McLaren: “Η Mercedes δεν μας έχει αποκρύψει δεδομένα για τη λειτουργία του κινητήρα”

Ο διευθυντής της McLaren Αντρέα Στέλλα διέψευσε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η Mercedes καθυστερεί να μοιραστεί με την πελατειακή της ομάδα του Ουόκινγκ κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των καινούριων φετινών μονάδων ισχύος της, και εξήγησε για ποιο λόγο η ομάδα του άργησε να καταλάβει φέτος τη βέλτιση χρήση του κινητήρα του Μπρίξουορθ.
Η ανάδυση της McLaren κοντά στο επίπεδο απόδοσης της Mercedes στο GP Ιαπωνίας και η τεράστια αναβάθμιση της McLaren στο επόμενο GP, στο Μαϊάμι (1-3 Μαΐου) αρχίζει να προβάλλει ένα σκηνικό έντονου ανταγωνισμού των δύο ομάδων για τους φετινούς τίτλους της Formula 1.
Το γεγονός ότι η McLaren χρησιμοποιεί τις ίδιες μονάδες ισχύος, της Mercedes HPP (High Performance Powertrains) από το Μπρίξουορθ, έχει -ίσως αναπόφυκτα- προκαλέσει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο η Mercedes να κρατά κρίσιμες πληροφορίες για τον κινητήρα αποκλειστικά για τη δική της εργοστασιακή ομάδα.
Όμως, οι εικασίες αυτές είναι αβάσιμες και ανακριβείς, σύμφωνα με τον διευθυντή της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα – παρά το γεγονός ότι η ομάδα του ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με μεγάλες ελλείψεις στην κατανόηση της βέλτιστης λειτουργίας της μονάδας ισχύος. Στην Αυστραλία ο Λάντο Νόρις τερμάτισε πάνω από 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή, Τζορτζ Ράσελ.
Μέχρι τον αγώνα της Σουζούκα η ομάδα του Ουόκινγκ κατάφερε να καταλάβει τη λειτουργία του κινητήρα σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της, με αποτέλεσμα ο Όσκαρ Πιάστρι να απειλήσει με αξιώσεις τη Mercedes για τη νίκη – πριν ατυχήσει με το χρονισμό της εισόδου του οχήματος ασφαλείας.
“Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της μονάδας ισχύος, θα έλεγα ότι ο βασικός περιορισμός για μια πελατειακή ομάδα ήταν το χρονοδιάγραμμα”, εξήγησε ο Στέλλα για το θέμα της χρήσης του πελατειακού κινητήρα της Mercedes HPP.
“Το πρόγραμμα ήταν πιεσμένο για όλους, για όλες τις ομάδες και όλους τους κατασκευαστές. Η εξέλιξη της MCL40 έφτασε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το ίδιο συνέβη και με τους κατασκευαστές κινητήρων.
Είναι σχετικά φυσιολογικό, υπό αυτές τις συνθήκες, ως πελάτης να βρίσκεσαι λίγο πιο πίσω και να μαθαίνεις στην πορεία μαζί με τους μηχανικούς της HPP πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη μονάδα ισχύος”, πρόσθεσε ο Ιταλός.
Ο Στέλλα επέμεινε ότι η Mercedes δεν έχει κρατήσει καμία πληροφορία για τον εαυτό της: “Μαθαίνουν μαζί με εμάς. Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη δεδομένων. Υπάρχει μέγιστος διαμοιρασμός. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά τόσο με την HPP όσο και με τους δικούς μας μηχανικούς. Έχουμε κατακτήσει μαζί τρία παγκόσμια πρωταθλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε η σχέση είναι εξαιρετική.
Το θέμα αφορά περισσότερο στο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στο χρονοδιάγραμμα. Παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι ότι, όπως είπα και πριν, δεν απέχουμε πολύ από τη μέγιστη αξιοποίηση της μονάδας ισχύος”, κατέληξε.