ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το σύστημα που προειδοποιεί ότι κινείσαι σε αντίθετη λωρίδα

Το σύστημα που προειδοποιεί ότι κινείσαι σε αντίθετη λωρίδα

Η Skoda είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα.

Την οδυνηρή, πολλές φορές έκπληξη, του να κινείται κάποιος από την αντίθετη πλευρά, στη λωρίδα κυκλοφορίας σου, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό το γεγονός, έρχεται να περιορίσει ή και να σταματήσει το νέο σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Bosch.

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι κάποιος οδηγός σε έναν αυτοκινητόδρομο ή και άλλους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα; Ισως αρκετές, και αν αυτό συμβαίνει στους αυτοκινητοδρόμους, όπου υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, τότε αναγράφονται αμέσως προειδοποιητικά μηνύματα, ενώ επιλαμβάνεται τάχιστα ειδικό όχημα, ώστε να επαναφέρει τον οδηγό στο σωστό ρεύμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη Γερμανία, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν κάθε χρόνο περίπου 2.000 προειδοποιήσεις αυτού του είδους. Και πολύ συχνά, αυτά τα περιστατικά οδηγούν σε κρίσιμες καταστάσεις, που καταλήγουν σε σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Με το σύστημα προειδοποίησης για οδηγούς που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, το οποίο βασίζεται σε cloud, η Bosch έχει αναπτύξει μία λύση που προειδοποιεί μέσα σε δευτερόλεπτα τον οδηγό που κινείται στο αντίθετο ρεύμα, αλλά και όλους τους γύρω οδηγούς για τον επικείμενο κίνδυνο – πολύ πιο γρήγορα από το ραδιόφωνο.

Χάρη στη νέα εφαρμογή Infotainment, Traffication App, οι οδηγοί των αυτοκινήτων Skoda, που πρώτη χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό, μπορούν να λαμβάνουν μία σωτήρια προειδοποίηση απευθείας στην οθόνη της καμπίνας τους.

«Στόχος μας είναι να εγκατασταθεί σε κάθε αυτοκίνητο το σύστημα προειδοποίησης για οδηγούς που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας – σε εναρμόνιση με
την αρχή της Bosch 'Τεχνολογία για τη ζωή'. Κανένας θάνατος, κανένας
τραυματισμός που προκαλείται από οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα δεν θεωρείται αποδεκτός», αναφέρει ο Δρ. Mathias Pillin, πρόεδρος του τομέα Cross-Domain Computing Solutions της Bosch.

Ηδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Skoda εφοδιάζει διάφορα μοντέλα της με το εν λόγω σύστημα Traffication, όπως τα Superb, Scala, Kamiq, Karoq και Kodiaq, τα οποία διαθέτουν συστήματα “Infotainment'. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα πριν το τέλος του χρόνου.

Τα ατυχήματα που προκαλούνται από την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ευτυχώς είναι σπάνια, όταν όμως συμβαίνουν, συνήθως έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η προειδοποίηση για τον απρόβλεπτο κίνδυνο φτάνει πολύ αργά: Το ένα τρίτο αυτών των περιστατικών έχει μοιραίες συνέπειες. Με το σύστημα προειδοποίησης της Bosch που βασίζεται σε cloud και εγκαθίσταται απευθείας στη κεντρική μονάδα ελέγχου των αυτοκινήτων Skoda, οι δύο εταιρείες επιθυμούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ατυχημάτων, τα οποία οφείλονται σε οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.

Όταν ένα όχημα πλησιάζει σε μία είσοδο ή έξοδο ενός αυτοκινητόδρομου, το σύστημα κοινοποιεί αυτόματα στο cloud την τρέχουσα θέση GPS του οχήματος. Κατόπιν, το λογισμικό του συστήματος της Bosch στο cloud, συγκρίνει την τρέχουσα κατεύθυνση του οχήματος με την επιτρεπόμενη κατεύθυνση κίνησης. Αν αυτές οι δύο πληροφορίες διαφέρουν μεταξύ τους, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό που κινείται στο αντίθετο ρεύμα για το λάθος του μέσω μιας προειδοποιητικής λυχνίας στην οθόνη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι ότι η προειδοποίηση προκύπτει εντός λίγων μόνο δευτερολέπτων.

Το σύστημα που προειδοποιεί ότι κινείσαι σε αντίθετη λωρίδα

Επιπρόσθετα, η Bosch και η Skoda σχεδιάζουν να αναπτύξουν περεταίρω την εφαρμογή ώστε η προειδοποίηση να φτάνει και σε όλους τους κοντινούς, διασυνδεδεμένους με την εφαρμογή οδηγούς που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι διαθέσιμο αργότερα μέσα στο έτος.

«Όσο πιο πολλά οχήματα συνδέονται με την εφαρμογή προειδοποίησης της Bosch για οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, τόσο περισσότερο θα συμβάλει στην ασφαλή οδήγηση», δηλώνει ο Pillin. Μόλις το όχημα απομακρυνθεί από την είσοδο ή την έξοδο του αυτοκινητόδρομου, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οχήματος και cloud τερματίζεται. Παράλληλα με τον εξοπλισμό των μοντέλων Skoda με το σύστημα προειδοποίησης για οδηγούς που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, η Bosch βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τη χρήση του συστήματος σε ολοένα και περισσότερα οχήματα.

Το - βασισμένο σε cloud - σύστημα προειδοποίησης της Bosch, για οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, διατίθεται ως εφαρμογή για smartphone ήδη από το 2018 και προσφέρεται από 25 συνεργάτες ανάπτυξης εφαρμογών στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι έχει συνολικό δυνητικό δυναμικό 26 εκατομμυρίων χρηστών.
Για τη χρήση του συστήματος ενσωματώνεται ένα πρόγραμμα λογισμικού στις εφαρμογές για smartphone ραδιοφωνικών σταθμών και παρόχων streaming, πλοήγησης και ειδησεογραφίας. Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα του GPS κοινοποιούνται ανώνυμα στο cloud μέσω του smartphone και αναλύονται στο σύστημα υποστήριξης της Bosch. Η προειδοποίηση μεταδίδεται μέσω της οθόνης του smartphone και ενός ηχητικού σήματος.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια μοναδικοί ενεργοί χρήστες τον μήνα χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα προειδοποίησης της Bosch για οδηγούς που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας στην Ευρώπη, όπως π.χ. στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτούς θα προστεθούν νέοι χρήστες αυτό το έτος, καθώς το σύστημα επεκτείνεται στις ΗΠΑ και στον Καναδά – υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα όρια της Ευρώπης.

Το σύστημα υποστήριξης της Bosch στο cloud αξιολογεί προς το παρόν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια μετακινήσεις ως προς τον κίνδυνο ύπαρξης οδηγών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ