NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Η επιστροφή του ασώτου Ίρβινγκ

Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς
Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2021 DARRON CUMMINGS/ ASSOCIATED PRESS

Ο Καϊρί Ίρβινγκ που έκανε το πολυπόθητο ντεμπούτο του, ο Στεφ Κάρι που ήταν ξανά θνητός και η άβολη αποδέσμευση του Κάζινς απ΄οτους Μπακς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Ο… άσωτος Καϊρί Ίρβινγκ πάτησε παρκέ - έστω και σε εκτός έδρας ματς των Νετς - ο Λανς Στίβενσον τρέλανε κόσμο και οι Κέβιν Πόρτερ και Κρίστιαν Γουντ έδειξαν ότι πήραν το μάθημά τους.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 11 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Όταν ένας αγώνας κρίνεται με buzzer-beater παίρνει αυτόματα το… χρίσμα για το ματς της βραδιάς. Απλώς έτσι είναι οι κανόνες. Αυτός ο αγώνας λοιπόν ήταν το Γουίζαρντς - Ρόκετς, με το Χιούστον να παίρνει την νίκη με 111-114 χάρη σε buzzer-beater του Κέβιν Πόρτερ (περισσότερα για αυτόν σε λίγο).

Ήταν το τέλειο φινάλε σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Και θα ήταν ακόμα καλύτερα αν έλειπαν τα ατυχή σχόλια του σχολιαστή των Γουίζαρντς για τον πατέρα του Πόρτερ. Οι Κρίστιαν Γουντ και Τζέιλεν Γκριν είχαν από 22 πόντους για τους νικητές, ενώ για τους Γουίζαρντς ο Μπράντλι Μπιλ είχε 27 πόντους και ο Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ 26 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Πολλές οι υποψηφιότητες, αλλά ο Κέλι Ούμπρε κέρδισε στο… νήμα τους ανταγωνιστές του στην νίκη των Χόρνετς με 140-111 επί των Πίστονς, όπου τελείωσε τον αγώνα με 32 πόντους με 1/2 δίποντα, 9/14 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ριμπάουντ και 1 κόψιμο σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Στην πραγματικότητα ο Ούμπρε πάντως δεν κέρδισε αυτή την θέση επειδή είχε 32 πόντους με 9/14 τρίποντα. Ο λόγος είναι η έκρηξή του στην τέταρτη περίοδο, διάστημα στο οποίο είχε 8/9 τρίποντα (!), παίρνοντας “φωτιά”, απειλώντας το απόλυτο ρεκόρ του NBA για τα περισσότερα τρίποντα σε μία περίοδο, που ανήκει στον Κλέι Τόμπσον με 9 από το 2015.

Η επιστροφή του ασώτου Νο1

Ο Καϊρί Ίρβινγκ γνωρίζει αρκετές ιστορίες, με κάποιες από αυτές να έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο. Μία από τις πλέον γνωστές είναι η παραβολή για τον άσωτο υιό που επέστρεψε σπίτι του. Ο Ίρβινγκ δεν μπορεί να επιστρέψει στο μπασκετικό του “σπίτι” για να αγωνιστεί, αφού του το απαγορεύει η νομοθεσία της Νέας Υόρκης. Μπόρεσε όμως να επιστρέψει στα παρκέ στην νίκη των Νετς με 129-121 επί των Πέισερς στην Ιντιάνα και έδειξε σε καλή κατάσταση, έχοντας 22 πόντους, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του Μπρούκλιν από το -19.

Ο Ίρβινγκ εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί. Όσο το κάνει αυτό θα μπορεί να αγωνιστεί μόνος στους εκτός έδρας αγώνες των Νετς. Η κατάσταση παραμένει άβολη για όλους κι ας προσπαθούν αρκετοί να… στρογγυλεύουν γωνίες για να είναι όλοι ευχαριστημένοι αυτό το διάστημα. Το Μπρούκλιν στοχεύει στο πρωτάθλημα. Μπορεί να το κατακτήσει και χωρίς τον Ίρβινγκ. Μπορεί να το κατακτήσει και με τον Ίρβινγκ να παίζει… part time. Σίγουρα όμως θα είχε αυξημένες πιθανότητες αν ο σταρ του είχε την διάθεση να ενσωματωθεί πλήρως στην ομάδα και τον στόχο της.

Η κουβέντα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας που έχει γνωρίσει ο σύγχρονος κόσμος είναι παγκόσμια. Ο Ίρβινγκ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς - που έχει τα δικά του θέματα - είναι από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στην υφήλειο που έχουν πάρει την απόφαση να μείνουν ανεμβολίαστοι, πληρώνοντας τις συνέπειες των αποφάσεών τους.

Βέβαια η βασική διαφορά των δύο σταρ είναι ότι ο Τζόκοβιτς βρίσκεται σε ένα ατομικό αγώνισμα, ενώ ο Ίρβινγκ σε ένα ομαδικό. Κοινώς, οι αποφάσεις του σταρ των Νετς επηρεάζουν μία ολόκληρη ομάδα και όχι μόνο την καριέρα του. Όπως και να έχει, ήταν σίγουρο όμορφο για τους θαυμαστές του που τον είδαν πάλι στο παρκέ. Έστω και… part time.

Η επιστροφή των ασώτων Νο2 και Νο3

Οι Κρίστιαν Γουντ και Κέβιν Πόρτερ βρέθηκαν στο επίκεντρο όταν τιμωρήθηκαν με έναν αγώνα αποκλεισμό από τους Ρόκετς για την συμπεριφορά τους. Μερικές ημέρες αργότερα, στην επιστροφή τους, οι… άσωτοι υιοί των Ρόκετς θέλησαν να δείξουν ότι πήραν το μήνυμά τους στον αγώνα με τους Γουίζαρντς, στην νίκη του Χιούστον με 111-114 χάρη στο buzzer-beater του Πόρτερ.

Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το επίπεδο ωριμότητας των δύο παικτών. Αμφότεροι βρέθηκαν λίγο-πολύ στο Χιούστον επειδή…δεν τους ήθελε κανείς άλλος - έστω και αν ο Γουντ είχε κάποιες προσφορές πριν από 2 χρόνια όταν ήταν ελεύθερος - επειδή δεν ήθελαν να ρισκάρουν με τον χαρακτήρα τους. Αμφότεροι έχουν πλέον τα βλέμματα πάνω τους, με όλο το NBA να παρακολουθεί την συμπεριφορά τους.

Στο πρώτο τους παιχνίδι μετά την τιμωρία τους, πήραν και οι δύο καλό βαθμό. Μία καριέρα στο NBA όμως δεν είναι σπριν. Είναι μαραθώνιος και οφείλεις να είσαι πάντα συγκεντρωμένος. Και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο επόμενος κύριος του κειμένου.

Ο Στίβενσον τρέλανε κόσμο

Οι κύριοι Γουντ και Πόρτερ ίσως θα ήθελαν λοιπόν να κάνουν μία κουβέντα με τον Λανς Στίβενσον. Έναν παίκτη που ξέρει όσο λίγοι πώς είναι να βρίσκεται κάποιος από τα ψηλά στα χαμηλά και έκτοτε να προσπαθεί να βάλει την καριέρα του σε μία σειρά. Ο Στίβενσον πάντα είχε το ταλέντο να σταθεί στο NBA. Βασικά όχι απλώς να σταθεί, αλλά πολλά περισσότερα.

Από την σεζόν 2018/19 κι έπειτα όμως ο Στίβενσον βρισκόταν ουσιαστικά εκτός NBA. Όπως στο περιθώριο βρισκόταν και από το 2015 έως το 2017, έχοντας μόνο εκλάμψεις. Στον αγώνα των Πέισερς με τους Νετς όμως (νίκη με 129-121 για τους Νετς) θύμισε στον κόσμο τι μπορούσε - και ενδεχομένως ακόμα να μπορεί - όταν ήταν συγκεντρωμένος, σημειώνοντας 30 πόντους με 12/19 σουτ (4/8 τρίποντα), 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής. Οι 20 από αυτούς τους πόντους - και μάλιστα συνεχόμενοι! - ήρθαν στην πρώτη περίοδο.

Ο Στίβενσον τρέλανε κόσμο. Όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν στην αγαπημένη του Ιντιάνα, που τον υποδέχθηκε για τρίτη φορά, προσφέροντάς του 10ημερο συμβόλαιο. Ο Στίβενσον θα κλείσει τα 32 του χρόνια τον Μάιο. Έχει πολύ μπάσκετ μέσα του και φαίνεται. Και ζητάει από τον κόσμο να πιστέψει ότι μπορεί ακόμα να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν το αμφισβήτησε ποτέ κανείς. Αυτό που όλοι αμφισβητούσαν ήταν η ωριμότητά του. Και ακόμα το κάνουν. Μακάρι πλέον να έχει ωριμάσει.

Ο Κάρι ήταν ξανά θνητός

Προερχόμενος από την χειρότερη εμφάνιση των 2 τελευταίων χρόνων - όπου έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων (9) έπειτα από 97 σερί αγώνες που ήταν “διψήφιος” - ο Στεφ Κάρι ήταν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι… θνητός στην ήττα των Γουόριορς με 99-82 από τους Μάβερικς, μένοντας στους 14 πόντους με 5/24 σουτ.

Σύμφωνα με το ESPN, τα συνολικά 8/41 σουτ του Κάρι στα δύο τελευταία παιχνίδια του είναι η χειρότερη επίδοσή του σε διαδοχικούς αγώνες στην καριέρα του. Το γεγονός ότι αγωνίστηκε με πρόβλημα στον αριστερό μηρό - και δεν είναι η πρώτη φορά που παραπονέθηκε για αυτό φέτος - ίσως έχει παίξει τον ρόλο του. Ήταν πάντως και μία υπενθύμιση ότι ακόμα και οι κορυφαίοι έχουν τις άσχημες βραδιές τους.

Έτσι τιμούν τους θρύλους

Οι Μάβερικς σίγουρα ξέρουν πώς να τιμούν τους θρύλους τους. Αυτό έδειξαν στην τελετή απόσυρσης της φανέλας του Ντιρκ Νοβίτσκι, όπου συγκίνησαν τον κόσμο με όλα αυτά που του είχαν ετοιμάσει, σε μία τελετή αντάξια του ονόματος και της ιστορίας του σπουδαίου Γερμανού.

Παίζοντας 21 χρόνια στο Ντάλας, ο Νοβίτσκι άλλαξε την ιστορία της ομάδας, αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ, αφού η δική του επιτυχία υποχρέωσε τις ομάδες του NBA να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για παίκτες με τα δικά του στοιχεία. Ο Ντιρκ ήταν πάντα ταπεινός και αυτό ήταν και στην βραδιά του. Όχι κι άσχημα για έναν τύπου έχει γίνει όνομα δρόμου, θα γίνει άγαλμα και είδε την φανέλα του να αποσύρεται από τους Μαβς.

Η έκρηξη του Μπογκντάνοβιτς

Δεν αναφέρεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς είναι κομβικός σε αυτούς τους Τζαζ. Ο αγώνας με τους Νάγκετς - νίκη με 115-199 των Τζαζ στο Ντένβερ - ήταν η τελευταία υπενθύμιση για αυτό, με τον Κροάτη να είναι απολαυστικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 36 πόντους με 12/20 σουτ (1/6 τρίποντα), 11/13 βολές 13 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 40 λεπτά συμμετοχής.

Ο Μπογκντάνοβιτς δεν είναι ο σταρ της ομάδας. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι ο σταρ της ομάδας. Δεν είναι αυτός που δένει την άμυνα. Αυτός ο ρόλος ανήκει στον Ρούντι Γκομπέρ. Δεδομένων αυτών που προσφέρει στο παρκέ όμως, είναι εξίσου κομβικός με τους δύο σταρ της ομάδας. Αν αυτός είναι σε καλή κατάσταση, τότε η Γιούτα είναι επικίνδυνη.

Η άβολη αποδέσμευση του Κάζινς

Στρατηγική απόφαση. Έτσι χαρακτήρισε ο GM των Μπακς, Τζον Χορστ, την κίνηση των Μπακς να μην μετατρέψουν σε εγγυημένο το συμβόλαιο του ΝτεΜάρκους Κάζινς, τον οποίο άφησαν ελεύθερο προκειμένου να έχουν μία ελεύθερη θέση στο ρόστερ στην περίπτωση που αποφασίσουν να κάνουν μία διορθωτική κίνηση. Ήταν σίγουρα πάντως μία κίνηση που ξένισε.

Με τον Μπρουκ Λόπεζ να παραμένει τραυματίας (και άγνωστο πότε θα επιστρέψει), οι Μπακς αυτή τη στιγμή πίσω από τον Μπόμπι Πόρτις δεν έχουν κάποιον κλασικό σέντερ, με αυτό το κενό να καλύπτεται επικουρικά από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Σάμι Μαμουλελασβίλι (two-way συμβόλαιο). Υπάρχει βέβαια και ο Λουκ Κορνέτ, αλλά αυτός βρίσκεται σε καθεστώ 10ημερου συμβολαίου. Με την σεζόν να έχει πολύ δρόμο ακόμα, αυτό ενδεχομένως να είναι και ρίσκο.

Οι Μπακς έχουν τους λόγους που κοιτάζουν την μεγάλη εικόνα. Θεωρούν ότι έχουν ανάγκη το βάθος στην περιφέρεια, για αυτό δεν αποδέσμευσαν τον Γουέσλι Μάθιους. Ξέρουν ότι δεδομένου του ερωτηματικού στο όνομα του Λόπεζ, τα καλύτερα σχήματά τους θα έχουν τον Γιάννη σε θέση σέντερ και 4 περιφερειακούς στο πλευρό τους. Η κανονική περίοδος όμως είναι μαραθώνιος. Τα μεγάλα κορμιά - ειδικά της κλάσης του Κάζινς, έστω και αυτής της εκδοχής του Κάζινς - δεν βρίσκονται εύκολα. Αν για οποιοδήποτε λόγο απουσιάσει κάποιος εκ των Γιάννη ή Πόρτις από κάποιο ματς, το Μιλγουόκι θα υστερεί δραματικά σε μέγεθος κοντά στο καλάθι.

Οι Μπακς έχουν λόγο που θέλουν να έχουν κενή θέση στο ρόστερ. Πιθανόν να πιστεύουν ότι θα εμφανιστεί κάποια ευκαιρία όταν αρχίσουν οι αποδεσμεύσεις από τις άλλες ομάδες. Ο Κάζινς όμως έδινε λύσεις. Μένει να φανεί αν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα τους στοιχίσει αυτή η απόφαση.

Κάποιοι διαιτητές δεν ελέγχουν τα νεύρα τους

Είναι γνωστό ότι καμία φορά οι παίκτες δεν ελέγχουν τα νεύρα τους, ξεφεύγουν και χρεώνοντας με αχρείαστες τεχνικές ποινές. Είναι στιγμές όμως που και οι διαιτητές κάνουν το ίδιο. Όπως δηλαδή συνέβη στον αγώνα των Χιτ με τους Μπλέιζερς (νίκη του Μαϊάμι με 115-109), όταν ένας διαιτητής εκνευρίστηκε από τον τρόπο που του έδωσε την μπάλα ο Κάιλ Λάουρι και τον απέβαλε.

Βλέποντας ξανά και ξανά το VIDEO είναι σαφές ότι ο Λάουρι δεν βγάζει καμία επιθετικότητα. Δεν τα έχει βάλει με τους διαιτητές. Απλώς έδωσε την μπάλα στον διαιτητή, ο οποίος δεν πρόσεχε τι γινόταν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον διαιτητή να τον χρεώσει με τεχνική ποινή και να τον αποβάλει. Γιατί; Επειδή ούτε αυτός ξέρει να ελέγχει τα νεύρα του, θίγεται εύκολα και συχνά ξεχνάει ότι ο κόσμος έχει πάει στο γήπεδο για να δει τους παίκτες. Τους αληθινούς πρωταγωνιστές.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ