EUROLEAGUE

"Πράσινα" άλογα στο Βερολίνο

Ο αφηνιασμένος Παναθηναϊκός ξεκίνησε την κούρσα προς το Βερολίνο. ''Δείξαμε χαρακτήρα'' παραδέχτηκε ο Αντώνης Φώτσης. Ο απεσταλμένος του SPORT 24 στη Σιένα μεταδίδει (video)

Φέτος τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, αφού υπήρξαν ακόμα δύο "κούρσες" στις 31 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου, που πραγματοποιήθηκαν όχι στη φημισμένη πλατεία αλλά μέσα στο κλειστό της οδού Σκλάβο. Κι εκεί το άλογο κούρσας ήταν ένα, και... ελληνικής προελεύσεως!
Στον "ιππόδρομο" της "Palasports Mens Sana" ο Παναθηναϊκός απέδειξε από τι "μέταλλο" είναι φτιαγμένος και γιατί πρωταγωνιστεί τα τελευταία 15 χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν είναι άλλωστε πολλές οι ομάδες που μέσα σε λίγες μέρες μπορούν να συνέλθουν από μία οδυνηρή εντός έδρας ήττα μπροστά σε 20.000 κόσμο και να επιστρέψουν δριμύτερες, επικρατώντας δύο φορές της Μοντεπάσκι αλλά και του ενθουσιώδους κοινού της που σπάνια συναντάς στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά γήπεδα εκτός Ελλάδας.

H πλήρης αφύπνιση των Πρωταθλητών Ευρώπης του 2007 μπορεί να αναλυθεί με πολλά τεχνικά στοιχεία και συστήματα που ακολουθήθηκαν. Αυτό όμως που φαινόταν ξεκάθαρα από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα της Τρίτης που ήταν και το μεγάλο στοίχημα για "Ζοτς" και παίκτες, ήταν το τεράστιο πάθος και η μεγάλη συγκέντρωση στον ένα και μοναδικό σκοπό, τη νίκη που θα ανέτρεπε τα πάντα στον ψυχολογικό τομέα και θα έφερνε τους Ιταλούς με την πλάτη στον τοίχο.

Το πάθος που μετατράπηκε όχι σε βεβιασμένες επιλογές και ηρωισμούς αλλά σε "σκυλίσια" άμυνα που αποσυντόνισε για τα καλά τους παίκτες του Πιανιτζάνι, οι οποίοι ότι κι αν έκαναν φαινόταν ότι έβρισκαν τοίχο. Κάπως έτσι ήρθε και η δικαίωση του Ομπράντοβιτς που μετά την ήττα στην Αθήνα, είχε πει στους παίκτες: " Αν με ακούσετε θα πάμε στη Σιένα και θα νικήσουμε δύο φορές". Και δικαιώθηκε!

Η πρόκριση ήρθε με δυο εντυπωσιακές εμφανίσεις. Κι ο Παναθηναϊκός, "η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης", όπως σημειώνει η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, θα παίξει σε ένα φάιναλ-φορ για 9η φορά. Έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο, είναι λογικό να θέλει ένα ακόμη, ώστε να μπει και το περίφημο πέμπτο αστεράκι στη φανέλα του.

Φώτσης: " Έχουμε χαρακτήρα, είμαστε έτοιμοι"



Κατά την άφιξη της αποστολής του Παναθηναϊκού στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Αντώνης Φώτσης τόνισε: "Τα καταφέραμε καλά απέναντι σε μια δύσκολη ομάδα μια δύσκολη έδρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που περάσαμε στο Final Four. Δείξαμε χαρακτήρα και δεν μας επηρέασε η ήττα στο δεύτερο παιχνίδι. Πήγαμε στην Ιταλία και τελειώσαμε εκεί τη σειρά, χωρίς να περιμένουμε το 5ο παιχνίδι στην Αθήνα.

Με τον Ολυμπιακό έχουμε παίξει πολλές φορές. Γνωριζόμαστε καλά. Είναι δύσκολος αγώνας γιατί είναι και ημιτελικός. Έχουμε καιρό να προετοιμαστούμε και να πάμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται"

.

Ο Νίκολα Πέκοβιτς πρόσθεσε: "Προετοιμαστήκαμε σαν να πάμε στον πόλεμο. Όλοι ήταν απ' έξω είπαν ότι το πρώτο παιχνίδι στη Σιένα ήταν εύκολο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι ήταν πολύ δύσκολο ματς και κερδίσαμε 19 πόντους. Και το δεύτερο ματς ήταν δύσκολο, αν και καταφέραμε να το κάνουμε εύκολο.

Εμείς χρειαζόμασταν τη νίκη ακόμη και με ένα πόντο. Τελικά πήραμε την πρόκριση για το Final Four και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι"



Τα άλογα πάνε... Βερολίνο



Πλέον το "Palio" μεταφέρεται στο Βερολίνο. Εκεί όπου την Πρωτομαγιά το πράσινο άλογο θα αντιμετωπίσει το κόκκινο του αναβάτη Παναγιώτη Γιαννάκη που μετά το 1999 θα κάνει την εμφάνισή του σε Final Four. Η συγκεκριμένη δεκαετία αποχής όπως είναι φυσιολογικό έχει ανοίξει την όρεξη στους "ερυθρόλευκους" που έχουν την παράδοση υπέρ τους στη συγκεκριμένη κούρσα.

Με μία μικρή λεπτομέρεια όμως, ότι τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στη Σαραγόσα δεν υπήρχε Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο "Ζοτς" που είχε ξεκαθαρίσει ότι στη Σιένα θα έπαιρνε δύο νίκες, καλείται και πάλι να κάνει το μαγικό του και το βράδυ της πρώτης Μαΐου θα δούμε αν τα έχει καταφέρει.

Περπέρογλου: " Αν αξίζουμε να πάμε τελικό"

Ήταν από τους πρωταγωνιστές της σειράς με τη Μοντεπάσκι και παράλληλα αναμένεται να εκπληρώσει το πρώτο μεγάλο του όνειρο με τη συμμετοχή στο Final Four. Ο Στράτος Περπέρογλου παραδέχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερη ομάδα από τη Σιένα κι εξήγησε ότι στο μπάσκετ τα συναισθήματα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα.

" Σίγουρα ήταν το όνειρό μου να συμμετέχω σε ένα Final Four με τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που υπέγραψα στην ομάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να πάρουμε δυο νίκες, σε μια δυνατή έδρα όπως αυτή της Σιένα. Δείξαμε χαρακτήρα και πηγαίνουμε στο Βερολίνο με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία", εξήγησε ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού.

Αναφερόμενος στις αλλαγές της ομάδας από την εντός έδρας ήττα στο... έπος της Σιένα, εξήγησε: " Στο μπάσκετ αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα συναισθήματα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Εμείς κάναμε μια ήττα, σε ματς που είχαμε ουσιαστικά τη νίκη στα χέρια μας, αλλά χαλαρώσαμε και η Μοντεπάσκι μάς τιμώρησε. Ήλθαμε λοιπόν εδώ να πάρουμε ό,τι αξίζαμε γιατί είμαστε καλύτερη ομάδα από τη Σιένα και το αποδείξαμε".

" Ξέραμε ότι η Σιένα θα έμπαινε πολύ πιο δυνατά και θα έπαιζε στα όρια του φάουλ. Κάποιες φορές επηρεάστηκαν και οι διαιτητές. Έπρεπε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτά. Στην πίεση από τον κόσμο, σε σφυρίγματα των ρέφερι. Από τη στιγμή που τα καταφέραμε πήραμε μια μεγάλη νίκη".

Για την άμυνα που έπαιξε πάνω στον Σάτο, τόνισε: " Είναι εκπληκτικός παίκτης! Πολύ καλός. Στο πρώτο ματς έβαλε 29 πόντους. Η Σιένα έπαιξε αρκετή ώρα με κοντό σχήμα και εκείνον ως τεσσάρι, αλλά πιστεύω ότι γενικά είναι καλή ομάδα. Δεν ξέρεις από ποιον να την περιμένεις. Για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ στο δεύτερο ματς "πιάσαμε" τον Σάτο και έπαιξε ο Καουκένας πολύ καλά. Το θέμα είναι ότι η δουλειά πάντα είναι ομαδική".

Tέλος, μίλησε για τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό: " Είναι διαφορετικό το πρεστίζ όταν αντιμετωπίζεις τον Ολυμπιακό σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση . Ελπίζω να γίνει μεγάλο παιχνίδι και να κερδίσει ο καλύτερος. Αν το αξίζουμε, να πάμε τελικό ".

Αλβέρτης: " Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε"

Τη φετινή περίοδο η συμμετοχή του είναι ελάχιστη, αλλά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης παραμένει ο μεγάλος αρχηγός του Παναθηναϊκού που θέλει να κλείσει την καριέρα του με το πέμπτο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Όπως και η ομάδα του, έτσι κι αυτός, θα εμφανιστεί για ένατη φορά στο φάιναλ-φορ!

" Είναι πιο ώριμες οι καταστάσεις πλέον, αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες πετύχαμε και αποτύχαμε. Ο καθένας θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του. Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν", είπε αρχικά ο "Φράνκι" στον "Σέντρα FM".

Στη συνέχεια μίλησε για την πιθανότητα που υπάρχει να γίνουν επεισόδια στο Βερολίνο ανάμεσα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού: " Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι που δεν θα μπορούν να το διαχειριστούν οι αρχές του Βερολίνου".

Τέλος, εξήγησε ότι ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων δεν υπάρχει αντιπαλότητα: " Και να μην το ξέρεις στην αρχή, το μαθαίνεις το νιώθεις και το καταλαβαίνεις στο τέλος".

Σιένα-Παναθηναϊκός












































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ