ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ηρθε στην Ελλάδα η Vespa Elettrica

Ηρθε στην Ελλάδα η Vespa Elettrica

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, με τα νέα μοντέλα που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα να πολλαπλασιάζονται, ο όμιλος Piaggio από καιρό ετοίμαζε τη δική του πρόταση.

Εχουμε παρουσιάσει την Vespa Elettrica, το πρώτο ιταλικό, αμιγώς ηλεκτρικό σκούτερ και σήμερα, με την ευκαιρία της άφιξής της στην Ελλάδα, παραθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Για τη Vespa οι συστάσεις είναι περιττές. Ενα σκούτερ σύμβολο της μηχανοκίνησης, εμφανίζεται τώρα και στην ηλεκτρική του εκδοχή με προηγμένη συνδεσιμότητα, αθόρυβη λειτουργία, δυνατότητα για προσωπικές επεμβάσεις, προσβασιμότητα και βέβαια, στυλ.

Η καρδιά της Vespa Elettrica χτυπά στους ρυθμούς ενός ηλεκτροκινητήρα με δυνατότητα παραγωγής συνεχούς ισχύος 3,5 kW και μέγιστης ισχύος 4 kW. Η ροπή ξεπερνά τα 200 Nm κάτι που συνεπάγεται ισχυρές επιταχύνσεις και δύναμη στις ανηφόρες. Κι όλα αυτά εντελώς αθόρυβα.

Η Vespa Elettrica προσφέρει αυτονομία που φτάνει έως τα 100 χλμ., ανάλογα τον τρόπο οδήγησης, χάρη στη σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου και το αποδοτικό Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας - KERS (Kinetic Energy Recovery System), το οποίο φορτίζει τη μπαταρία κατά τις επιβραδύνσεις (φρεναρίσματα). Για να μαθαίνετε σιγά σιγά τι σημαίνει ηλεκτρικά οχήματα, δεν πρέπει ποτέ να οδηγούμε συνεχώς στο όριο, διότι η μπαταρία αδειάζει γρήγορα. Χρειάζεται συνετή οδήγηση.

Τώρα, η διαδικασία φόρτισης είναι εξαιρετικά απλή. Βγάζετε το καλώδιο από το σημείο της σέλας που παραδοσιακά υπήρχε η τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου και το συνδέετε σε μια τυπική οικιακή πρίζα. Ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη φόρτιση είναι 4 ώρες (με τάση 220 V). Η μπαταρία αντέχει για περισσότερους από 1.000 κύκλους φόρτισης. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εύρος μεταξύ 50.000 και 70.000 χλμ., το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 10 χρόνια λειτουργίας του οχήματος σε περιβάλλον πόλης. Ακόμη και μετά από τους χίλιους κύκλους φόρτισης, η μπαταρία των 86 Ah διατηρεί το 80% της απόδοσής της και παραμένει απόλυτα λειτουργική. Η μικρών διαστάσεων μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τον αποθηκευτικό χώρο, κάτω από τη σέλα της Vespa Elettrica, όπου μπορεί να αποθηκευτεί ένα κράνος jet.

Επίσης, τo Ride by Wire ηλεκτρονικό γκάζι, ελέγχει την απόδοση της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα της Vespa Elettrica: πατώντας το κουμπί RIDING MODE που βρίσκεται στο δεξί χειριστήριο, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ ECO και Power, αλλά και του Reverse mode (όπισθεν) για διευκόλυνση του χειρισμού στους ελιγμούς. Το ECO mode εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η ταχύτητα περιορίζεται στα 30 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση γίνεται πιο σταδιακή. Το Power είναι το βασικό riding mode και εκμεταλλεύεται την πλήρη ισχύ του ηλεκτροκινητήρα.

Ηρθε στην Ελλάδα η Vespa Elettrica

Σε επίπεδο εξοπλισμού, η νέα έκδοση της πλατφόρμας πολυμέσων (Vespa Multimedia Platform) που συνδέει smartphone με όχημα, επιτρέπει να ελεγχθούν μέσω μιας μονάδας διασύνδεσης αναβάτη-οχήματος που περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη TFT 4.3 ιντσών, με δυνατότητα ρύθμισης σε τέσσερα επίπεδα φωτεινότητας. Εκεί εμφανίζονται η ταχύτητα, ο επιλεγμένος τύπος οδήγησης (riding mode), η υπολειπόμενη απόσταση σε χιλιόμετρα και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας (%). Η αξιολόγηση κατανάλωσης ενέργειας κατά την οδήγηση και το επίπεδο της ενέργειας που παρέχεται ή ανακτάται από την μπαταρία κίνησης, εμφανίζονται στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του ταμπλό. Επιπλέον η χρήση της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής (Vespa App) για smartphone και η σύνδεση με το όχημα μέσω Bluetooth, επιτρέπουν στον αναβάτη να επωφελείται πλήρως από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η οθόνη TFT. Περιλαμβάνεται η ειδοποίηση εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων, η οποία εμφανίζεται με ευανάγνωστο τρόπο στο κέντρο της οθόνης.

Το σύστημα επιτρέπει επίσης τη χρήση των φωνητικών εντολών για την πραγματοποίηση κλήσεων ή την επιλογή μουσικής από λίστα. Όλες οι λειτουργίες ελέγχονται μέσω ενός εύχρηστου MODE joystick που βρίσκεται στο δεξί χειριστήριο. Για να απολαμβάνετε πλήρως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να προμηθευτείτε το ειδικά σχεδιασμένο κράνος jet με ενσωματωμένα ακουστικά και διασύνδεση Bluetooth, το οποίο διατίθεται στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, η δυνατότητα σύνδεσης με τον κόσμο δεν περιορίζεται στις διάφορες λειτουργίες πληροφόρησης και αναψυχής (Infotainment). Χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή (Vespa App), μόλις συνδεθεί με τη Vespa Elettrica, το smartphone σας γίνεται μια εξαιρετική πηγή παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και άλλων χρήσιμων πληροφοριών για το όχημα. Περιλαμβάνονται ο χρόνος και η απόσταση ταξιδιού, το ποσοστό χρήσης του φορτίου της μπαταρίας, στατιστικά των 30 πιο πρόσφατων διαδρομών, ειδοποιήσεις για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, ο αριθμός των κύκλων φόρτισης και πολλά επιπλέον.

Εξάλλου, η Vespa Elettrica προσφέρεται με πολλές επιλογές εξατομίκευσης, όπως το προφίλ που διατρέχει την περίμετρο της ποδιάς, οι γρίλιες της χαρακτηριστικής διακοσμητικής “γραβάτας”, η περίμετρος των τροχών, το περίγραμμα του λογοτύπου "Vespa" και το κορδόνι της σέλας, όλα σε 6 χρωματικές επιλογές: Γαλάζιο Azzurro Elettrico (βασικό χρώμα), Πράσινο Verde Boreale, Κίτρινο Giallo Lampo, Χρώμιο Cromo, Μαύρο Nero Profondo και Γκρι Grigio Fumo. Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες επιλογές σε αξεσουάρ (βαλιτσάκι, πλάτη συνεπιβάτη, ανεμοθώρακας, σχάρες χρωμίου μπροστά και πίσω, προφυλακτήρες χρωμίου, δερμάτινη τσάντα κ.ά.).

Οι τιμές ξεκινούν από 6.390 ευρώ..

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ