FORMULA 1

Η τύχη στο Μαϊάμι ήταν με τον δυνατό Λάντο Νόρις, για την πρώτη του νίκη στη F1

Η τύχη στο Μαϊάμι ήταν με τον δυνατό Λάντο Νόρις, για την πρώτη του νίκη στη F1
AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

Ο Λάντο Νόρις της McLaren περίμενε περισσότερο καιρό από όσο άξιζε για την παρθενική του νίκη στη Formula 1, αλλά επιτέλους την κατέκτησε στο GP του Μαϊάμι - κερδίζοντας τον Μαξ Φερστάπεν με μια ασύλληπτη εμφάνιση και ένα μεγάλο δώρο από το όχημα ασφαλείας στο πιτ-στοπ του. Στην 3η θέση του βάθρου ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari.

Η πρώτη νίκη του Νόρις, από τις πολλές που όλοι θεωρούν σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν, ήρθε στο GP του Μαϊάμι -6ο φετινό αγώνα της Formula 1- με μια άποψη εμφάνιση του Βρετανού, που αξιοποίησε το δώρο του τέλειου χρονισμού του πιτ-στοπ του με το όχημα ασφαλείας στον 30ό από τους 57 γύρους και μετά από αυτό εκμεταλλεύτηκε τις δυσκολίες του Μαξ Φερστάπεν με τη διαχείριση των ελαστικών του, που άφησαν τον Ολλανδό στη δεύτερη θέση.

Η νίκη αυτή του Νόρις, πρώτη της McLaren μετά τη Μόντσα το 2021, για την οποία τον συνεχάρη θερμά ο Φερστάπεν στο παρκ-φερμέ, ήρθε στα ίσα απέναντι στην ανίκητη μηχανή της Red Bull Racing, καθώς η αγγλική ομάδα έγινε η πρώτη που κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα προβληματικό τριήμερο της RBR στη διαχείριση των ελαστικών.

Ο Νόρις, αλάνθαστος, έκανε την τέλεια στρατηγική και εκμεταλλεύτηκε το όχημα ασφαλείας στον 30ό γύρο για τη σύγκρουση των Λόγκαν Σάρτζεαντ και Κέβιν Μάγκνουσεν. Η στιγμή αυτή άλλαξε κάθετα τη μοίρα του αγώνα, καθώς ο Νόρις ήταν ο μόνος οδηγός που δεν είχε κάνει μέχρι τότε το πιτ-στοπ του - και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.

Μαζί με τους Νόρις και Φερστάπεν, το βάθρο έκλεισε ο Σαρλ Λεκλέρ -με μια Ferrari που αποδείχθηκε ότι δεν είχε το ρυθμό αγώνα της McLaren- ενώ στην πρώτη εξάδα μπήκε τόσο ο Κάρλος Σάινθ και ο Σέρτζιο Πέρεζ, όσο και ο Λιούις Χάμιλτον με τον καλύτερο φετινό ρυθμό αγώνα της Mercedes W15.

Ο Όσκαρ Πιάστρι, με την έτερη McLaren MCL38, ήταν εξαιρετικά άτυχος καθώς μπήκε για το πιτ-στοπ του (όπως και ο Σάινθ) έναν γύρο πριν το όχημα ασφαλείας κι έτσι έπεσε εκτός βάθρου – πριν σπάσει την εμπρός του πτέρυγα αργότερα στη μάχη του με τον Ισπανό της Ferrari.

Οι κύριες στιγμές του GP Μαϊάμι

  • Όλοι οι πρωτοπόροι εκκίνησαν με τη μέση γόμα, πλην των Χάμιλτον, Αλόνσο που είχαν τη σκληρή, και έκαναν μόνο ένα πιτ-στοπ.
  • Ο Μαξ Φερστάπεν διατήρησε την πρωτοπορία στην εκκίνηση και μέχρι το πρώτο του πιτ-στοπ.
  • Όταν ο Ολλανδός μπήκε στα πιτς, οι Πιάστρι, Σάινθ, Νόρις κράτησαν για αρκετούς γύρους τις τρεις πρώτες θέσεις.
  • Στον 29ο γύρο οι Πιάστρι, Σάινθ μπήκαν μαζί για το πιτ-στοπ τους, αλλά όχι και ο Νόρις.
  • Στον 30ό γύρο η σύγκρουση Σάρτζεαντ-Μάγκνουσεν έφερε το όχημα ασφαλείας.
  • Ο Νόρις είχε περάσει την έξοδο των πιτς πριν μπει στην πίστα το όχημα ασφαλείας, και εκμεταλλεύτηκε τον αργό ρυθμό των άλλων για να κάνει το πιτ-στοπ του και να επιστρέψει πρώτος, εμπρός από τον Φερστάπεν.
  • Μετά την αποχώρηση του οχήματος ασφαλείας, ο Νόρις με πιο φρέσκια σκληρή γόμα και καθαρό αέρα μπροστά του ήταν σταθερά ταχύτερος του Φερστάπεν, και άνοιγε διαρκώς τη διαφορά του από τον Ολλανδό μέχρι τον τερματισμό.
  • Οι Πιάστρι, Σάινθ πλήρωσαν ακριβά το πιτ-στοπ πριν το όχημα ασφαλείας και έπεσαν εκτός μάχης του βάθρου, ενώ η επαφή τους στη μάχη τους άφησε τον Αυστραλό με σπασμένη εμπρός πτέρυγα, που τον ανάγκασε σε αλλαγή της στα πιτς.
  • Ο Λεκλέρ είχε κάνει πρώτος από τους πρωτοπόρους το πιτ-στοπ του, κι έτσι βρέθηκε ανάμεσα στους Φερστάπεν και Πιάστρι-Σάινθ.
  • Ο Χάμιλτον πέτυχε το καλύτερό του φετινό αποτέλεσμα, μπαίνοντας στην εξάδα, με την πρώτη φορά που η Mercedes W15 έδειξε καλό ρυθμό αγώνα, ανταγωνιστικό του Πέρεζ.
  • Η McLaren έφερε στο Μαϊάμι την πρώτη από τις τρεις μεγάλες φετινές αναβαθμίσεις της MCL38.
  • Το επόμενο GP είναι της Εμίλια Ρομάνια, στην Ίμολα, στις 17-19 Μαΐου.

H εξέλιξη του αγώνα

Ο αγώνας που έβαλε τέλος στο αρνητικό ρεκόρ του Νόρις ως του οδηγού με τα περισσότερα βάθρα στη F1 χωρίς νίκη ξεκίνησε εντελώς αντιδιαμετρικά για τον Βρετανό της McLaren. Στην εκκίνηση έπεσε στην 6η θέση, καθώς επηρεάστηκε από το πολύ αργό φρενάρισμα του Πέρεζ - που για χιλιοστά γλίτωσε την πρόσκρουση με την έτερη Red Bull του Φερστάπεν στην πρώτη στροφή.

Έτσι, ο Φερστάπεν παρέμεινε στην πρωτοπορία μετά την πρώτη στροφή, ενώ η εισβολή του Πέρεζ στην πρώτη στροφή παρέσυρε εκτός γραμμής τον Σάινθ και τον Νόρις. Έτσι, από την πρώτη στροφή βγήκαν οι Φερστάπεν, Λεκλέρ και Πιάστρι στις τρεις πρώτες θέσεις.

Ο Ολλανδός ανέπτυξε ένα μικρό προβάδισμα, ενώ ο Πιάστρι πίσω του κατάφερε να περάσει τον Λεκλέρ για τη 2η θέση. Ο Αυστραλός κατάφερε, στη συνέχεια, να μείνει χωρίς πρόβλημα μπροστά από τις δύο Ferrari -παρά το DRS- μέχρι τα πιτ-στοπς.

Πιο πίσω, ο Πέρεζ κρατούσε την 5η θέση από τον Νόρις, αλλά όταν ο Άγγλος άρχισε να απειλεί τον Μεξικανό της Red Bull ο τελευταίος μπήκε για την αλλαγή ελαστικών του -ο πρώτος από τους πρωτοπόρους- στον 17ο γύρο.

Ο Λεκλέρ, υπό την απειλή του Σάινθ πλέον, μπήκε στον 19ο γύρο, ενώ στην κορυφή οι μπελάδες του Φερστάπεν με τη μέση γόμα -με την οποία όλοι οι πρωτοπόρου είχαν εκκινήσει- φάνηκαν όταν παρέσυρε το πλαστικό κολονάκι στο εσωτερικό της στροφής 16.

Για να απομακρυνθεί το κολονάκι υπήρξε μια σύντομα περίοδος εικονικού οχήματος ασφαλείας, αλλά ο Φερστάπεν μπήκε για να αλλάξει ελαστικά μετά από αυτήν, στο τέλος του 23ου γύρου. Τότε ο Πιάστρι τέθηκε επικεφαλής, εμπρός από τους Σάινθ και Νόρις, καθώς οι τρεις τους δεν είχαν μπει ακόμα στα πιτς.

Φοβούμενος το undercut ο Πιάστρι μπήκε στο τέλος του 28ου γύρου, και ο Σάινθ τον ακολούθησε κατά πόδας - αλλά όχι και ο Νόρις, που ααπέκτησε έτσι την πρωτοπορία του αγώνα. Όμως, όλα έμελλε να αλλάξουν έναν γύρο μετά για την έκβαση του αγώνα.

Η επαφή των Σάρτζεαντ και Μάγκνουσεν στη στροφή 2 έστειλε τη Williams του Αμερικανού στη μπαριέρα, και αυτή τη φορά, έναν γύρο αργότερα, μπήκε στην πίστα το όχημα ασφαλείας. Άμεσα ο Νόρις κλήθηκε από τη McLaren στα πιτς για να εκμεταλλευτεί τον αργό ρυθμό του οχήματος ασφαλείας, που είχε μπει στην πίστα αφότου ο Βρετανός είχε περάσει την έξοδο των πιτς!

Το ΟΑ είχε πιάσει τον Φερστάπεν και τους υπόλοιπους οδηγούς πίσω του, κι έτσι ο Νόρις επέστρεψε από τα πιτς έχοντας διατηρήσει την πρωτοπορία του αγώνα. Ο αγώνας επανεκκίνησε στον 33ο γύρο, κι αφότου ο Νόρις αμύνθηκε στην επίθεση του Ολλανδού στις πρώτες στροφές, έπειτα σταδιακά και σταθερά γύρο με τον γύρο αύξανε τη διαφορά του από τη Red Bull.

Ο Λεκλέρ πλησίασε αρκετά τον Φερστάπεν αρχικά αλλα στη συνέχεια έχασε την επαφή με τον Μαξ, και εκεί ήταν που έληξαν όλα για τη μάχη του βάθρου - καθώς ο Νόρις είχε και πιο φρέσκια σκληρή γόμα (κατά 6 γύρους), και καθαρό αέρα μπροστά του για να την προστατεύει.

Μέσα σε λίγους γύρους αύξησε τη διαφορά του στα 3,5'' από τον Φερστάπεν, και έπειτα ακόμα περισσότερο, καθώς ο πρωταθλητής χαρακτήρισε την απόδοση της RB20 με τη σκληρή γόμα “σκέτη καταστροφή”.

Η μάχη των Σάινθ-Πιάστρι που ακολούιησε βρήκε νικητή τον Ισπανό, και άφησε τον Αυστραλό με σπασμένη εμπρός πτέρυγα (στο αριστερό της κάθετο στοιχείο) που ανάγκασε τον οδηγό της McLaren να μπει για δεύτερη φορά στα πιτς, για να αλλάξει όλο το ρύγχος της MCL38, αφού πρώτα έχασε την εξάδα από τους Πέρεζ και Χάμιλτον.

Από την τελευταία θέση ο Πιάστρι ανέβηκε στην 13η, παρότι πριν το όχημα ασφαλείας άξιζε πολλά περισσότερα, ενώ η McLaren τον εισοποίησε στις μάχες του να μην ρισκάρει τη νέα έξοδο του οχήματος ασφαλείας που θα ξήλωνε το προβάδισμα που είχε αποκτήσει στην κορυφή ο Νόρις.

Ο Γιούκι Τσουνόντα επίσης εκμεταλλεύτηκε το όχημα ασφαλείας του 30ού γύρου για να τερματίσει την 7η θέση, εμπρός από τον Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes για την οποία ο Φερνάντο Αλόνσο και η Aston Martin αυτή τη φορά δεν είχαν απαντήσεις, σε έναν αγώνα που δεν τους ταίριαζε καθόλου όλο το τριήμερο. Τέλος, με τη 10η θέση ο Εστεμπάν Οκόν κέρδισε τον πρώτο φετινό βαθμό της Alpine.

TAGS FORMULA 1 F1 2024 GP ΜΑΪΑΜΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ