ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγώντας με την... 6η αίσθηση

Οδηγώντας με την... 6η αίσθηση

Έως το 68% των ατυχημάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί με τεχνολογία 5G στα οχήματα.

Φανταστείτε να είστε σε θέση να προβλέψετε και να αποφύγετε πιθανές συγκρούσεις προτού εμφανιστούν. Το 5G συνδεδεμένο αυτοκίνητο, θα επιτρέψει στους οδηγούς να κάνουν ακριβώς αυτό.

- Συγκέντρωση στοιχείων από την πόλη: Πριν, το αυτοκίνητο έδινε μόνο πληροφορίες που ο οδηγός μπορούσε να δει. Τώρα, χάρη στην τεχνολογία 5G, το αυτοκίνητο θα πάρει πληροφορίες από την πόλη πριν τις δει ο οδηγός. Το 5G συνδεδεμένο αυτοκίνητο μπορεί να εντοπίσει πεζούς, ποδηλάτες και στατικά εμπόδια. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί θα λαμβάνουν προγνωστικές πληροφορίες για να παίρνουν ταχύτερες και καλύτερες αποφάσεις.

- Κάμερες, αισθητήρες και φάροι: Υλικά, όπως οι υπέρυθρες κάμερες, οι αισθητήρες και οι φάροι, ενσωματώνονται στην υποδομή για να επικοινωνούν με αυτό το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση των πεζών, οι κάμερες που συνδέονται με τα φανάρια εντοπίζουν τους πεζούς. Οι πληροφορίες αποστέλλονται στο δίκτυο 5G και στη συνέχεια πίσω στο όχημα για την προειδοποίηση του οδηγού. Για τους ποδηλάτες, που κινούνται πιο γρήγορα, προστέθηκαν ηλεκτρονικά στο ποδήλατο και μικροί ηλεκτρονικοί δείκτες στην υποδομή της πόλης.

Οδηγώντας με την... 6η αίσθηση

- Ταχύτερη από την ανθρώπινη δυνατότητα: Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας 5G, είναι η χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση ή ο χρόνος που χρειάζεται ένα δίκτυο για να ανταποκριθεί στις εντολές. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, αποκρίνονται σε επαφή, όραση ή οσμή σε περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με τη συνδεσιμότητα 5G, ο χρόνος αντίδρασης, από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ανιχνεύει ένα εμπόδιο, θα ήταν περίπου 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

- Δίκτυα, διακομιστές και μεγάλα δεδομένα: Αυτοκίνητα εξοπλισμένα με τεχνολογία 5G, είναι τόσο επιτυχημένα, όσο το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Πάντως, πρώτα οι τοπικές διοικήσεις και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να τοποθετήσουν την υποδομή.

- Τεχνολογία που εξοικονομεί: Οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι οδηγοί μοτοποδηλάτων, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όλων των θανάτων στους δρόμους της Ισπανίας, όπου έγιναν οι έρευνες της Seat. Τώρα, με την τεχνολογία 5G, τα ατυχήματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 68%.

Οδηγώντας με την... 6η αίσθηση

Τι είναι το 5G;

Σημαίνει την 5η γενιά σύνδεσης στο δίκτυο. Στην περίπτωση του 3G, οι χρήστες είχαν ένα εύρος ζώνης υψηλής ταχύτητας για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, για πρώτη φορά από τα κινητά τους τηλέφωνα. Όταν ήρθε το 4G, ήταν 500 φορές ταχύτερο και επέτρεψε την χρήση βίντεο σε απευθείας σύνδεση και μεταφορά μεγαλύτερων αρχείων. Τώρα, με το 5G που αναμένεται να είναι περίπου 1.000 φορές ταχύτερο από το 4G, θα δούμε τελικά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ