FORMULA 1

O 17χρονος Κίμι Αντονέλι στην "πολ ποζίσιον" για τη θέση της Mercedes το 2025

Mercedes-Benz AG
Αντρέα Κίμι Αντονέλι MERCEDES-BENZ AG

Ο πρωταγωνιστής της Formula 2 Αντρέα Κίμι Αντονέλι φέρεται να συγκεντρώνει προς στιγμήν τις περισσότερες πιθανότητες για τη διαδοχή του Λιούις Χάμιλτον στο κόκπιτ της Mercedes το 2025, παρότι ο Τότο Βολφ ανησυχεί μήπως ένα τέτοιο άλμα “πνίξει” τον Ιταλό έφηβο.

Ο Κίμι Αντονέλι και ο Όλιβερ Μπέρμαν, των Ακαδημιών της Mercedes και της Ferrari αντίστοιχα, θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα της Formula 1, όμως καμία από τις δύο αυτές ομάδες δεν συνηθίζει να βάζει πρωτοεμφανιζόμενους οδηγούς -πόσω μάλλον έφηβους- στα κόκπιτ της. Σε αντίθεση με τη McLaren που έκανε ακριβώς αυτό με τον Λιούις Χάμιλτον, το 2007, όπως και με τον Όσκαρ Πιάστρι πέρσι, και δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ενδέχεται η Mercedes να κάνει την εξαίρεση, καθώς ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι -αν και δεν είναι πρωταθλητής της Formula 2- φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της F1, να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το κόκπιτ που θα απελευθερώσει το 2025 ο Λιούις Χάμιλτον, φεύγοντας για τη Ferrari.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη -λόγω ηλικίας, φυσικά- επιλογή της Mercedes είναι ο δις πρωταθλητής Φερνάντο Αλόνσο, ενώ ο Κάρλος Σάινθ δεν φέρεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες να μεταβεί στο Μπράκλεϊ του χρόνου.

Πάντως, τόσο τον Βάλτερι Μπότας όσο και τον Τζορτζ Ράσελ, o Τότο Βολφ (που είναι και μάνατζερ και των δύο) προτίμησε να τους βάλει πρώτα στη Williams για να αποκτήσουν εμπειρία, πριν τους αναβαθμίσει στην εργοστασιακή Mercedes F1. Όμως, η διαφορά είναι πως όταν το έκανε αυτό, η Mercedes F1 ήταν πρωταγωνίστρια στις μάχες του τίτλου.

Mercedes-Benz AG
Αντρέα Κίμι Αντονέλι MERCEDES-BENZ AG


Ο Αντονέλι, που κατέκτησε τους τίτλους των πρωταθλημάτων Formula Regional European Championship και Formula Regional Middle East και έπειτα έκανε απευθείας το άλμα στη Formula 2, μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση - ειδικά αν ο Βολφ πιστεύει ότι όντως ο Ράσελ μπορεί να σύρει το άρμα του ηγέτη της Mercedes F1.

Πρόσφατα ο Βολφ είχε δηλώσει πως “υπάρχουν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για εμάς, από το πολύ νεαρό σούπερ ταλέντο μέχρι τους παλαιότερους, που είναι πολύ έμπειροι” - επιβεβαιώνοντας και ονομαστικά ότι οι Αντονέλι και Αλόνσο εξετάζονται για τη θέση, όπως και ο Σάινθ.

Βεβαίως, συνέχισε ο Αυστριακός, πρώτη προτεραιότητα θα είναι ο Μαξ Φερστάπεν, αν θελήσει ο Ολλανδός να αφήσει τη θέση του στη Red Bull λόγω των πολιτικών αναταραχών στο Μίλτον Κινς. Συνεπώς, συμπλήρωσε, η απόφαση της Mercedes για το δεύτερό της κόκπιτ του 2025 δεν θα έρθει σύντομα.

Το ισχυρότερο κριτήριο για τις αποφάσεις του Αυστριακού -εφ’ όσον ο Φερστάπεν δεν φύγει από την RBR- θα είναι τόσο η πορεία του Αντονέλι φέτος στη F2, όσο και οι δοκιμές που θα κάνει αργότερα φέτος με παλαιότερα μονοθέσια F1 της Mercedes, και έπειτα με τη φετινή W15.

Mercedes-Benz AG
Ο διευθυντής της Mercedes F1, Τότο Βολφ, στο GP Σιγκαπούρης 2023 MERCEDES-BENZ AG


Η πρώτη επαφή του νεαρού οδηγού με τη F1 θα λάβει χώρα στην πίστα του Σπίλμπεργκ (Red Bull Ring) στην Αυστρία. Εκεί ο Ιταλός θα οδηγήσει, για δύο διαδοχικές ημέρες στις 16-17 Απριλίου, τη Mercedes W12 του 2021 - εκμεταλλευόμενος το κενό σχεδόν δύο μηνών πριν από τον επόμενο αγώνα της F2, στην Ίμολα.

Σε δεύτερο χρόνο ενδέχεται ο Αντονέλι να δοκιμάσει και τη W13 του 2022, που είναι μονοθέσιο των τρεχόντων τεχνικών κανονισμών. Η FIA επιτρέπει τις δοκιμές εκτός προγράμματος με προπέρσινα μονοθέσια. Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι ο Αντονέλι θα πάρει το κόκπιτ της φετινής W15 στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές δύο ή περισσοτέρων φετινών GP.

Πάντως, πέραν της ταχύτητας του Ιταλού, ο Βολφ έχει στην άκρη του μυαλού του το ενδεχόμενο το πιθανό αυτό άλμα του Αντονέλι να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για τον νεαρό οδηγό. “Δεν ξέρω ακόμα, εξαρτάται και από το τι θα κάνει ο Μαξ”, επανέλαβε ο διευθυντής της Mercedes F1.

Έχουμε ένα παιδί που υπόσχεται πολλά, και δεν θέλω να το φορτώσω με επιπλέον πίεση. Αλλά φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένας από τους σπουδαίους. Όμως, από την άλλη, δεν θέλουμε και να τον ‘πνίξουμε’ βάζοντάς τον τόσο γρήγορα σε μια Formula 1, στα 17 του.

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές που θα μπορούσαμε να έχουμε για εκείνον”, συμπλήρωσε ο Βολφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να προσπαθήσει να του εξασφαλίσει μια θέση στη F1 το 2025 με τη Williams, με την οποία η Mercedes έχει στενή τεχνική συνεργασία.

Ο Αντονέλι θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο ταλέντο των μικρότερων κατηγοριών μετά τον Μαξ Φερστάπεν, και φέτος έκανε το ντεμπούτο του στη F2 με την κορυφαία ομάδα Prema Racing. Στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, στη Μελβούρνη, τερμάτισε 4ος στον αγώνα Feature, από τη 2η θέση της εκκίνησης, και ανέβηκε στην 9η θέση της βαθμολογίας.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 MERCEDES F1 ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ ΚΙΜΙ ΑΝΤΟΝΕΛΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ