ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Μιλγουόκι Μπακς: Υπερπλήρες roster με rotation +4 παικτών για το back-to-back

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς την σεζόν 2020/21
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς την σεζόν 2020/21 Ⓒ 2021 MORRY GASH/ ASSOCIATED PRESS

Λίγες ημέρες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι Μπακς λειτούργησαν με μεθοδικότητα και δημιούργησαν ένα υπερπλήρες roster με στόχο το back-to-back. Τουλάχιστον δύο καλοί παίκτες σε κάθε θέση, καταπληκτική περιφέρεια και μία θέση ανοιχτή την οποία δεν βιάζονται να καλύψουν στο Μιλγουόκι. Το SPORT24 αναλύει.

Την ώρα που συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες απέτυχαν την περασμένη σεζόν, πατούσαν το γκάζι και γέμιζαν με σπουδαίο τρόπο τα ρόστερ τους, οι Μπακς έμπαιναν με ψυχραιμία στη Free Agency. Ήξεραν ότι έπρεπε να κρατήσουν τον Μπόμπι Πόρτις, να βρουν ένα καλό στήριγμα για τον Τζρου Χόλιντεϊ και δύο καλούς περιφερειακούς στη θέση του Μπριν Φορμπς, κάλυψαν την αποχώρηση του Πι Τζέι Τάκερ με αξιόλογο τρόπο και βελτίωσαν το δυναμικό τους για τη σεζόν 2021/22 στην οποία θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο πεινασμένους αντιπάλους.

Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν έχει πάρει ακόμη επέκταση συμβολαίου (η τρέχουσα συμφωνία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022), ωστόσο βλέπει ένα ρόστερ ευέλικτο, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε περίσταση, κάθε σχήμα και κάθε αντίπαλο. Με την παραμονή του Θανάση Αντετοκούνμπο υπάρχουν 14 εγγυημένα, δύο μη εγγυημένα και ένα Two-Way συμβόλαιο, τρεις θέσεις ανοιχτές εν όψει του training camp και ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία ώστε η 15η και η 17η θέση (το δεύτερο Two-Way) να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΤΟ DEPTH CHART ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Τζορτζ Χιλ, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Ελάιτζα Μπράιαντ (*)

SG: Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Γκρέισον Άλεν, Ρόντνι Χουντ

SF: Κρις Μίντλετον, Πατ Κόνατον, Τζόρνταν Νουόρα

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Σέμι Οτζελέγε, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Σάντρο Μαμουκελασβίλι (*)

C: Μπρουκ Λόπεζ, Μπόμπι Πόρτις, Μαμάντι Ντιακίτε (*)

* Ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι έχει διετές Two-Way Contract

** Οι Ελάιτζα Μπράιαντ, Μαμάντι Ντιακίτε έχουν μη εγγυημένα συμβόλαια.

Οι Μπακς θα μπουν στο training camp με 20 παίκτες, όσους τους επιτρέπουν οι κανονισμοί του ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, δεν έχουν 14 αλλά 13 εγγυημένα συμβόλαια καθώς εκείνο του Γιώργου Καλαϊτζάκη δεν είναι πλήρως, αλλά μερικώς εγγυημένο, ωστόσο ο νεαρός Έλληνας τα πηγαίνει περίφημα στο Summer League του Λας Βέγκας και ούτως ή άλλως το πλάνο ήταν εξ αρχής να βρίσκεται στο ρόστερ της κανονικής περιόδου, έστω και ως 15ος παίκτης.

Οι Ελάιτζα Μπράιαντ - Μαμάντι Ντιακίτε μπορούν ανά πάσα στιγμή να κοπούν και η λογική λέει ότι ο πρώτος θα αποχωρήσει, καθώς ο νεαρός ψηλός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια της ομάδας αν και δεν μπορεί να προσφέρει πολλές βοήθειες σε έναν οργανισμό αυτού του επιπέδου. Ο Μπουντενχόλζερ κι ο Χορστ θα περιμένουν τα κοψίματα στο τέλος του Summer League και δεν αποκλείεται να κινηθούν για έναν αξιόλογο γκαρντ και για έναν ανώτερο ψηλό που θα προσφέρουν περισσότερο ανταγωνισμό στις προπονήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό ο Ντιακίτε να πάρει το δεύτερο Two-Way συμβόλαιο.

Η καταπληκτικά γεμάτη περιφέρεια

Με τον Χόλιντεϊ στον άσο, οι Μπακς έχουν έναν παίκτη ικανό να αγωνίζεται ακόμη και 42-44 λεπτά αν χρειαστεί. Ο ιδανικός άσος γι' αυτή την ομάδα, το απέδειξε από την πρώτη του σεζόν στο Μιλγουόκι, είναι όμως σημαντικά καταπονημένος (έπαιξε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες), γι' αυτό οι Χορστ - Μπουντενχόλζερ αποφάσισαν να βάλουν δίπλα του τον Τζορτζ Χιλ που γύρισε στο Ουισκόνσιν μετά από μία σεζόν στους Θάντερ και στους Σίξερς. Γνωρίζει τον οργανισμό και τους σημαντικούς του παίκτες, θα ξεκουράζει τον Χόλιντεϊ και θα μπορεί να παίζει και μαζί του, την ώρα που ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο θα θεωρείται ο βασικός σούτινγκ γκαρντ, αλλά ίσως να μην είναι πενταδάτος στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο ΝτιΒιντσέντζο αναρρώνει από τον τραυματισμό που υπέστη στη σειρά με τους Μαϊάμι Χιτ και γι' αυτό οι Μπακς πήραν τον Γκρέισον Άλεν από τους Γκρίζλις, δίνοντάς ως αντάλλαγμα τον Σαμ Μέριλ τον οποίο θα αποδέσμευαν. Ο Άλεν είναι ένας σκληρός γκαρντ που μπορεί να κάνει τα πάντα σε ικανοποιητικό βαθμό και είναι πολύ πιθανό να τον δούμε στην αρχική πεντάδα τις πρώτες εβδομάδες της regular season. Είναι σημαντικό ότι βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου, είναι σημαντικό ότι παίζει με την ίδια ένταση και με την ίδια αποτελεσματικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τον περιφερειακό σκόρερ, Ρόντνι Χουντ, να βρίσκεται πίσω του και να ελπίζει ότι στο Μιλγουόκι θα αναγεννήσει την καριέρα του.

Στο τρία ο Κρις Μίντλετον θα έχει τον Πατ Κόνατον και τον Τζόρνταν Νουόρα, δύο παίκτες σε εντελώς διαφορετικές φάσεις της πορείας τους στο άθλημα. Ο πρώτος είναι ένας σπουδαίος ρολίστας, μια ασφάλεια σε περίπτωση που προκύψει τραυματισμός/απουσία παίκτη είστε στο τρία, είτε στο δύο, ένα αληθινά σημαντικό γρανάζι σε αυτή την ομάδα, εντός κι εκτός παρκέ, εντός κι εκτός αποδυτηρίων. Ο δεύτερος είναι ένας νεαρός σούπερ ταλαντούχος σκόρερ που όμως δείχνει να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να μπει στο rotation και αυτή τη στιγμή θεωρείται ο όγδοος περιφερειακός του ρόστερ.

Όσο για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη; Ο Χορστ είχε δηλώσει πως οι Μπακς τον προορίζουν για τις θέσεις 3-2, όμως στη δεύτερη εμφάνισή του στο Summer League ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έπαιξε στον άσο, έστησε (όπως και στον πρώτο αγώνα) πολλά pick-and-roll, ήταν πολύ δημιουργικός και φαίνεται πως ήδη οι άνθρωποι του οργανισμού αναθεωρούν καθώς βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ικανό play maker που μπορεί να λειτουργήσει πίσω από τους Χόλιντεϊ - Χιλ, κυρίως σε garbage time μέχρι τουλάχιστον να "ψηθεί" και να καταλάβει τι συμβαίνει στο ΝΒΑ. Δεν είναι έτοιμος, δεν είναι όμως και πολύ μακριά από αυτό το επίπεδο, του συμπληρωματικού κοντού, τουλάχιστον για τη rookie σεζόν του σε ομάδα που προέρχεται από πρωτάθλημα.

Παρόμοια front-line που αναζητά την εκτόξευση

Στη ρακέτα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μπρουκ Λόπεζ παραμένουν ένα σπουδαίο δίδυμο που μπορεί να κάνει τα πάντα και πίσω τους υπάρχουν πλέον ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Σέμι Οτζελέγε, ο Μπόμπι Πόρτις, ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι με Two-Way κι ο Μαμάντι Ντιακίτε.

Ο Οτζελέγε πήρε τη θέση του Πι Τζέι Τάκερ και μετά από μια τετραετία στους Μπόστον Σέλτικς θα είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. έχει μάθει να λειτουργεί σε αυτόν τον ρόλο και με σχεδόν οκτώ φορές μικρότερο συμβόλαιο από τον προκάτοχό του, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντικός σε ένα ρόστερ στο οποίο υπάρχουν περισσότερες λύσεις και επιλογές.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο παραμένει ο άνθρωπος για κάθε ρόλο και για κάθε περίσταση, δεν γκρινιάζει αν δεν παίζει, είναι πάντα έτοιμος για να δώσει ένα φάουλ, μια άμυνα, για να βουτήξει στο παρκέ, για να βοηθήσει για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά και για να παίξει και 25 και 30 λεπτά αν χρειαστεί. Για εκείνον κάθε ευκαιρία έχει την ίδια αξία, είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που προσφέρει πολλά και εκτός παρκέ, πράγματα που -τις περισσότερες φορές- δεν μαθαίνει ο κόσμος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μπακς τον κράτησαν δίνοντάς του player option για το καλοκαίρι του 2022, ώστε αν θέλει, να βγει στην αγορά ως free agent.

Για τον Πόρτις, που είχε 11.4 πόντους - 7.1 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο με 47.1% στο τρίποντο (τρίτος σε όλο το ΝΒΑ) και 8.8 πόντους - 5 ριμπάουντ στα playoffs, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Μπορεί να λειτουργήσει ως πρώτη αλλαγή στους ψηλούς, μπορεί να καλύψει πιθανή απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μπορεί να παίξει στη θέση του σέντερ μαζί με τον Greek Freak, γενικώς είναι ο ιδανικός τρίτος ψηλός γι' αυτή την ομάδα την οποία έχει λατρέψει την ώρα που και ο κόσμος τον αποθεώνει με κάθε ευκαιρία. Με εννέα εκατομμύρια για δύο χρόνια, οι Μπακς δεν μπορούσαν να βρουν καλύτερο παίκτη στην αγορά.

Ίσως, πάντως, η τελευταία κίνηση να πρέπει να γίνει στη ρακέτα. Ένας σέντερ καλύτερος από τον Μαμάντι Ντιακίτε μπορεί να κάνει τη διαφορά, τόσο στην κανονική περίοδο που επιστρέφει στα 82 ματς από τα 72 της περσινής χρονιάς, όσο και στα playoffs όπου ο Λόπεζ δεν ταιριάζει με όλους τους αντιπάλους και ο Πόρτις δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες.

Οι πολυθεσίτες και το rotation των +4 παικτών

Οι Μπακς τελείωσαν τη σεζόν 2020/21 με rotation επτά παικτών. Με τους Χόλιντεϊ, Τάκερ, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ, Κόνατον και Πόρτις. Οι Τιγκ - Φορμπς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, ο ΝτιΒιντσέντζο ήταν τραυματίας, οι Νουόρα, Ντιακίτε, Μέριλ, Μπράιαντ, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Τζάκσον, Τουπάν περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή κι ο Μπουντενχόλζερ είχε συγκεκριμένες επιλογές στη διάθεσή του.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο αξιόλογοι παίκτες σε κάθε θέση, όχι μόνο για τους αγώνες της κανονικής περιόδου, αλλά και για τις σειρές των playoffs. Χόλιντεϊ, Χιλ, ΝτιΒιντσέντζο, Κόνατον, Άλεν, Μίντλετον, Χουντ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Οτζελέγε, Πόρτις, Λόπεζ είναι 11 παίκτες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί και στα κρίσιμα ο Μπουντενχόλζερ, την ώρα που θα έχει ευελιξία καθώς το ρόστερ είναι γεμάτο πολυθεσίτες.

Για παράδειγμα, απέναντι στους Νετς των Ίρβινγκ, Χάρντεν, Χάρις, Ντουράντ, Γκρίφιν, οι Μπακς μπορούν να έχουν πεντάδα Χόλιντεϊ, ΝτιΒιντσέντζο, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ και να δίνουν σημαντικά λεπτά στους Άλεν, Κόνατον, Οτζελέγε, Πόρτις. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι αμυντικοί, υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι σουτέρ, υπάρχουν πολλοί σκληροτράχηλοι αθλητές που θα παίζουν με την ίδια ένταση σε άμυνα κι επίθεση, υπάρχουν δυνατά κορμιά, ανταγωνιστικοί χαρακτήρες, με απλά λόγια το δυναμικό των Μπακς δείχνει πλήρες.

Μένει να δούμε αν ο 15ος, που αυτή τη στιγμή είναι ο Μαμάντι Ντιακίτε, θα δει το συμβόλαιό του να μετατρέπεται σε Two-Way, ώστε στη θέση του να αποκτηθεί κάποιος που θα ολοκληρώσει με ποιοτικότερο τρόπο το ρόστερ.

TAGS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA BASKETBALL ANALYSIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ