NBA

NBA: Η ανάλυση των ζευγαριών των playoffs

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ©2022 MORRY GASH/AP IMAGES

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια και του InStat Scout τα 8 ζευγάρια των φετινών playoffs, που ξεκινούν σήμερα (16/4) το βράδυ ώρα Ελλάδος. Από το Μπακς - Μπουλς, μέχρι το Μάβερικς - Τζαζ. 

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τους φίλους του NBA. Τα playoffs ξεκινούν σήμερα (16/4) με τέσσερις αγώνες. Οι 16 καλύτερες ομάδες (8 από Ανατολή και 8 από Δύση) θα ριχτούν στην μάχη, με στόχο το πρωτάθλημα.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι φυσικά και οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θέλουν να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους ως οι περσινοί πρωταθλητές.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout τα 8 ζευγάρια και αναλύει τι ισχύει σε κάθε ένα από αυτά.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Μαϊαμι Χιτ (1) - Ατλάντα Χοκς (8)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες 4 φορές φέτος, με το Μαϊάμι να παίρνει 3 νίκες. Τα τρία από τα τέσσερα παιχν;iδια τους όμως κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των 6 πόντων.
Οι αρχικές πεντάδες: Λάουρι, Ρόμπινσον, Μπάτλερ, Τάκερ, Αντεμπάγιο - Γιανγκ, Χέρτερ, Χάντερ, Γκαλινάρι (ο Κόλινς είναι τραυματίας), Καπέλα
Το ροτέισον: Βίνσεντ, Χίρο, Στρους, Μάρτιν, Μόρις, Ντέντμον - Ράιτ, Γουίλιαμς, Μπογκντάνοβιτς, Λουάου-Καμπαρό, Τζενγκ, Οκόνγκου
Τι λέει το InStat: Οι Χοκς ήταν η δεύτερη ομάδα στο NBA στα Pick and Roll που εκτελεί χειριστής της μπάλας, με τον Τρέι Γιανγκ να είναι ο πρώτος ανάμεσα στους παίκτες με 11.4 προσπάθειες (και 1.06 πόντους ανά κατοχή. Οι Χιτ είναι από τις καλύτερες ομάδες στην άμυνα του Pick and Roll στην λίγκα, δεχόμενη μόλις 0.89 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση.
Με λίγα λόγια: Ζευγάρι με φαβορί και αουτσάιντερ. Το Μαϊάμι ήταν - βάσει ρεκόρ - η καλύτερη ομάδα στην Ανατολή, αλλά οι Χοκς έκλεισαν δυναμικά την σεζόν. Το μαρκάρισμα του Τρέι Γιανγκ είναι το κλειδί για τους Χιτ σε αυτή την σειρά, αφού αν τον περιορίσουν τότε δεν θα έχουν πρόβλημα. Η Ατλάντα από την πλευρά της ελπίζει ότι θα γίνει η ανατροπή και θα έχει στην διάθεσή της τον τραυματία Τζον Κόλινς, ενώ είναι σε αναμμένα κάρβουνα για την περίπτωση του Κλιντ Καπέλα.

Μπόστον Σέλτικς (2) - Μπρούκλιν Νετς (7)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 4 φορές, με τους Σέλτικς να παίρνουν 3 νίκες.
Οι αρχικές πεντάδες: Σμαρτ, Μπράουν, Τέιτουμ, Χόρφορντ, Τάις (ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς είναι τραυματίας) - Κάρι, Ίρβινγκ, Ντουράντ, Μπράουν, Ντράμοντ
Το ροτέισον: Γουάιτ, Πρίτσαρντ, Ρίτσαρντσον, Γ. Γουίλιαμς - Μιλς, Τόμας, Έντουαρντς, Όλντριτζ, Κλάξτον
Τι λέει το InStat: Οι Σέλτικς είχαν την καλύτερη άμυνα μετά το All Star Break, ενώ φέτος δέχονται μόλις 0.94 πόντους ανά κατοχή. Οι Νετς διαθέτουν όμως στο ρόστερ δύο από τους καλύτερους σκόρερ στην σύγχρονη ιστορια του NBA στα πρόσωπα των Κέβιν Ντουράντ και Καϊρί Ίρβινγκ, ενώ φέτος σημειώνουν 1.03 πόντους ανά κατοχή.
Με λίγα λόγια: Ένα από τα πιο ανοιχτά ζευγάρια, αν όχι το πιο ανοιχτό ζευγάρι, του πρώτου γύρου των playoffs. Από την μία πλευρά βρίσκονται οι Σέλτικς οι οποίοι πετούσαν φλόγες μετά το All Star Break, φτάνοντας από το να βρίσκονται στις θέσεις 7-8 και να παλεύουν για μία θέση στο play-in τουρνουά, στην 2η θέση της Ανατολής, με την καλύτερη άμυνα του NBA, αλλά χάνοντας τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς που ίσως προλάβει κάποια, ενδεχομένως και αρκετά παιχνίδια της σειράς.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι Νετς, που όλη την σεζόν δεν θύμιζαν ομάδα, αλλά έχουν εξαιρετικές μονάδες. Αυτό δε που ίσως κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερα τα πράγματα είναι η πιθανότητα να πατήσει παρκέ ο Μπεν Σίμονς κάποια στιγμή όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί στο Μπρούκλιν .

Μιλγουόκι Μπακς (3) - Σικάγο Μπουλς (6)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 4 φορές, με τους Μπακς επικρατούν σε όλους τους αγώνες.
Οι αρχικές πεντάδες: Χόλιντεϊ, Μάθιους, Μίντλετον, Γ. Αντετοκούνμπο, Λόπεζ - Ντοσούνμου, ΛαΒίν, ΝτεΡόζαν, Γουίλιαμς, Βούτσεβιτς
Το ροτέισον: Κάρτερ, Άλεν, Κόνατον, Ιμπάκα, Πόρτις, Χιλ, Θ. Αντετοκούνμπο - Καρούζο, Γουάιτ, Γκριν, Τζόουνς, Τόμπσον
Τι λέει το InStat: Ελλείψει ενός καλού μπλοκέρ, οι Μπουλς αφήνουν τους αντιπάλους τους να σουτάρουν με 61% στα σουτ στο “ζωγραφιστό”, σε ένα μέτριο νούμερο. Στους 4 αγώνες ανάμεσα σε Μπακς και Μπουλς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σούταρε με ποσοστό 76% στα σουτ κάτω από το καλάθι.
Με λίγα λόγια: Είναι δύσκολο να βρει κάποιος παιχνίδι ανάμεσα στο Νο3 και το Νο6 μίας κατάταξης που να μοιάζει τόσο μονόπλευρο. Βάσει εικόνας και αριθμών ωστόσο, αυτό ακριβώς συμβαίνει στην σειρά των Μπακς με τους Μπουλς.

Το Μιλγουόκι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, την ίδια στιγμή που το Σικάγο έκλεισε ασθμαίνοντας την σεζόν. Αν μάλιστα οι “Ταύροι” δεν είχαν ξεκινήσει τόσο καλά, ίσως και να έμεναν εκτός 6αδας, πληρώνοντας την σωρεία τραυματισμών, με πιο σοβαρό αυτόν του Λόνζο Μπολ. Το Σικάγο είναι δεδομένο ότι δεν έχει απάντηση για τον Γιάννη, με τους Μπουλς να ξέρουν ότι για να έχουν ελπίδες θα πρέπει οι ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν να κάνουν τρομερά πράγματα.

Φιλαντέλφεια 76ερς (4) - Τορόντο Ράπτορς (5)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές, με τους Ράπτορς να παίρνουν 3 νίκες. Τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια κρίθηκαν με διαφορά 5 πόντων και το τέταρτο με διαφορά… έξι πόντων.
Οι αρχικές πεντάδες: Χάρντεν, Μάξι, Τάιμπουλ, Χάρις, Εμπίντ - ΒανΒλίτ, Τρεντ, Ανουνόμπι, Μπαρνς, Σιάκαμ
Το ροτέισον: Μίλτον, Γκριν, Κορκμάζ, Νιάνγκ, Τζόρνταν - Φλιν, Μπάντον, Γιανγκ, Μπουσέ, Ατσούα, Μπερτς
Τι λέει το InStat: Ο Τζέιμς Χάρντεν έπαιξε τρεις φορές αντίπαλος των Ράπτορς. Το καλυτερο παιχνίδι του το έκανε ως… παίκτης των Νετς με 28 πόντους, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ τον Νοέμβριο. Στους δύο αγώνες που τέθηκε αντίπαλος των Καναδών ως παίκτης των Σίξερς είχε μόλις 15 πόντους και 11.5 ασίστ μέσο όρο με 33.3% στα σουτ και 12.5% στα τρίποντα, ενώ σημείωνε μόλις 0.75 πόντους ανά κατοχή, όταν την φετινή σεζόν σημείωνε 0.95 πόντους ανά κατοχή.
Με λίγα λόγια: Οι Ράπτορς αποτελούν - στα χαρτιά - εναν από τους χειρότερους δυνατούς αντιπάλους για τους Σίξερς. Το γεγονός ότι τυς νίκησαν τρεις φορές στην κανονική περίοδο, όπως και ότι έχουν τον τρόπο τους να δυσκολεύουν τον Τζέιμς Χάρντεν, το αποδεικνύει. Ο Τζοέλ Εμπίντ βέβαια εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος παίκτης της σειράς.

Το Τορόντο είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Όταν μικραίνει το ροτέισον, έχει μόνο έναν παίκτη κάτω από 1.95 μέτρα (τον ΒανΒλίτ), ρίχνοντας στο παρκέ πολλά ημίψηλα κορμιά. Την ίδια στιγμή, οι Σίξερς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στους αγώνες στον Καναδά δεν θα έχουν στην διάθεσή τους τον - ανεμβολίαστο - Ματίας Τάιμπουλ, δηλαδή τον καλύτερο αμυντικό τους.

ΔΥΣΗ

Φοίνιξ Σανς (1) - Νιου Ορλίανς Πέλικανς (8)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Σε τέσσερις αγώνες που τέθηκαν αντιμέτωποι, οι Σανς πήραν τρεις νίκες. Όλα τα παιχνίδια κρίθηκαν με διψήφια διαφορά πόντων.
Οι αρχικές πεντάδες: Πολ, Μπούκερ, Μπρίτζες, Κράουντερ, Έιτον - ΜακΚόλουμ, Τζόουνς, Ίνγκραμ, Χέιζ, Βαλαντσιούνας
Το ροτέισον: Πέιν, Σάμετ, Τζόνσον, Κρεγκ, ΜακΓκί, Μπιγιόμπο - Αλβαράντο, Μάρσαλ, Μέρφι, Νανς, Ερνανγκόμεθ, Γκράχαμ
Τι λέει το InStat: Οι Σανς είχαν βάσει offensive rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) την 3η καλύτερη επίθεση του NBA με 1.03 πόντους ανά κατοχή. Οι Πέλικανς είχαν μόλις την 18η καλύτερη άμυνα βάσει defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές), με παθητικό 1.01 πόντους ανά κατοχή.
Με λίγα λόγια: Οι Σανς είναι το απόλυτο φαβορί αυτής της σειράς. Το Φοίνιξ έκανε… κρουαζιέρα όλη την κανονική περίοδο, ενώ οι Πέλικανς χρειάστηκε να τα δώσουν όλα για να μπουν από τα play-in στα playoffs.

Η Νέα Ορλεάνη βέβαια εξακολουθεί να είναι μία επικίνδυνη ομάδα. Παίζοντας με 4 παίκτες με ύψος πάνω από 2.01 μέτρα στην πεντάδα, ενδεχομένως να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, ενώ αν με κάποιον τρόπο πατήσει παρκέ ο Ζάιον Γουίλιαμσον, τότε σίγουρα θα ενισχυθούν. Ακόμα κι έτσι όμως, το Φοίνιξ έχει το πάνω χέρι.

Μέμφις Γκρίζλις (2) - Μινεσότα Τίμπεργουλβς (7)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες στις 4 φετινές τους αναμετρήσεις.
Οι αρχικές πεντάδες: Μοράντ, Μπέιν, Μπρουκς, Τζάκσον, Άνταμς - Ράσελ, Μπέβερλι, Έντουαρντς, Βαντερμπιλτ, Τάουνς
Το ροτέισον: Τζόουνς, Μέλτον, Γουίλιαμς, Άντερσον, Κλαρκ, Κόντσαρ - Μπίσλι, Νόουελ, Οκότζι, ΜακΝτάνιελς, Ριντ
Τι λέει το InStat: Γκρίζλις και Γουλβς παίζουν φέτος στο ίδιο - τρίτο γρηγορότερο στην λίγκα - τέμπο, με 109.6 κατοχές ανά αγώνα, με τους Γουλβς να σκοράρουν καλύτερα (1 πόντο ανά κατοχή, έναντι 0.98 των Γκρίζλις). Το Μέμφις όμως παίζει καλύτερη άμυνα, δεχόμενο 0.97 πόντους ανά κατοχή, έναντι 0.99 των Γουλβς.
Με λίγα λόγια: Δύο νεανικές ομάδες, που ψάχνουν την δική τους θέση στο NBA. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αμφότεροι θα τα δώσουν όλα. Το ζευγάρι Μοράντ - Μπέβερλι θα έχει το δικό του ενδιαφέρον, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για το Τάουνς - Άνταμς. Θα καταφέρει ο Μπέβερλι να εκνευρίσει τον Μοράντ; Θα βγάλει ο Άνταμς εκτός ρυθμού τον Τάουνς; Αυτά είναι δύο σημαντικά ερωτήματα, την ίδια στιγμή που το η τριάδα των Μπρουκς, Τζάκσον, Μπέιν από την μία πλευρά και το δίδυμο των Ράσελ-Έντουαρντς από την άλλη έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (3) - Ντένβερ Νάγκετς (6)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 4 φορές, με τους Νάγκετς να έχουν την μερίδα του λέοντος με 3 νίκες.
Οι αρχικές πεντάδες: Κάρι, Τόμπσον, Γουίγκινς, Γκριν, Λούνι - Μόρις, Μπάρτον, Γκόρντον, Τζεφ Γκριν, Γιόκιτς
Το ροτέισον: Πουλ, Λι, Ιγκουοντάλα, Πόρτερ, Μπιέλιτσα, Πέιτον, Κουμίνγκα - Χάιλαντ, Ρίβερς, Φορμπς, Τζαμ Γκριν, Κάζινς
Τι λέει το InStat: Στους 4 αγώνες που αντιμετώπισε τους Γουόριορς φέτος ο Γιόκιτς, είχε 28 πόντους, 15.5 ριμπάουντ και 8.8 ασίστ μέσο όρο. Από αυτές τις ασίστ προέκυπταν άλλοι 20.8 πόντοι
Με λίγα λόγια: Το ερωτηματικό γύρω από την παρουσία του Στεφ Κάρι είναι το πρώτο που απασχολεί τους… πάντες. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι το συναπάντημα των Γουόριορς με τους Νάγκετς έχει ενδιαφέρον, αφού το Ντένβερ - ακόμα και χωρίς τους Τζαμάλ Μάρεϊ και Μάικλ Πόρτερ - γενικά.. δεν ταιριάζει στο Γκόλντεν Στέιτ, προφανώς λόγω του Νίκολα Γιόκιτς.

Οι Νάγκετς είναι δεδομένο ότι θα παλέψουν, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ίσως δουν και τον Μάρεϊ να πατάει παρκέ. Αν ο Κάρι είναι καλά όμως, τότε οι Νάγκετς θα πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ντάλας Μάβερικς (4) - Γιούτα Τζαζ (5)
Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος: Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές και μοιράστηκαν τις νίκες
Οι αρχικές πεντάδες: Ντόντσιτς, Μπράνσον, Μπούλοκ, Φίνεϊ-Σμιθ, Πάουελ - Κόνλεϊ, Μίτσελ, Μπογκντάνοβιτς, Ο’Νιλ, Γκομπέρ
Το ροτέισον: Ντινγουιντι, Γκριν, Μπέρτανς, Κλέμπερ, Μαριάνοβιτς - Κλάρκσον, Χάουζ, Γκέι, Πασκάλ, Γουάιτσαϊντ
Τι λέει το InStat: Στους 3 αγώνες που αντιμετώπισε τους Τζαζ, ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 30 πόντους μέσο όρο, αλλά - κυρίως - 1.04 πόντους ανά κατοχή, ενώ μοίραζε και 7.7 ασίστ, από τις οποίες προέκυπταν άλλοι 19.3 πόντοι ανά αγώνα.
Με λίγα λόγια: Ο τραυματισμός του Λούκα Ντόντσιτς έχει επισκιάσει τα πάντα σε αυτή την σειρά. Ο Σλοβένος θα χάσει σίγουρα το Game 1 και είναι πιθανό να χάσει και το Game 2, δίνοντας την ευκαιρία στους Τζαζ να χτίσουν μομέντουμ.

Οι Τζαζ την δεδομένη στιγμή έγιναν αυτόματα το φαβορί της σειράς, αρκεί να εκμεταλλευτούν την απουσία του Σλοβένου. Έχουν μία τριάδα παικτών που παίζει παραδοσιακά καλά κόντρα στο Ντάλας (Μίτσελ, Κλάρκσον, Μπογκντάνοβιτς) και πρέπει να δείξουν χαρακτήρα, περιμένοντας έναν (ανέτοιμο) Ντόντσιτς. Αν οι Μαβς καταφέρουν να αντέξουν, τότε αυτό θα λέει πολλά. Και για τις δύο ομάδες...

TAGS NBA ΗΠΑ BASKETBALL ANALYSIS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΣΙΞΕΡΣ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ