NBA

Καλαϊτζάκης Analysis: Το σπάνιο χάρισμα, τραβάει τα φάουλ σαν μαγνήτης

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης με την φανέλα των Μπακς
Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης με την φανέλα των Μπακς PRINTSCREEN

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το ντεμπούτο του Γιώργου Καλαϊτζάκη με τους Μπακς στο Summer League του Λας Βέγκας. Η ικανότητα στην δημιουργία του δικού του σουτ, το σπάνιο χάρισμα του που τον κάνει να ξεχωρίζει, οι καλές και οι κακές στιγμές.

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έκανε το πολυπόθητο ντεμπούτο του στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Μπακς, όντας πολύ καλός. Και σίγουρα πολύ καλύτερος από ότι θα πίστευε κάποιος για έναν παίκτη που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στον Παναθηναϊκό στην... ναφθαλίνη και κλήθηκε να αντιμετωπίσει Αμερικανούς που παλεύουν για το συμβόλαιό τους.

Ο Καλαϊτζάκης έδειξε ωριμότητα, είχε καλές και κακές στιγμές και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 12 πόντους με 3/5 δίποντα (η στατιστική υπηρεσία ξέχασε να του χρεώσει ένα άστοχο δίποντο), 0/1 τρίποντα, 6/7 βολές, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 4 λάθη σε 19 λεπτά συμμετοχής, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες.

Μία καλή αρχή εστιάζοντας στα δυνατά του σημεία

Ο Καλαϊτζάκης είδε τους Μπακς να του δίνουν την μπάλα στα χέρια, ξέροντας ότι αυτό είναι το δυνατό του σημείο. Αυτό φαίνεται και στον τρόπο που εκδήλωσε τις κατοχές που ενεπλάκη, αφού στην πλειοψηφία τους ο διεθνής γκαρντ κλήθηκε να πάρει αποφάσεις με την μπάλα.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καλαϊτζάκης ενεπλάκη 5 φορές σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ως χειριστής της μπάλας όπου εκδήλωσε επίθεση, 4 φορές έτρεξε σε κατάσταση transition στο ανοιχτό γήπεδο και μία σε κατάσταση Catch and Drive (όπου έλαβε την μπάλα στην περιφέρεια και επιτέθηκε με ντρίμπλα στο καλάθι. Την ίδια στιγμή, ενεπλάκη μόλις σε μία κατοχή σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση μετά από πάσα που δέχθηκε). Ιδού το Shot Chart του:


Το Shot Chart του Καλαϊτζάκη στο ντεμπούτο του με τους Μπακς κόντρα στους Νετς
Το Shot Chart του Καλαϊτζάκη στο ντεμπούτο του με τους Μπακς κόντρα στους Νετς INSTAT SCOUT

Την ίδια στιγμή, οι δύο από τις τρεις ασίστ του 22χρονου γκαρντ ήρθαν έπειτα από Πικ εν Ρολ που χρησιμοποιήθηκε ως χειριστής της μπάλας. Κοινώς, στις 10 από τις 11 κατοχές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κλήθηκε να επιτεθεί, ήταν αυτός που έπρεπε να πάρει την απόφαση με την μπάλα στα χέρια, ενώ παράλληλα έδειξε την ικανότητά του στον τομέα της δημιουργίας. Στον τελευταίο τομέα βέβαια θέλει ακόμα δουλειά, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι τα 2 από τα 4 λάθη του τα έκανε σε κατάσταση Πικ εν Ρολ.

Το σπάνιο χάρισμα που τον κάνει να ξεχωρίζει

Ο κόσμος στέκεται – και εν μέρει δικαίως – στα εξαιρετικά σωματομετρικά χαρακτηριστικά του Καλαϊτζάκη, την επαφή του με το καλάθι και στο ότι έχει την προοπτική να γίνει εξαιρετικός δημιουργός. Ένα στοιχείο του παιχνιδιού του ωστόσο που πραγματικά τον κάνει να ξεχωρίζει είναι άλλο. Και μπόρεσε να το δείξει και στο ντεμπούτο του με τους Μπακς: Τραβάει τα φάουλ σαν μαγνήτης, αφού κερδίζει φάουλ με χαρακτηριστική ευκολία επειδή ψάχνει την επαφή.

Ο Καλαϊτζάκης εκτέλεσε 7 βολές (3 ζευγάρια βολών και άλλη μία έπειτα από καλάθι και φάουλ που σημείωσε), κερδίζοντας συνολικά 6 φάουλ στα 19 λεπτά συμμετοχής. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, αλλά και ένα από τα στοιχεία που είχαν ξεχωρίσει οι σκάουτ που τον παρακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια (στις μικρές εθνικές ομάδες και στην Νεβέζις την σεζόν 2019/20 όπου είχε σταθερό χρόνο συμμετοχής), κυρίως επειδή το συνδυάζει και με ένα ποσοστό στις βολές που βρίσκεται κοντά στο 80%.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των καλών σκόρερ – πέρα προφανώς από την επαφή τους με το καλάθι και την ικανότητά τους είτε να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα είτε να κάνουν drive – είναι η ικανότητά τους να κερδίζουν φάουλ προκειμένου να δίνουν “ανάσες” στην ομάδα τους και να δημιουργούν φθορά στους αντιπάλους τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ο Καλαϊτζάκης είχε ανέκαθεν στο παιχνίδι του.

Είναι σαφές βέβαια ότι είναι κάτι παραπάνω από νωρίς για να ενθουσιαστεί κάποιος. Στα Summer League τα φάουλ σφυρίζονται με μεγαλύτερη ευκολία από ότι σε έναν αγώνα ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, σε επίσημο αγώνα οι ρούκι πρέπει να... ματώσουν για να κερδίσουν φάουλ. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο το γεγονός ότι είναι κάτι πολύ θετικό ότι ο Καλαϊτζάκης έδειξε ότι αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού του μπορεί σε βάθος χρόνου να “μεταφραστεί” και σε επίπεδο ΝΒΑ.

Ένα βήμα από τα χιλιάδες που πρέπει να γίνουν

Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε είναι αυτός που πιστώνεται την φράση “Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινάει με ένα βήμα”. Στην πραγματικότητα ο Καλαϊτζάκης απλώς μόλις έκανε το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων που θέλει να κάνει στο ΝΒΑ.

Είναι γεγονός ότι το ντεμπούτο του Κρητικού γκαρντ ήταν ενθαρρυντικό. Ότι πολλά από τα στοιχεία που έχει δείξει στον μπασκετικό κόσμο πριν ακόμα ενηλικιωθεί βγήκαν στο παρκέ. Είναι όμως και μία πραγματικότητα ότι έχει ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να μπορέσει να σκεφτεί το ενδεχόμενο όχι να καθιερωθεί στους Μπακς, αλλά έστω να πατήσει τα παρκέ του ΝΒΑ.

Ο Καλαϊτζάκης έχει να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος. Με εξαίρεση την σεζόν 2019/20 που αγωνίστηκε στην Νεβέζις (που διακόπηκε από τον κορονοϊό) δεν έχει άλλη σεζόν στην οποία είχε σταθερό ρόλο για μεγάλο διάστημα σε μία ομάδα (δηλαδή στον Παναθηναϊκό) για να βρει έναν σταθερό ρυθμό. Παραμένει ένας παίκτης υπό διαμόρφωση με καλά στοιχεία που πρέπει να δουλέψει σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του.

Στο τέλος της ημέρας, ο Καλαϊτζάκης είχε ένα καλό ντεμπούτο, αλλά μέχρι εκεί. Η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα πλέον για τον διεθνή γκαρντ, ο οποίος ξέρει ότι για να εκπληρώσει το όνειρό του πρέπει να χύσει τόνους ιδρώτα. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ