McLaren: “Με τις πρώιμες ενδείξεις του ρυθμού αγώνα οι Ferrari και Mercedes είναι στην κορυφή”

Η απόλυτη ταχύτητα σε έναν γύρο των νέων φετινών μονοθεσίων της Formula 1 δεν μπορεί ακόμα να “διαβαστεί” από τους χρόνους των δοκιμών, αλλά αντίθετα για το ρυθμό αγώνα υπήρξαν σαφείς ενδείξεις. Και ο διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα, εκτιμά ότι οι Mercedes και Ferrari είναι ανώτερες από τη McLaren σε αυτόν τον τομέα.
Οι κορυφαίες ομάδες της F1 πέρασαν σε προσομοιώσεις αγώνα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή κι έτσι άρχισε να διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα για την ιεραρχία σε σχέση με την απόδοση κάθε μονοθεσίου στα stints μεγάλων συστοιχιών γύρων, σε συνθήκες αντίστοιχες των GP.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο γκρουπ κορυφής με τις τέσσερις παραδοσιακές δυνάμεις: Mercedes, Ferrari, Red Bull και McLaren. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της McLaren F1 στάθηκε ιδιαίτερα στις προσομοιώσεις αγώνα που πραγματοποίησαν ο Λιούις Χάμιλτον για τη Ferrari και ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι για τη Mercedes, την ίδια ώρα που ο Όσκαρ Πιάστρι έτρεχε αντίστοιχο πρόγραμμα για τη βρετανική ομάδα.
“Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αγώνα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ferrari φαίνεται αρκετά ανταγωνιστική”, ανέφερε ο Αντρέα Στέλλα. “Στην προσομοίωση που έκανε ο Χάμιλτον, την ίδια στιγμή με εκείνες του Αντονέλι και του Πιάστρι, νομίζω ότι ο Αντονέλι και ο Χάμιλτον ήταν πιο γρήγοροι από εμάς. Και η προσομοίωση του Λεκλέρ την Πέμπτη ήταν επίσης πολύ δυνατή, στο ίδιο επίπεδο”.
Παρόλα αυτά, ο Ιταλός έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, υπενθυμίζοντας ότι τα δεδομένα των δοκιμών χρειάζονται προσοχή στην ερμηνεία τους: “Καλώ όλους να είναι προσεκτικοί στο πώς διαβάζουν τα τεστ. Όμως, ως πρώιμη ένδειξη ανταγωνιστικότητας, σίγουρα μπορείς να βάλεις Ferrari και Mercedes στην κορυφή της λίστας”.
Ο Στέλλα εκτίμησε επίσης ότι και η Red Bull είναι “πολύ καλά εξοπλισμένη”, ειδικά όσον αφορά στη διαχείριση και ανάπτυξη της ενέργειας από τη νέα, ισχυρότερη ηλεκτρική μονάδα του 2026. Κατά την άποψή του, καμία από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες δεν φαίνεται να έχει αστοχήσει στον βασικό σχεδιασμό.
Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες των νέων υβριδικών μονάδων, εξήγησε πως οι οδηγοί θα χρειαστεί να υιοθετήσουν τεχνικές ενάντια στο αγωνιστικό τους ένστικτο, όπως το “άφημα του γκαζιού” (lift and coast) ακόμα και στις κατατακτήριες δοκιμές ή το μερικό γκάζι σε γρήγορες καμπές που άλλοτε θα περνούσαν με τέρμα γκάζι. Κι αυτό για την άντληση και διαχείρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρειαστούν περισσότερο σε άλλα σημεία του γύρου.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη απαίτηση για ένα αποδοτικό αυτοκίνητο: “Το πιο γρήγορο μονοθέσιο στη Μελβούρνη θα είναι αυτό με την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.
Δηλαδή αυτό με την περισσότερη άντωση [κάθετη δύναμη] και την καλύτερη ισορροπία στις στροφές, σε συνδυασμό με μια ανταγωνιστική μονάδα ισχύος – τόσο από πλευράς θερμικού κινητήρα όσο και από πλευράς ανάκτησης και διάθεσης της ενέργειας”, κατέληξε ο Αντρέα Στέλλα.