EUROLEAGUE

Μοντεπάσκι-Παναθηναϊκός: 84-91

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται 1-3/5 ο Παναθηναϊκός που πήρε πανηγυρική νίκη-πρόκριση με 91-84 επί της Σιένα (vid)

Η πρόκληση όμως φέτος για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα είναι διπλή, αφού στον ημιτελικό θα βρει απέναντί του τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό, που με τη νίκη του στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ (75-78) εξασφάλισε επίσης την πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός της προ "Ζοτς" εποχής δεν είχε καταφέρει να νικήσει τους "ερυθρόλευκους" σε Final Four και ο Σέρβος κόουτς το ξέρει και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να μην το αφήσει να ξανασυμβεί.
Μπορεί αυτή τη φορά η νίκη να μην ήρθε με τόσο άνετο τρόπο όπως την Τρίτη, αλλά αυτό που μετράει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ψυχραιμία των παικτών στα δύσκολα σημεία και την ασφυκτική πίεση που άσκησε η Σιένα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Ηγέτης του Παναθηναϊκού στην αποψινή αναμέτρηση ήταν ο Ντρου Νίκολας που με τους 19 πόντους με 5 τρίποντα έδωσε λύσεις και δημιούργησε διαφορές για την ομάδα του στο πρώτο μέρος. Ακολούθησε στο σκοράρισμα με 15 ο Μπατίστ αλλά η παρουσία του Πέκοβιτς στα κρίσιμα σημεία "ξεκόλλησε" την ελληνική ομάδα που ευτύχησε να έχει σε καλή μέρα και τον ψύχραιμο Περπέρογλου.

Στο αντίπαλο "στρατόπεδο" όλη τη δουλειά έκανε ο Τέρελ ΜακΙντάιρ, που είτε δημιουργώντας μόνος είτε μέσω των συστημάτων, κατάφερε να σημειώσει 35 πόντους (τους 22 στο πρώτο μέρος) και να αποτελέσει την μοναδική ουσιαστική απειλή για το καλάθι του "τριφυλλιού". Ακολούθησε με 15 πόντους ο μαχητικός και πάντα παθιασμένος Καουκένας.

Ο αγώνας
Το ξεκίνημα άνηκε στον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε με 7-2 στο τρίλεπτο με όπλο και πάλι την πιεστική άμυνα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας που κατέληξε σε καλάθια των Σπανούλη, Μπατίστ και Περπέρογλου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους φιλοξενούμενους που υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε η Σιένα για να μειώσει σε 6-7.

Ακολούθησε ένα μίνι-πανδαιμόνιο λόγω ενός φάουλ που χρεώθηκε στον Σάτο το οποίο οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες τον Πιανιτζάνι που δέχθηκε τεχνική ποινή. Αρκετά αντικείμενα έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο κι από εκείνο το σημείο και μετά το σερί της ελληνικής ομάδας έφτασε στο 1-7 με τους Ιταλούς να δείχνουν πολύ εκνευρισμένοι και να υποπίπτουν συνεχώς σε λάθη και τον Περπέρογλου να σκοράρει δύο φορές στον αιφνιδιασμό.

Τις τεχνικές ποινές ισοφάρισαν οι διαιτητές όταν ο Μπατίστ στην επαναφορά πέταξε την μπάλα στο στομάχι του Στόουνρουκ αλλά η διαφορά για τους φιλοξενούμενους όταν ο Νίκολας ευστόχησε σε τρίποντο (11-19). Ο Πιανιτζάνι με τον Καραρέτο στην πεντάδα επιχείρησε να ανακατέψει την τράπουλα αλλά ο έλεγχος του ματς είχε περάσει πλέον στον ψύχραιμο Παναθηναϊκό.

Στις "διορθωτικές" κινήσεις πέρασε και ο Ομπράντοβιτς που πέρασε Πέκοβιτς, Διαμαντίδη και Σάρας στην πεντάδα συνεχίζοντας την καλή άμυνα. Η Μοντεπάσκι ήταν πολύ άστοχη ακόμα και σε ελεύθερα σουτ και οι "πράσινοι" παρότι υπέπεσαν σε ορισμένες απώλειες της κατοχής, προηγήθηκαν μέχρι και με 12 (16-28 από τον Σπανούλη) πριν λήξει το δεκάλεπτο με σκορ 18-28.

Ροκάνισε με άμυνα "γρανίτη"
Η Σιένα έδειχνε να τα έχει χαμένα και με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου. Τα περίμενε όλα από τον ΜακΙντάιρ που σημείωσε ένα τρίποντο το οποίο όμως ήταν λίγο απέναντι στην "πολυφωνία" των Φώτση, Πέκοβιτς και Νίκολας που έφεραν την πρωτοπορία της ελληνικής ομάδας στους 13 (21-34) με 8 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του ημιχρόνου.

Μία λάθος συνεννόηση των Διαμαντίδη-Γιασικεβίτσιους οδήγησε σε ακόμα ένα τρίποντο του ΜακΙντάιρ που ήταν ο μοναδικός "ζεστός" παίκτης για τον Πιανιτζάνι που έβλεπε σε ακόμα ένα ματς τον Λαβρίνοβιτς να μην μπορεί να βοηθήσει επιθετικά. Παρόλα αυτά κάποιες άσχημες επιλογές του "Σάρας" οδήγησαν σε ένα επιμέρους 6-0. Την απάντηση έδωσε ο Νίκολας μετά από ασίστ του Σπανούλη σημειώνοντας το τρίτο του εύστοχο τρίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες.

Η Σιένα άσκησε πίεση σε όλο το γήπεδο και αρχικά ο Παναθηναϊκός είχε σωστή αντίδραση. Οι Μπατίστ και Σπανούλης διατήρησαν τη διψήφια διαφορά αλλά η λιθουανική δύναμη της Σιένα είχε αποφασίσει να βοηθήσει τον ΜακΙντάιρ. Ο Λαβρίνοβιτς με καλές άμυνες και ο Καουκένας φεύγοντας στον αιφνιδιασμό μείωσαν αρχικά σε 33-41 και ο ΜακΙντάιρ με ακόμα ένα τρίποντο μείωσε 4' πριν το τέλος του πρώτου μέρους σε 36-41.

Για ακόμα μία φορά την απάντηση έδωσε ο Νίκολας με το τέταρτό του τρίποντο για το 36-44 αλλά ήταν φανερό ότι οι γηπεδούχοι είχαν μπει για τα καλά στον ρυθμό του αγώνα. Ακολούθησε ακόμα ένα 4-0 με τους ΜακΙντάιρ και Έζε και το σκορ έγινε 40-44, ενώ ήταν φανερό ότι η άμυνα των παικτών του Ομπράντοβιτς δεν είχε την ένταση του προηγούμενου ματς. Παρόλα αυτά τα τρίποντα κρατούσαν τους Πρωταθλητές Ελλάδας στο παιχνίδι με δράστη αυτή τη φορά τον Φώτση.

Με 45 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Σπανούλης έκανε το τρίτο του φάουλ και ο ΜακΙντάιρ ξεπερνώντας τους 20 πόντους (συμπλήρωσε 22 σε ένα ημίχρονο), μείωσε μετά από πολλή ώρα στους 3 (44-47). Ακολούθησε ακόμα μία παράβαση 24 δευτερολέπτων του Παναθηναϊκού και στην τελευταία επίθεση του πρώτου μέρους ο ΜακΙντάιρ αστόχησε στο τρίποντο της ισοφάρισης.

Χαμένα λέι απ και λύσεις από... Μαυροβούνιο
Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένα λεπτό για να μπει καλάθι στο τρίτο δεκάλεπτο και δράστης ήταν ο Μπατίστ που με τρεις σερί πόντους έκανε το 44-50. Ο ΜακΙντάιρ μπήκε ζεστός και με το πέμπτο του τρίποντο μείωσε εκ νέου. Στην αντίπερα όχθη το πρώτο βιολί του Παναθηναϊκού, ο Ντρου Νίκολας έφυγε στον αιφνιδιασμό και τελείωσε με κάρφωμα για το 47-52.

Οι παίκτες της Σιένα ενέτειναν την πίεση σε όλο το γήπεδο, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να τη "σπάει" αλλά οι παίκτες του δεν είχαν τη συγκέντρωση για να βάλουν τα εύκολα καλάθια που θα διατηρούσαν τη διαφορά τους. Το +6 (49-55) στα μισά της περιόδου εξανεμίστηκε με τους Ιταλούς να κάνουν σερί 9-2 (58-57) χρεώνοντας παράλληλα τους Μπατίστ και Τσαρτσαρή με τρίτα φάουλ.

Το σχήμα του "Ζοτς" με τρεις κοντούς δεν έδειχνε να λειτουργεί αλλά ο Σέρβος κόουτς επέμεινε. Η απάντηση ήρθε άμεσα με τον Πέκοβιτς να τροφοδοτείται σωστά από την περιφέρεια και να σκοράρει γκολ-φάουλ για το 58-60. Το πρώτο καλάθι του Γιασικεβίτσιους που ήταν για 3 πόντους έφερε ξανά στο +5 την ελληνική ομάδα αλλά ο Στόουνρουκ απάντησε με κάρφωμα πριν ο Πέκοβιτς διαμορφώσει το 60-65 που ήταν το σκορ δεκαλέπτου.

Θρίλερ και... ραντεβού στο Bερολίνο
Με 2 λεπτά να έχουν παιχτεί στην τελευταία περίοδο ο Πιανιτζάνι έβγαλε για πρώτη φορά από το ματς τον φανερά κουρασμένο ΜακΙντάιρ και ο Φίνλεϊ που πέρασε στη θέση του έδωσε άμεσα λύση μειώνοντας σε 62-65. Ο Πέκοβιτς όμως ήταν ασταμάτητος και όταν η μπάλα πέρασε σε αυτόν αμέσως σκόραρε έμμεσο τρίποντο (62-67). Η λύση για τη Σιένα ήρθε από τον Καουκένας που μείωσε στους 4 (64-68).

Η "Palasports Mens Sana" πήρε... φωτιά όταν ο Έζε κάρφωσε παίρνοντας και φάουλ. Ήταν φανερό ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν επρηεασμένοι αφού ο Φώτσης έχασε τρίποντο, στη συνέχεια έκανε λάθος και ακολούθησε κόψιμο στον Πέκοβιτς. Τα παραπάνω δεν άφησε ανεκμετάλλευτα ο ΜακΙντάιρ που με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 3 στην ομάδα του 72-69 με 4 λεπτά να απομένουν. Ο Ομπράντοβιτς πήρε τάιμ άουτ και η απάντηση ήρθε από τον Φώτση με τρίποντο στο τέλος του χρόνου για το 72-72.

Ο Σάτο έβαλε ένα λέι απ αλλά ανεβάζοντας τον δείκτη συγκέντρωσής τους, οι αθλητές του Παναθηναϊκού κατάφεραν για δεύτερη συνεχόμενη επίθεση να γυρίσουν σωστά την μπάλα που κατέληξε στον Νίκολας ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να βάλει ακόμα ένα τρίποντο και να κάνει το 74-75. Aκολούθησαν ακόμα 3 βολές του Σπανούλη για το 74-78 και μία καλή άμυνα με παγίδα που έφερε το λάθος των Ιταλών.

Για ακόμα μία φορά τα αντικείμενα έπεσαν "βροχή" στο παρκέ όταν ο Μπατίστ κέρδισε φάουλ από τον Ντόμερκαντ 2' και 15'' πριν το τέλος. Ο Αμερικάνος ανεπηρέαστος όχι μόνο ευστόχησε και στις δύο βολές αλλά στη συνέχεια μετά από πάσα του Γιασικεβίτσιους, κρεμάστηκε από το καλάθι της Σιένα για το 74-82. Ο "Σάρας" με τρίποντο-μαχαιριά στους Ιταλούς ανέβασε τη διαφορά στους 10 (75-85) και μείωσε αισθητά τις ελπίδες της Μοντεπάσκι. Ακολούθησε καλάθι του Σάτο, λάθος των "πράσινων" και ακόμα ένα του ΜακΙντάιρ για να γίνει το 79-85.

Ήταν όμως πλέον αργά. Ο Γιασικεβίτσιους έβαλε 2/2 βολές, ο Περπέρογλου έκοψε τον Καουκένας και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Το τελικό 84-91 επισφράγισε το 3-1 του Παναθηναϊκού στη σειρά και έκλεισε εισιτήριο για το Bερολίνο.

Τα δεκάλεπτα: 18-28, 44-47, 60-65, 84-91

Oι σκόρερ των δύο ομάδων:

Μοντεπάσκι (Πιανιτζάνι): Ντόμερκαντ 2, ΜακΙντάιρ 35 (6), Φίνλεϊ 5 (1), Έζε 8, Καραρέτο 2, Σάτο 5, Λαβρίνοβιτς 6, Καουκένας 15, Ρες, Στόουνρουκ 6

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 11, Περπέρογλου 12 (2), Μπατίστ 15, Φώτσης 8 (2), Νίκολας 19 (5), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Πέκοβιτς 14, Γιασικεβίτσιους 10 (2)

Για τα αναλυτικά στατιστικά του Παναθηναϊκού πατήστε εδώ . Για τα αναλυτικά στατιστικά της Σιένα πατήστε εδώ .

Σιένα-Παναθηναϊκός


























































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ