ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγούμε το mild hybrid Golf 1.5 eTSI

Οδηγούμε το mild hybrid Golf 1.5 eTSI

Η ήπια υβριδική τεχνολογία και η πλήρης ψηφιοποίηση του εσωτερικού της, κάνουν την όγδοη γενιά του Golf ακριβώς ό,τι ήταν και καθεμία από τις προηγούμενες επτά: ορόσημο για την εποχή της.

Για μισό σχεδόν αιώνα, από το 1976, και για οκτώ πλέον γενιές, το Volkswagen Golf καταφέρνει να βαδίζει με ισορροπία ανάμεσα στη σταθερή διαχρονική του φιλοσοφία και στη mainstream σχεδιαστική και τεχνολογική φρεσκάδα - σαν να αδιαφορεί πλήρως για τις ορδές των SUV/Crossovers.

Τελειοποιείται, και πάλι, ως είδος. Στην τωρινή του 8η γενιά αυτό το πετυχαίνει, κυρίως, με την προσθήκη ήπιου υβριδικού συστήματος στη μονάδα ισχύος (θα ακολουθήσουν σύντομα και plug-in υβριδικές εκδόσεις), καθώς και με την πλήρη ψηφιοποίηση του εσωτερικού και της οδήγησης -ημιαυτόνομη οδήγηση, συνδεσιμότητα, διαισθητικός χειρισμός- που δύσκολα συναντά κανείς και στα πιο premium μικρομεσαία.

Τα φώτα LED, με το νέο τους σχήμα και τη νέα τους ‘υπογραφή’, το περισσότερο κεκλιμένο ρύγχος, ο νέος εμπρός προφυλακτήρας με έντονες πτυχώσεις στους πλευρικούς του αεραγωγούς, οι εντονότερες νευρώσεις και οι παραλληλόγραμμες απολήξεις της εξάτμισης, είναι τα νέα σχεδιαστικά στοιχεία της 8ης γενιάς. Τα οποία, όμως, περισσότερο υποδεικνύουν την τεχνολογική πρόοδο του Golf και του ανανεώνουν το κύρος, παρά του αλλάζουν τη σιλουέτα.

Πάμε, τώρα, στον πρώτο πυλώνα της νέας γενιάς: την ψηφιοποίηση. Στο επίκεντρο ενός πιο ποιοτικά premium από ποτέ -με εξαίρετης υφής υφάσματα και πλαστικά- οδηγοκεντρικού ταμπλό βρίσκονται μόνο διακόπτες αφής (με εξαίρεση το κουμπί των alarm) και δύο τεράστιες ψηφιακές οθόνες: μία 10 ιντσών για τον πίνακα οργάνων, και μία για τα πολυμέσα, 8,25 ιντσών στο στάνταρ Composition Media και 10 ιντσών στο προαιρετικό Discover Media.

VW GOLF 8
VW GOLF 8 VOLKSWAGEN

Ο διακόπτης του αυτόματου κιβωτίου DSG δεν γίνεται να είναι πιο μίνιμαλ, όπως και ο εσωτερικός κρυφός φωτισμός πιο ατμοσφαιρικός. Οι ψηφιακές δυνατότητες συνδεσιμότητας και ρύθμισης του αυτοκινήτου συνδυάζονται με ηλεκτρονικές τεχνολογίες όπως το προσαρμοζόμενο cruise control (ACC), το σύστημα διατήρησης λωρίδας, το front assist (που προειδοποιεί και παίρνει μέτρα πρόληψης για μια επικείμενη σύγκρουση) και -προαιρετικά- την ημιαυτόνομη οδήγηση travel assist.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ήπιο υβριδικό (mild hybrid) σύστημα, που χαρίζει σε αυτό το Golf -και μόνο στις εκδόσεις με το κιβώτιο DSG- τον ελαφρώς παραλλαγμένο κωδικό eTSI. Συλλέγοντας ενέργεια κατά το ρολάρισμα και το φρενάρισμα, την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48V και έπειτα τη διαθέτει είτε στην εκκίνηση, είτε κατά την κύλιση - σβήνοντας αυτόματα τον κινητήρα όταν αφήνεις το γκάζι και ενεργοποιώντας τον έπειτα ανεπαίσθητα.

Σύμφωνα με τη Volkswagen, το ήπιο υβριδικό σύστημα συμβάλλει κατά 10% στην εξοικονόμηση καυσίμου. Σημαντικό ρόλο στην τελευταία παίζει και η διατήρηση του βάρους εξαιρετικά χαμηλά (ειδικά με τόσον εξοπλισμό), στα 1.265 κιλά, καθώς και η σημαντική αεροδυναμική βελτίωση (Cd 0,275) λόγω μείωσης του ύψους και της μετωπικής επιφάνειας Έτσι, με λίγη προσοχή μπορείς να κινηθείς ακόμα και με λιγότερα από 7,0 λίτρα βενζίνης στα 100χλμ.

Πάντως, όταν δεν είναι η οικονομία πρώτη ανάγκη, το Golf 1.5 eTSi στην έκδοση 150 ίππων δίνει την αίσθηση πλούσιας δύναμης σε όλο το φάσμα στροφών, καθώς πέραν των 150 ίππων που έρχονται ψηλά, τα 250 Nm της ροπής του αποδίδονται από τις 1.500 κιόλας στροφές, μέχρι και τις 3.500 σ.α.λ.

Οδηγούμε το mild hybrid Golf 1.5 eTSI

Μέσω της οθόνης του ταμπλό, το Golf προσφέρει τις ρυθμίσεις Comfort για χαλαρή κύλιση, Eco για περιορισμό της κατανάλωσης και οικολογική ευαισθησία, Sport για δυναμισμό, και Individual για εξατομικευμένες ρυθμίσεις. Κάθε ρύθμιση επεμβαίνει ανάλογα στην απόκριση του κινητήρα, στο χρονισμό των αλλαγών ταχύτητας του DSG, στα -προαιρετικά- ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ DCC, στην αίσθηση του τιμονιού και στο βαθμό παρέμβασης των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Έτσι, ενώ το πρόγραμμα Comfort αναδεικνύει την άνεση της ανάρτησης στο πέρασμα από σκληρούς δρόμους και την χωρίς ίχνος υπερβολής βελούδινη ποιότητα κύλισης ειδικά στο ταξίδι, το Sport αντιστρέφει τους ρόλους. Βασιζόμενη στην ακριβή επιλογή πολλαπλών συνδέσμων για τους πίσω τροχούς, στην ποιότητα της ανάρτησης, στο ηλεκτρονικά ελεγχόµενο διαφορικό XDS και στην έτσι κι αλλιώς κορυφαία στιβαρότητα του πατώματος ΜQB, μετατρέπει το Golf eTSI 1.5 σε ένα ιδιαίτερα ζωηρό και στιβαρό αυτοκίνητο.

Πέραν του ότι φτάνει από στάση τα 100 χλμ./ώρα σε 8,5 δευτερόλεπτα και τα 224 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της οδηγικής συγκρότησης σε όλες τις φάσεις της στροφής. Με ζάντες 18 ιντσών και ελαστικά χαμηλού προφίλ, έχει τρομερά υπάκουο ρύγχος, ελέγχει τέλεια τις κλίσεις -ειδικά με τη σκληρότερη ανάρτηση στο Sport mode-, στρίβει με την αίσθηση σιγουριάς που προσφέρει μια πλατφόρμα κορυφαίας στιβαρότητας και θέτει το όριο πριν αρχίσουν οι όποιες τάσεις υποστροφής πολύ ψηλά.

Οδηγούμε το mild hybrid Golf 1.5 eTSI

Κατά τα άλλα, στην 8η γενιά η τροποποίηση της πλατφόρμας MQB αύξησε το μήκος κατά 26 χλστ. (στα 4,284 μέτρα) και το μεταξόνιο κατά 16 χλστ. - και κατά συνέπεια το χώρο των επιβατών, καθώς και των αποσκευών στα 380 λίτρα. Ο τελευταίους φτάνει τα 1.237 λίτρα με την πτώση των πίσω καθισμάτων.

Καθώς με τον τρικύλινδρο χιλιάρη TSI το Golf 8ης γενιάς ξεκινά από τα 20.200 € και με τον 1.5 TSI των 130 ίππων από τα 21.700 ευρώ, η mild hybrid έκδοση eTSI των 150 ίππων και (αποκλειστικά) με το αυτόματο κιβώτιο DSG κοστίζει 24.750 ευρώ στο βασικό πακέτο εξοπλισμού Life, που εκτός των άλλων διαθέτει το ACC, την οθόνη 8,25”του συστήματος πολυμέσων Composition Media και τις βασικότερες ηλεκτρονικές τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης IQ Drive. Η πλήρη σε εξοπλισμό Style φτάνει τα 27.300 Ευρώ προσθέτοντας μεταξύ άλλων την ημιαυτόνομη οδήγηση travel assist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ