H Ferrari μισό δευτερόλεπτο πιο αργή από τη Mercedes -Χάμιλτον: “Μπορούμε να κλείσουμε τη διαφορά”

Η Ferrari είναι μεν η δεύτερη δύναμη στο ξεκίνημα της φετινής Formula 1, αλλά η υστέρησή της από τη Mercedes W17 είναι στο 0,5’’ σύμφωνα με το διευθυντή της ομάδας, Φρεντ Βασέρ. Αισιόδοξος ο Λιούις Χάμιλτον ότι “έχουμε πολλή δουλειά, αλλά μπορούμε να κλείσουμε την απόσταση”.
Ο Βασέρ φάνηκε ελαφρώς ικανοποιημένος και χαρακτήρισε αξιοπρεπή την απόδοση της Ferrari στο GP Αυστραλίας, που άνοιξε σήμερα την αυλαία της φετινής Formula 1, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον ήταν ανταγωνιστικοί απέναντι στον Τζορτζ Ράσελ στο πρώτο μισό του αγώνα – πριν παραδοθούν, στο δεύτερο, στην ανωτερότητα του ρυθμού αγώνα της Mercedes και περιοριστούν στην 3η και 4η θέση στον τερματισμό, αντίστοιχα.
Μέχρι τον 13ο γύρο, ο Λεκλέρ και ο Ράσελ μάχονταν τροχό με τροχό για την πρωτοπορία. Αλλά τότε το Εικονικό Αυτοκίνητο Αασφαλείας που προκλήθηκε από την εγκατάλειψη του Ιζάκ Χατζάρ αποκάλυψε διαφορετικές στρατηγικές των Mercedes και Ferrari.
Η Mercedes επέλεξε να εκμεταλλευτεί νωρίς την ευκαιρία και να πάει για δύο πιτ-στοπς, ενώ η Ferrari αποφάσισε να κρατήσει τους οδηγούς της στην πίστα. Το σχέδιο της Scuderia ήταν να πραγματοποιήσει ένα μόνο πιτ-στοπ αργότερα στον αγώνα. Όταν εμφανίστηκε δεύτερο και δεύτερο VSC, αυτή τη φορά λόγω της εγκατάλειψης του Βάλτερι Μπότας, η είσοδος των πιτς έκλεισε εξαιτίας της θέσης της Cadillac του Φινλανδού οδηγού.
Παρά την κριτική στη Ferrari για την στρατηγική της διαφοροποίηση από τη Mercedes, όμως, φάνηκε σε όλο τον αγώνα ότι η SF-25 δεν είχε την ταχύτητα να ανταγωνιστεί τη W17 σήμερα με την ίδια στρατηγική. Και επιβεβαιώθηκε και αργότερα, όταν ο Φρεντ Βασέρ δήλωσε στο βρετανικό Sky Sports F1 ότι το ιταλικό μονοθέσιο είναι μισό δευτερόλεπτο στο γύρο πιο αργό.
“Δεν ξέρω αν μια διαφοροποίηση στη στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο”, είπε ο Γάλλος. “Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά νομίζω πως όχι. Όταν εκείνοι μπήκαν στα πιτς, ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαν να κάνουν μόνο μία αλλαγή ελαστικών.
Ο δικός μας στόχος ήταν να κάνουμε μία στάση πολύ αργότερα, αλλά σταθήκαμε άτυχοι με το δεύτερο εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας (που προκλήθηκε από την εγκατάλειψη του Μπότας) όταν το pit lane ήταν κλειστό. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
Νομίζω ότι η Mercedes ήταν πιο δυνατή από εμάς όλο το Σαββατοκύριακο. Για εμάς όμως ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, πολλές βελτιώσεις να φέρουμε πριν από τον επόμενο αγώνα” πρόσθεσε ο Βασέρ.
Στον αγώνα, πάντως, είναι αλήθεια ότι η Ferrari φάνηκε πιο κοντά στη Mercedes απ’ ό,τι στις κατατακτήριες δοκιμές. Σύμφωνα με τον Γάλλο διοικητή της Scuderia, τα “ασημένια βέλη” έχουν περίπου μισό δευτερόλεπτο πλεονέκτημα έναντι της SF-26.
“Νομίζω ότι η διαφορά από τη Mercedes που είδαμε χθες ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε σήμερα. Αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αρκετά πράγματα καλύτερα”, πρόσθεσε.
“Πρέπει από το GP της Κίνας κιόλας να διορθώσουμε τα μικρά λάθη που κάναμε, αλλά συνολικά πιστεύω ότι η διαφορά από τη Mercedes είναι γύρω στο μισό δευτερόλεπτο [στο γύρο]. Δεν ξέρω αν είναι λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, αλλά περίπου εκεί.
Έχουμε αρκετά πράγματα να βελτιώσουμε για την Κίνα και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το είχα ήδη πει ότι αυτό που είδαμε στη Μελβούρνη δεν θα είναι καθοριστικό. Το σημαντικό είναι πώς και πόσο βελτιώνεσαι μέσα στη χρονιά. Έχουμε μια πολύ μεγάλη λίστα πραγμάτων που πρέπει να διορθώσουμε”.
Η διαφορά που ανέφερε ο επικεφαλής της Ferrari δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν προέρχεται αποκλειστικά από τη μονάδα ισχύος ή αν η αεροδυναμική και το σασί της W17 προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα. Το βέβαιο είναι ότι η Ferrari εργάζεται πάνω σε σημαντικές αναβαθμίσεις ώστε να μειώσει -και ίσως να κλείσει- το χάσμα από τα μονοθέσια του Μπράκλεϊ.
Ο Βασέρ συνέχισε: “Είναι δύσκολο να ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται η διαφορά από τη Mercedes, αν προέρχεται μόνο από τη μονάδα ισχύος ή και από το μονοθέσιο. Μερικές φορές γίνονται συμβιβασμοί στη μονάδα ισχύος για το σασί ή το αντίστροφο. Αλλά συνολικά είναι μισό δευτερόλεπτο ταχύτεροι από εμάς.
Σύντομα θα φέρουμε μια καλή αναβάθμιση στο σασί, αλλά πρέπει επίσης να δουλέψουμε στη μονάδα ισχύος και στη διαχείριση ενέργειας. Αυτό ισχύει για εμάς και για όλους. Και η Mercedes θα βελτιωθεί επίσης.
Αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας. Έχουμε πολλούς τομείς για βελτίωση, αλλά το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές και είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η σεζόν.
Η Κίνα έχει μια εντελώς διαφορετική πίστα. Η Μελβούρνη είναι μία από τις πιο απαιτητικές πίστες της σεζόν σε ό,τι αφορά την ενέργεια, με τη μεγάλη ευθεία μέχρι τη στροφή 12.
Στην Κίνα θα είναι διαφορετικά και οι θερμοκρασίες επίσης θα αλλάξουν. Δεν περιμένω η Mercedes να είναι δέκατη, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να είναι λίγο διαφορετική”, κατέληξε ο Γάλλος, ενόψει του 2ου φετινού GP το αμέσως επόμενο τριήμερο (13-15 Μαρτίου) στη Σαγκάη.
Σχετικά με τις ελπίδες της Scuderia για τη συνέχεια της σεζόν, ο Λιούις Χάμιλτον παραδέχθηκε ότι η Ferrari έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να φτάσει τη Mercedes – όμως τόνισε ότι κάτι τέτοιο “δεν είναι αδύνατο”.
Ο Βρετανός, που με μεγάλη του ικανοποίηση διαπίστωσε ότι τα φετινά μονοθέσια και η SF-26 του ταιριάζουν πολύ περισσότερο από εκείνα του ground effect της περασμένης τετραετίας, επέστρεψε στις ανταγωνιστικές εμφανίσεις μετά το αποκαρδιωτικό του 2025 και αυτό τον γεμίζει αισιοδοξία.
Ο Λιούις αμφισβήτησε την απόφαση της Scuderia να μην καλέσει στα πιτς κανένα από τα δύο μονοθέσιο στο πρώτο VSC (του Χατζάρ) αλλά μετά το τέλος του αγώνα διευκρίνισε μιλώντας στο Sky Sports F1 ότι “πρέπει να επιστρέψω και να το κοιτάξω, αλλά γενικά είμαι πραγματικά περήφανος για την ομάδα.
Έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά για να φτάσει το μονοθέσιο στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα. Φυσικά δεν είμαστε τόσο γρήγοροι όσο η Mercedes και έχουμε δουλειά να κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μέσα στη μάχη.
Ήταν ένας πολύ διασκεδαστικός αγώνας και για μένα ένιωσα πολύ καλά. Με μερικούς ακόμη γύρους θα είχα περάσει τον Σαρλ, οπότε είχα πολύ καλό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία από τη σημερινή ημέρα”.
Όταν ρωτήθηκε αν το GP Αυστραλίας αντικατοπτρίζει την πραγματική ταχύτητα της Ferrari, απάντησε: “Όλο το Σαββατοκύριακο ήμουν πολύ δυνατός. Οι κατατακτήριες δεν έδειξαν τον πραγματικό μας ρυθμό. Είχαμε μερικά προβλήματα στις κατατακτήριες που σήμαιναν ότι ξεκίνησα πιο πίσω απ’ όσο θα έπρεπε. Μπήκαμε στον αγώνα χωρίς να ξέρουμε πραγματικά ποιος θα ήταν ο πραγματικός ρυθμός, αλλά ένιωσα πολύ καλά από την αρχή.
Υπάρχουν πολλά θετικά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να φτάσουμε τη Mercedes, όμως δεν είναι αδύνατο. Πιστεύω ότι μπορούμε να κλείσουμε τη διαφορά. Δεν θα είναι εύκολο, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας γιατί η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα σε έναν γρήγορο γύρο.
Πρέπει να καταλάβουμε αν πρόκειται για ισχύ του κινητήρα ή για ισχύ από τη μπαταρία, αλλά τα μονοθέσια είναι εξίσου γρήγορα στις στροφές, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε”, κατέληξε ο Λιούις Χάμιλτον.