NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κυριαρχεί παίζοντας σέντερ

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με την φανέλα των Λέικερς
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με την φανέλα των Λέικερς Ⓒ 2022 ASHLEY LANDIS/ ASSOCIATED PRESS

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που “ανέβηκε” στην θέση του σέντερ και ανέβασε τους Λέικερς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έστειλε μήνυμα και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που έδειξε τι τον κάνει χρήσιμο. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει πάντα καλά κόντρα στους Νετς και ο Ντάριους Γκάρλαντ είναι… υπέροχος.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Σε μία βραδιά που έλειψαν τα θρίλερ, ο αγώνας των Νετς με τους Μπακς στο Μπρούκλιν παίρνει το χρίσμα λόγω του σόου του Μιλγουόκι, που επιβλήθηκε άνετα με 109-121, φτάνοντας να προηγείται ακόμα και με 24 πόντους διαφορά.

Οι Μπακς δεν είχαν τους Μπρουκ Λόπεζ, Τζρου Χόλιντεϊ, Γκρέισον Άλεν, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο και Τζορτζ Χιλ. Είχαν όμως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (31 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ σε 27 λεπτά συμμετοχής) και τον Μπόμπι Πόρτις (25 πόντοι, 12 ριμπάουντ), κόντρα σε ένα Μπρούκλιν… άδειο από ενέργεια (και όχι μόνο). Πήραν έτσι μία σπουδαία νίκη και έστειλαν μηνύματα.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Φρεντ ΒανΒλίτ βρίσκεται σε απίθανη κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Αυτοί που το κατάλαβαν καλά αυτό ήταν οι - χωρίς 8 βασικούς πάντως - Τζαζ, τους οποίους εκτέλεσε ο βραχύσωμος γκαρντ με 37 πόντους (8/10 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 9/9 βολές), 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο στην νίκη των Ράπτορς με 122-108. Το θέμα βέβαια ήταν τι έκανε στην τρίτη περίοδο, διάστημα στο οποίο είχε 24 πόντους με 5/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 5/5 βολές, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ!

Ο ΒανΒλίτ έχει βρει ρυθμό για τα καλά. Στους 5 τελευταίους αγώνες - όλοι νικηφόροι για το Τορόντο - έχει 31 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 0.8 λάθη (!) με 48.6% στα σουτ, 43.5% στα τρίποντα (5.4/12.4 ανά αγώνα) και 96% στις βολές σε 31 λεπτά συμμετοχής. Το Τορόντο ανεβαίνει και είναι ξανά επικίνδυνο. Και έχει να ευχαριστεί τον ΒανΒλίτ για αυτό.

Ο ΛεΜπρόν σε θέση σέντερ

Συνηθίζεται οι παίκτες να ανεβαίνουν μία θέση όταν μεγαλώνουν. Οι σμολ φόργουορντ γίνονται πάουερ φόργουορντ, οι πάουερ φόργουορντ γίνονται σέντερ. Ο ΛεΜπρόν πριν δύο χρόνια πήρε τον ανάποδο δρόμο και... έπεσε δύο θέσεις παίζοντας πόιντ γκαρντ, καταφέρνοντας να αναδειχθεί πρώτος πασέρ στο NBA. Εδώ και μερικά παιχνίδια όμως παίζει στους Λέικερς. Και το γεγονός αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους “Λιμνανθρώπους”, που μετά την επικράτησή τους με 134-118 επί των Χοκς μετρούν 4 σερί νίκες.

Ο ΛεΜπρόν έχει ξεκινήσει στην θέση του σέντερ στα 5 από τα τελευταία 6 παιχνίδια των Λέικερς, με την ομάδα του Λ.Α να μετράει 5 νίκες σε αυτό το διάστημα. Η μοναδική ήττα ήρθε από τους “καυτούς” Γκρίζλις (104-99), σε ένα παιχνίδι που ο ΛεΜπρόν ξεκίνησε στην θέση του πάουερ φόργουορντ στο πλευρό του Χάουαρντ!

Η αρχική πεντάδα των Λέικερς στους τελευταίους αγώνες είναι σίγουρα… ιδιαίτερη, αφού ξεκινούν με τους Ράσελ Γουέστμπρουκ, Έιβερι Μπράντλεϊ, Μαλίκ Μονκ, Στάνλεϊ Τζόνσον και ΛεΜπρόν. Με κάποιον μαγικό τρόπο όμως είναι αποδοτική. Βασικά, από τις 32 πεντάδες των Λέικερς που έχουν συνυπάρξει για τουλάχιστον 5 ματς φέτος, είναι η πιο παραγωγική, έχοντας +4.8 μέσο όρο στον δείκτη +/-, όταν η αμέσως επόμενη (Γουέστμπρουκ, Έλινγκτον, Χόρτον-Τάκερ, Άντονι, Ντέιβις) έχει +3!

Στα 37 του χρόνια πια, ο ΛεΜπρόν παίζει πάλι σε επίπεδο MVP, κάτι που είναι απλώς… τρελό. Στους 6 τελευταίους αγώνες - όπου αγωνίζεται κυρίως ως σέντερ - έχει 33.5 πόντους, 9.5 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1.8 κοψίματα μέσο όρο με 53.5% στα σουτ και 42.5% στα τρίποντα (3.8/9 ανά αγώνα) σε 36 λεπτά συμμετοχής!

Είναι σαφές ότι το πέρασμα του ΛεΜπρόν σε θέση σέντερ έγινε από ανάγκη. Ότι αυτό δεν γίνεται να είναι κάτι μόνιμο, ειδικά όταν επιστρέψει ο Άντονι Ντέιβις. Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται να μην εκτιμήσει κάποιος το μεγαλείο ενός τύπου ο οποίος δηλώνει σμολ φόργουορντ, αλλά στα 35 του χρόνια έπαιξε ως πόιντ γκαρντ και στα 37 του πέρασε σε θέση σέντερ. Ας τον εκτιμήσουμε όλοι όσο τον βλέπουμε ακόμα στα παρκέ.

Ο Γιάννης έστειλε πάλι μήνυμα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - όπως και όλοι οι παίκτες - πάντα θέλει να δώσει το κάτι παραπάνω κόντρα στις καλύτερες ομάδες της λίγκας. Φαίνεται βέβαια ότι έχει μία ιδιαίτερη… προτίμηση στους Νετς, ίσως και λόγω της απίθανης περσινής μονομαχίας τους στον δεύτερο γύρο των playoffs, που ολοκληρώθηκε με την πρόκριση των Μπακς στο Game 7 με την δική του 40αρα.

Στην τρίτη φετινή μονομαχία ανάμεσα στους Μπακς και τους Νετς, ο Γιάννης ήταν (ξανά) κυρίαρχος, έχοντας 31 πόντους, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Ήταν η τρίτη σερί φετινή 30αρα του Γιάννη κόντρα στο Μπρούκλιν, στην τρίτη σερί νίκη των Μπακς. Βασικά όμως, αν μετρήσει κάποιος και τους περσινούς αγώνες στα playoffs, ήταν η 8η σερί 30αρα του Γιάννη κόντρα στους Νετς, ενώ αυτή ήταν η 7η νίκη των Μπακς επί του Μπρούκλιν στις τελευταίες 8 αναμετρήσεις τους.

Είναι σαφές ότι άλλο πράγμα είναι τα playoffs και άλλο η κανονική περίοδος. Όπως και να έχει όμως, δεν γίνεται να μην σκεφτεί κανείς ότι ο Γιάννης θέλησε να στείλει πάλι στο δικό του μήνυμα στους Νετς. Ένα μήνυμα που ήταν - για ακόμα μία φορά - βροντερό.

Ο Εμπίντ συνεχίζει το… βιολί του

24 Δεκεμβριου 2021. Τότε ήταν η τελευταία φορά που ο Τζοέλ Εμπίντ απέτυχε να σπάσει το φράγμα των 30 πόντων σε έναν αγώνα. Έκτοτε έχει έξι σερί 30αρες, με τους Σίξερς να μετρούν αντίστοιχα 6 σερί νίκες, έχοντας το τρίτο καλύτερο ενεργό σερί στο NBA μετά τους Μπουλς (9 σερί νίκες) και τους Γκρίζλις (7 σερί νίκες). Το τελευταίο σόου του σταρ των Σίξερς ήρθε στην νίκη με 119-100 επί των Σπερς, όπου είχε 31 πόντους, 12 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Κοιτάζοντας κάποιος τον Εμπίντ δεν γίνεται να μην σκεφτεί πόσο κρίμα είναι που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του όταν - υποτίθεται - καλύτερος συμπαίκτης του (Μπεν Σίμονς) παραμένει (από δική του επιλογή) εκτός ομάδας. Οι Σίξερς μπορούν να κάνουν κάτι ξεχωριστό. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Εμπίντ να λάβει βοήθεια. Είτε από τον Σίμονς, είτε από όποιον έρθει για χάρη του Σίμονς με ανταλλαγή.

Οι Χοκς χρειάζονται ένα ταρακούνημα

Υπάρχουν ασανσέρ που κάνουν λιγότερα πάνω-κάτω από αυτά που κάνουν οι Χοκς φέτος. Έπειτα από την περσινή πορεία τους μέχρι τους τελικούς της Ανατολής, τα “Γεράκια” έχουν βαλθεί να αποδείξουν σε όσους τους αμφισβητούσαν ότι… είχαν δίκιο, αφού μετά την ήττα από τους Λέικερς το ρεκόρ τους έπεσε στο 17-21 και είναι 12οι (!) στην Ανατολή.

Η Ατλάντα ίσως θέλει να χρησιμοποιήσει την δικαιολογία των απουσιών, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τρεις πιο σημαντικοί παίκτες της (Γιανγκ, Κόλινς, Καπέλα) έχουν χάσει παρέα 11 παιχνίδια. Η παρουσία των τριών τους θα έπρεπε να είναι αρκετή για να είναι πάνω από την 12η θέση στην Ανατολη κι ας τους λείπει πολύ ο ΝτιΆντρε Χάντερ, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Στην πραγματικότητα, οι Χοκς φαίνεται ότι απλώς χρειάζονται ένα ταρακούνημα. Ίσως μία ανταλλαγή να ήταν η λύση για την Ατλάντα, που μετά τις προσδοκίες που δημιούργησε πέρυσι δείχνει να επιστρέφει στις “σκοτεινές” μέρες της.

Ο Γκάρλαντ είναι All Star

Την σεζόν 2020/21 οι Καβαλίερς είχαν ρεκόρ 22-50, σε μία απογοητευτική χρονιά. Έπειτα από την νίκη τους μέσα στο Πόρτλαντ επί των Μπλέιζερς (114-101) έχουν πλέον ρεκόρ 22-17 και βρίσκονται στην 6η θέση της Ανατολής, σε μία σεζόν που έχουν ήδη χάσει για το υπόλοιπο της σεζόν τους δύο από τους τρεις γκαρντ τους (Σέξτον και Ρούμπιο). Έχουν όμως τον Ντάριους Γκάρλαντ.

Ο νεαρός γκαρντ έχει βρει πλέον για τα καλά τον εαυτό του. Στην νίκη επί των Μπλέιζερς είχε 26 όντους και 7 ασίστ. Στους τελευταίος 5 αγώνες έχει 25 πόντους, 3 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο με 38.5% στα τρίποντα (3/7.8 ανά αγώνα) σε 35 λεπτά συμμετοχής. Για την σεζόν έχει 19.9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 38.9% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής. Ο Γκάρλαντ παίζει σαν All Star. Ίσως και να γίνει All Star. Ίσως και όχι. Το Κλίβελαντ πάντως σίγουρα έχει κάτι ξεχωριστό στα χέρια του.

Οι Νετς έχουν θέματα

Δεν χρειαζόταν ο αγώνας με τους Μπακς για να καταλάβει ο κόσμος ότι οι φετινοί Νετς απλώς δεν είναι η ομάδα που είχαν στο μυαλό τους όλοι στο Μπρούκλιν. Η εντός έδρας ήττα με 109-121 από το… μισό Μιλγουόκι με κάτω τα χέρια όμως ήταν μία καλή (ή κακή, όπως το πάρει κανείς) υπενθύμιση για όλους ότι οι Νετς έχουν… θέματα. Και το γεγονός ότι έχουν ρεκόρ 10-10 στην έδρα τους αλλά 14-3 εκτός έδρας (!) ίσως λέει κάποια πράγματα.

Το Μπρούκλιν έχει - στα χαρτιά - ένα γεμάτο ρόστερ, ακόμα και χωρίς τον Καϊρί Ίρβινγκ. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο πως κάτι δεν κολλάει στην ομάδα. Αυτό φάνηκε κόντρα και στο φρέσκο Μιλγουόκι, σε ένα ματς όπου οι Πολ Μίλσαπ και Μπλέικ Γκρίφιν δεν αγωνίστηκαν λεπτό και ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ έμεινε στο παρκέ μόλις για 9 λεπτά. Η απουσία του Τζο Χάρις είναι αισθητή, αφού άνοιγε το γήπεδο για τους Κέβιν Ντουράντ και Τζέιμς Χάρντεν. Ο Ίρβινγκ θα έλυνε πολλά ζητήματα. Τα προβλήματα των Νετς όμως πάνε πιο μακριά από αυτούς τους δύο παίκτες.

Οι Νετς είναι προβλέψιμοι. Αυτό λέει πολλά για μία ομάδα που διαθέτει στο ρόστερ της δύο εκ των καλύτερων σκόρερ της γενιάς τους (και βασικά στην ιστορία του NBA) στα πρόσωπα των Ντουράντ και Χάρντεν και μία σειρά από ρολίστες που θα έπρεπε να τους συμπληρώνουν ιδανικά. Η άμυνα της ομάδας πάσχει Το Μπρούκλιν έχει θέματα.

Ο Τζέιλεν Μπράνσον αξίζει προσοχής

Πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος για να βρει έναν παίκτη που είναι πιο… συμπαθητικός από τον Τζέιλεν Μπράνσον, έναν παίκτη που βελτιώνεται βήμα-βήμα και έχει γίνει πολύτιμος για τους Μάβερικς. Κάτι που έδειξε και στην άνετη νίκη του - χωρίς Ντόντσιτς, Πορζίνγκις- Ντάλας επί των Ρόκετς (130-106), όπου είχε 15 πόντους και 10 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής.

Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι ο Μπράνσον κουβαλούσε τους Μάβερικς στο ξεκίνημα της σεζόν όταν ο Ντόντσιτς ήταν κατώτερος των προσδοκιών. Η εμφάνιση με τους Ρόκετς ήταν απλώς μία ακόμα επιβεβαίωση, σε μία σεζόν που έχει 16 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής, με όλες τις επιδόσεις να αποτελούν ρεκόρ καριέρας. Ο Μπράνσον σίγουρα αξίζει προσοχής.

Ο Θανάσης κάνει ό,τι πρέπει να κάνει ένας ρολίστας

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σταρ για να σταθεί στο NBA. Αρκεί να είναι σταρ στον ρόλο του. Ο ίδιος είναι σταρ στον ρόλο του και το έδειξε και την νίκη των Μπακς επί των Νετς σε μία φάση που έγινε viral.

Μπαίνοντας για μερικά λεπτά στο παρκέ, ο Θανάσης ξέρει ότι πρέπει να δώσει - και να δοκιμάσει - ό,τι έχει. Αυτό έκανε και σε μία φάση στην δεύτερη περίοδο όταν μάρκαρε τον Κέβιν Ντουράντ σε μία επαναφορά της μπάλας και κόλλησε πάνω του, με αποτέλεσμα ο σταρ των Νετς να τον σπρώξει ελαφρά και ο Θανάσης να κάνει… σαν να τον τίναξε ρεύμα, κερδίζοντας το επιθετικό φάουλ.

Έκανε flopping ο Θανάσης; Πιθανότατα. Έκανε την δουλειά του όμως; Σίγουρα. Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει για αυτή την φάση. Μπορεί να υποστηρίξει ότι αν αυτό που συνέβη στον Ντουράντ συνέβαινε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο (όχι πως δεν έχει συμβεί) και χρεωνόταν με ένα τέτοιο φάουλ κόντρα στον 11ο παίκτης των Νετς οι Έλληνες φαν του θα… ούρλιαζαν.

Καλό είναι όμως να έχει ο κόσμος ένα πράγμα στο μυαλό του: Αν ένας παίκτης δεν είναι σταρ, τότε για να παίξει στο NBA και να έχει ρόλο, πρέπει όταν βρίσκεσαι στο παρκέ να μπορεί να δώσει έστω και ένα ελάχιστο πλεονέκτημα στην ομάδα σου. Με κάθε τρόπο. Διαφορετικά μπορεί εύκολα να βρεθεί εκτός λίγκας. Υπάρχουν μόνο 510 θέσεις στο NBA όταν παίζουν μπάσκετ εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες. Ο Θανάσης έχει “κλειδώσει” μία από αυτές. Και το έχει κερδίσει αυτό με όσα κάνει στο παρκέ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ