ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Χωρίς δεύτερη σκέψη, αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει. Στο τιμόνι ο Δημήτρης Μπαλής.

Στην κατηγορία του, στα μικρομεσαία αμαξώματα, το νέο Hyundai i30 είναι ένα αυτοκίνητο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε εξοπλισμό από μεγαλύτερα αμαξώματα, ενώ δικαίως η κορεατική μάρκα έχει επενδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Και επειδή το i30 θεωρείται εμβληματικό μοντέλο για τη Hyundai, το σχεδιάζει στο δικό της Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ρίσελχαϊμ της Γερμανίας, το παράγει στο εργοστάσιο τυ Νοσόβιτσε στην Τσεχική Δημοκρατία, ενώ το δοκίμασε στην θρυλική πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Μάλιστα, καθένα από τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής, πριν προωθηθούν στην αγορά, δοκιμάζονται σε πίστα, προκειμένου να ελεγχθεί η αρτιότητά τους. Κι είναι χαρακτηριστικό, ότι ανακηρύχθηκε Νο1 σε αξιοπιστία στην κατηγορία του, από την JD Power Γερμανίας. Κι επιπλέον, η Hyundai το συνοδεύει από 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, χωρίς όριο χιλιομέτρων. Εχοντας όλα αυτά τα δεδομένα υπόψιν, έρχεται το δικό σου μάτι και το χέρι, να καταγράψει το κατά πόσο η δουλειά της Hyundai αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Αν κρίνουμε σχεδιαστικά, τις γραμμές του μοντέλου, διαπιστώνουμε ένα ισορροπημένο 5θυρο, hatchback αμάξωμα, με τη νέα μάσκα που υιοθετεί η Hyundai, τους ευμεγέθεις αεραγωγούς και την προέκταση της ποδιάς, προσδίδοντας πολύ σπορτίφ χαρακτήρα, μαζί με την σκούρα πίσω αεροτομή, που συνδυάζεται με το σκούρο τελείωμα του προφυλακτήρα.

Ιδιαίτερα προσεγμένη είναι η καμπίνα, με θαυμάσιο φινίρισμα, μαλακά πλαστικά ακόμα και στις πόρτες, οθόνη αφής ψηλά στο ταμπλό και εργονομικά χειριστήρια. Η πινελιά αλουμινίου στο τιμόνι, έχει την τσαχπινιά της, ενώ τα σπορ καθίσματα στη δίχρωμη ταπετσαρία, αγκαλιάζουν ιδανικά το σώμα. Οσο για χώρους, οι πέντε ενήλικες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, κυρίως οι τρεις πίσω με τα γόνατα, έχοντας και ιδιαίτερα πλούσιο πορτμπαγκάζ (395 λίτρων) καθώς και αρκετούς μικροαποθηκευτικούς χώρους. Κατά την οδήγηση, το υποβραχιόνιο, που μπορεί να ολισθήσει προς τα εμπρός, έχει μεγάλη δυνατότητα αποθήκευσης αντικειμένων.

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Το νέο Hyundai i30 βρίσκεται και μέσα στο πνεύμα της εποχής, σε επίπεδο συνδεσιμότητας, με Apple CarPlay, Android Auto και ασύρματη φόρτιση για smartphone, σε ανώτερη έκδοση εξοπλισμού, που θα χρειαστεί εφόσον έχετε τέτοιο κινητό τηλέφωνο. Για όσους δεν έχουν, υπάρχουν δύο πρίζες φόρτισης κινητού τηλεφώνου, όπως και θύρες για σύνδεση πολυμέσων.

Εξίσου καλά προικισμένο, είναι και με συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, όπως: Σύστημα Προειδοποίησης Απόσπασης Προσοχής Οδηγού, Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας, Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας, Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Πρόσκρουσης, Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (χαμηλών ταχυτήτων), Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (μεσαίων ταχυτήτων), Σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης Υψηλής Σκάλας Φώτων, Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα, Σύστημα Περιοριστή Ταχύτητας και Στατικά Φώτα Στροφής. Εξάλλου, υπάρχουν κι άλλα συστήματα σε προαιρετικό εξοπλισμό.

Στην πράξη, οδηγώντας το νέο Hyundai i30, γίνεται άμεσα αντιληπτό η στιβαρότητα του μοντέλου, με τους μηχανικούς να έχουν κατασκευάσει ένα εξαιρετικά άκαμπτο και ελαφρύ αμάξωμα με 53% προηγμένο χάλυβα υπέρ-υψηλής αντοχής. Το τιμόνι είναι ακόμα πιο ακριβές σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, συνεισφέρει στην άνεση.

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Οδήγησα την έκδοση με τον εξαιρετικό κινητήρα πετρελαίου 1.6 lt – 110 hp, με ροπή 280 Nm από τις 1.500 σ.α.λ., που έχει start/stop (απενεργοποιείται με διακόπτη) όπως και όλοι οι κινητήρες του μοντέλου. Η έκδοση δοκιμής συνδυάζεται με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο DCT, που έχει εξαιρετικά γραμμικές αλλαγές, ενώ μπορείς να αλλάξεις ταχύτητες και μηχανικά μέσω των μανετών πίσω από το τιμόνι. Απόλαυσα την οδήγηση, ειδικά στην sport λειτουργία, την οποία ρυθμίζεις από διακόπτη στη βάση της κονσόλας, έχοντας επιπλέον επιλογές eco και normal, για οικονομική οδήγηση και απλή καθημερινή. Πάντως, ακόμα και στην sport λειτουργία, η κατανάλωση δεν ανέβηκε πάνω από τα 6,3 λίτρα στα 100 χλμ., ενώ πέτυχα και τη χαμηλότερη με 4,7 λίτρα στα 100 χλμ. Κι επειδή τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται ανάλογα με τους ρύπους, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εκπέμπει 89 γρ./χλμ. Το ίδιο μοτέρ, συνδυάζεται και με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Πάντως, στην sport λειτουργία, είναι αρκετά εκρηκτικό και μπορείς να κατεβάσεις την επιτάχυνση κάτω από τα 11 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 190 χλμ./ώρα, μολονότι δεν χρειάζεται να τη φθάνουμε.

Hyundai i30: η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση στα μικρομεσαία

Για όσους θέλουν διαφορετικό κινητήρα, υπάρχουν εκδόσεις βενζίνης: ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.4 lt – 100 hp, turbo 1.0 lt – 120 hp και 1.4 lt – 140, καθώς και πιο ισχυρή έκδοση πετρελαίου 1.6 lt -136 hp.

Κι επειδή όλα τα κόστη πρέπει να συνυπολογίζονται, όλοι οι κινητήρες έχουν καδένα και η τακτική συντήρηση προβλέπεται ανά δύο έτη ή 30.000 χλμ. (όποιο έρθει πρώτο).

Το νέο Hyundai i30 Hyundai διατίθεται με στάνταρ εντυπωσιακές ζάντες αλουμινίου 16 ή 17 ιντσών.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και οδηγικής συμπεριφοράς, που ικανοποιεί όχι μόνο τον μέσο οδηγό, αλλά και κάποιον που θέλει επιδόσεις…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ