ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

Ράλι Ντακάρ, ΕΔ8: Ο Σάινθ απάντησε στον Λεμπ, πλήγμα για τον Γάλλο ένα λάθος πλοήγησης

Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
Carlos Sainz (ESP) and Lucas Cruz (ESP) of Team Audi Sport race during stage 06 of Rally Dakar 2024 in Shubaytah, Saudi Arabia on January 11, 2024. // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202401110543 // Usage for editorial use only // MARCELO MARAGNI / RED BULL CONTENT POOL

Η 8η Ειδική του Ράλι Ντακάρ κύλησε κατ' ευχήν για την Audi, καθώς ο Ματίας Έκστρομ έγραψε τον πρώτο χρόνο και ο Κάρλος Σάινθ αύξησε ξανά στα 25 λεπτά τη διαφορά του από τον Λεμπ στην κορυφή της γενικής κατάταξης. Μικρό προβάδισμα Μπράμπεκ στις μοτοσικλέτες.

Τη δέκατη ημέρα του φετινού Ράλι Ντακάρ η αγωνιστική δραστηριότητα -που πέρασε σε δεύτερη μοίρα, λόγω της είδησης του θανάτου του αναβάτη Κάρλες Φαλκόν- έστειλε τους αγωνιζόμενους από το Αλ Ντουαντίμι στο Χαΐλ.

Η 8η Ειδική είχε μήκος 458 χιλιομέτρων, αλλά μια απλή διαδρομή τη χώριζε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν το μεγαλύτερο και περιλαάμβανε κυρίως άμμο και χαμηλούς αμμόλοφους, και το δεύτερο γρήγορους χωματόδρομους κατά κυριο λόγο σε σκληρά εδάφη.

Σε αυτές τις συνθήκες τα υβριδικά Audi RS Q e-tron φάνηκαν να είναι στο στοιχείο τους, καθώς ο Ματίας Έκστρομ και ο Στεφάν Πετερανσέλ έκαναν τους δύο πρώτους χρόνους. Χωρίς αντίκρισμα, ωστόσο, μιας και μηχανικά προβλήματα των προηγούμενων ημερών τους έχουν στερήσει κάθε ελπίδα διάκρισης στο φετινό τερματισμό της Γιανμπού, την Παρασκευή (19/1).

Εξίσου καλός ήταν ο ρυθμός και του Κάρλος Σάινθ, ο οποίος σημειώνοντας τον 4ο χρόνο (πίσω από τον Γκρελέν Σιτσερί της ιδιωτικής Overdrive Toyota) πήρε πίσω σχεδόν έξι λεπτά από τα 10:31 που έχασε χθες από τον Σεμπάστιαν Λεμπ. Έτσι, ο Ισπανός διεύρυνε ξανά τη διαφορά του από τον Γάλλο με το Hunter T1+ της Prodrive, στη φετινή μάχη των δύο θρύλων του WRC για τη νίκη.

Βεβαίως, το πρώτο τμήμα της ΕΔ έδειξε να ταιριάζει στον Λεμπ, καθώς μέχρι το “διάλειμμα” της σημερινής δοκιμασίας είχε προβάδισμα σχεδόν 3 λεπτών από τον Σάινθ και τα Audi. Όμως, στο δεύτερο μέρος της διαδρομής τα πράγματα αντιστάφηκαν όταν ο Σεμπ έχασε περίπου 5 λεπτά εξαιτίας μιας μικρής έλλειψης προσανατολισμού - με αποτέλεσμα ο εννέα φορές πρωταθλητής του WRC να χάσει σχεδόν εννέα λεπτά σε λίγο πάνω από 100 km στο πετρώδες τερέν.

Ο Βραζιλιάνος της εργοστασιακής Toyota Gazoo Λούκας Μοράες διατήρησε την τρίτη θέση της γενικής με μικρή απώλεια σχεδόν ενός μόνο λεπτού από τον διώκτη του, τον νεαρό Γκιγιόμ ντε Μέβιους της Overdrive, ενώ την εξάδα κλείνει ο πολύπειρος Ζινιέλ ντε Βιγέρ - αν και μετά το σημερινό τρίτο χρόνο του Σιτσερί απειλείται από τον Γάλλο της Overdrive Toyota, καθώς και από τον Τσέχο Μάρτιν Πρόκοπ που συνεχίζει το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Ford Ranger.

Στο 62ο χιλιόμετρο της ΕΔ8, στο μεταξύ, ο Νάσελ Αλ Ατίγια είχε άλλο ένα μηχανικό πρόβλημα, αυτή τη φορά στον κινητήρα του Hunter T1+ της Prodrive, αλλά θυμίζουμε ότι ο νικητής του αγώνα τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε χάσει από την περασμένη Παρασκευή τις ελπίδες του για το χατ-τρικ.

Στις μοτοσικλέτες, η ΕΔ8 αποδείχθηκε υπόθεση των αδερφών Κέβιν και Λουτσιάνο Μπεναβίδες της KTM και Husqvarna αντίστοιχα. Οι δύο Αργεντινοί σημείωσαν τους δύο πρώτους χρόνους, με διαφορά ενός λεπτού από τον Αντριέν βαν Μπεβερέν της Honda που κάλυψε λίγο από το χαμένο έδαφος της Κυριακής (14/1) και διατήρησε τις όποιες ελπίδες του για τη μάχη της νίκης.

HONDA RACING CORPORATION (HRC)
Ρίκι Μπράμπεκ, Honda CRF450 Rally, Ράλι Ντακάρ 2024 HONDA RACING CORPORATION (HRC)


Σε αυτή τον πρώτο λόγο έχει ο νικητής του 2020, Ρίκι Μπράμπεκ της Honda, και ο αναβάτης της ινδικής Hero Ρος Μπραντς από τη Μπουτσουάνα. Ο Αμερικανός ήταν επικεφαλής στο μεγαλύτερο μέρος της Ειδικής 8, αλλά τελικά την ολοκλήρωσε με τον 7ο χρόνο. Το σημαντικότερο για εκείνον ήταν, ωστόσο, πως ο χρόνος του ήταν -έστω και λίγο- ταχύτερος του αναβάτη από τη Μπουτσουάνα, που τον καταδιώκει στην κορυφή της γενικής με το όνειρο της πρώτης του νίκης.

Η 7η και 8η θέση έχουν για τους δύο διεκδικητές της νίκης το πλεονέκτημα των αντίστοιχων θέσεων στην εκκίνηση της αυριανής 9ης Ειδικής, στο δρόμο προς την Αλ Ούλα. Μετά από σχεδόν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, η διαφορά Μπράμπεκ-Μπραντς στην κορυφή είναι στα 42 δευτερόλεπτα, ενώ ελπίδες διατηρεί και ο τρίτος της γενικής, ο Χιλιανός Νάτσο Κορνέχο της Honda.

ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ - 8η ΕΙΔΙΚΗ (15/1)
ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

  • 1. Κάρλος Σάινθ (Audi) 33:29:10
  • 2. Σεμπαστιάν Λεμπ (Bahrain X-Raid) +24:47
  • 3. Λούκας Μοράες (Toyota GR) +1:05:13
  • 4. Γκιγιόμ ντε Μέβιους (Overdrive Toyota) +1:34:18
  • 5. Ζινιέλ ντε Βιγέρ (Toyota GR) +1:45:12
  • 6. Γκερλαίν Σιτσερί (Overdrive Toyota) +1:56:37
  • 7. Μάρτιν Πρόκοπ (Orlen Jipocar) +2:01:23
  • 8. Ματιέ Σεραντορί (Century) +2:03:15
  • 9. Γκι Μποτερίλ (Toyota GR) +2:24:04
  • 10. Μπενεντίκτας Βανάγκας (Toyota GR Baltics) +2:34:24

ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ

  • 1. Ρίκι Μπράμπεκ (Honda) 36:16:31
  • 2. Ρος Μπραντς (Hero) +0:42
  • 3. Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο (Honda) +4:21
  • 4. Αντριέν βαν Μπεβερέν (Honda) +11:58
  • 5. Κέβιν Μπεναβίδες (ΚΤΜ) +20:31
  • 6. Τόμπι Πράις (ΚΤΜ) +29:10
  • 7. Ντάνιελ Σάντερς (GasGas) +38:43
  • 8. Λουτσιάνο Μπεναβίδες (Husqvarna) +39:35
  • 9. Στέφαν Σβίτκο (Slovnaft) +1:11:53
  • 10. Μάρτιν Μίτσεκ (Orion) +1:56:53
TAGS ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ 2024 RALLY DAKAR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ