FORMULA 1

GP Κατάρ: O Όσκαρ Πιάστρι στην πολ ποζίσιον του Σπριντ, τρίτος ο Φερστάπεν

AP Photo/Darko Bandic
McLaren driver Oscar Piastri of Australia steers his car during the sprint shootout ahead of the Qatar Formula One Grand Prix at the Lusail International Circuit, in Lusail, Qatar, Saturday, Oct. 7, 2023. (AP Photo/Darko Bandic, Pool) AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο νεαρός Αυστραλός της McLaren ηγήθηκε στο εντυπωσιακό 1-2 της McLaren στις δοκιμές κατάταξης του αγώνα Sprint του Κατάρ. Ο Μαξ Φερστάπεν θα μοιραστεί τη δεύτερη σειρά με τον Τζορτζ Ράσελ, καθώς του αρκεί μόλις η 6η θέση για να σφραγίσει το φετινό πρωτάθλημα.

Ο Λάντο Νόρις έκανε ένα λάθος στην τελευταία στροφή καθώς διεκδικούσε με αξιώσεις την αποψινή πολ ποζίσιον, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στη δεύτερη θέση. Πίσω από τους Φερστάπεν-Ράσελ, τον πέμπτο χρόνο σημείωσε ο Φερνάντο Αλόνσο, αλλά μετά το τέλος σβήστηκε από τους αγωνοδίκες λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

Κατά συνέπεια, ο Ισπανός πέφτει από την 5η στην 9η θέση εκκίνησης του αγώνα Sprint, που θα ξεκινήσει απόψε (7/10) στις 20:30, και την τρίτη σειρά καταλαμβάνουν οι Κάρλος Σάινθ και Σαρλ Λεκλέρ με τις δύο Ferrari SF-23. Πίσω τους την τέταρτη σειρά θα μοιραστούν ο Νίκο Χούλκενμπεργκ της Haas με τον Σέρτζιο Πέρεζ της Red Bull, ενώ τη δεκάδα πίσω από τον Αλόνσο θα κλείσει ο Εστεμπάν Οκόν της Alpine.

GP Κατάρ: O Όσκαρ Πιάστρι στην πολ ποζίσιον του Σπριντ, τρίτος ο Φερστάπεν
Τα αποτελέσματα των δοκιμών κατάταξης του Sprint του GP Κατάρ 2023 FORMULA 1

Το αποκαλούμενο Sprint Shootour ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 λεπτών. Ο λόγος ήταν ότι την κανονική ώρα έναρξής τους, στις 16:00, ξεκίνησε ένα δεκάλεπτο ελεύθερων δοκιμών ώστε οι οδηγοί να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που έγιναν στα κερμπς της εξόδου των στροφών 12-13, λόγω του προβλήματος -στην καταπόνηση και καταστροφή των τοιχωμάτων των ελαστικών- που αυτά προκάλεσαν χθες στις δοκιμές κατάταξης.

Ενόψει του αγώνα αναμένεται να απαγορευθεί η χρήση κάθε σετ ελαστικών για περισσότερους από 20 αγωνιστικούς γύρους - κι αν αυτό οριστικοποιηθεί θα σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν τρία πιτ-στοπς στο αυριανό (8/10) κυρίως GP του Κατάρ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος της σημερινής ημέρας και του αγώνα Sprint.

Μετά το τέλος του 10λέπτου αυτού των έξτρα ελεύθερων δοκιμών, στις οποίες παρεμπιπτόντως ο Φερστάπεν ήταν ταχύτερος με δύο δέκατα διαφορά από τον Λεκλέρ, ακολούθησε ένα 10λεπτο διάλειμμα και μετά το Sprint Shooutout - οι δοκιμές κατάταξης που θα καθόριζαν την αποψινή σειρά εκκίνησης του Sprint.

Σε αυτές επαναλήφθηκε ξανά το φιάσκο της υπέρβασης των ορίων της πίστας, που οδήγησε τους αγωνοδίκες στο σβήσιμο πολυάριθμων γύρων αρκετών οδηγών. Κλασσικά, στις τρεις περιόδους του Sprint Qualifying χρησιμοποιήθηκαν και πάλι η σκληρή, η μέση και η μαλακή γόμα αντίστοιχα.

Η νέα και ομαλή άσφαλτος που στρώθηκε στο Κατάρ επέτρεψε στους οδηγούς να κάνουν διαδοχικούς γρήγορους γύρους με την ίδια γόμα, ώστε να καλυφθούν από ενδεχόμενες διαγραφές των γύρων τους λόγω των ορίων της πίστας. Στο Q3 ο Φερστάπεν έχασε την πρώτη του προσπάθεια όταν ανοίχτηκε στη στροφή 5, πιθανότατα λόγω των ριπών του ανέμου εκεί.

Αμέσως μετά ο χρόνος του -1:24.453- στο καλύτερο χρονικά σημείο της μαλακής γόμας του και πάλι δεν ήταν αρκετός για να κερδίσει τους δύο οδηγούς της McLaren, Πιάστρι και Νόρις. Ο Βρετανός, στην πρώτη προσπάθεια των δύο οδηγών της βρετανικής ομάδας, ήταν ταχύτερος του Αυστραλού. Ο Πιάστρι απάντησε στην εκπνοή, όμως στην τελευταία στροφή ο Νόρις υπέκυψε στην υποστροφή της MCL60, ανοίχτηκε εκτός πίστας και έχασε την ευκαιρία να συμπληρώσει τον γύρο που πιθανότατα θα του έδινε την πολ ποζίσιον.

Ο Φερστάπεν με την τελευταία του προσπάθεια δεν κατάφερε να περάσει το δίδυμο της McLaren, καθώς ο Νόρις πανηγύρισε άλλη μια εκπληκτική επίδοση - καλύτερη και από τη δεύτερη θέση του Sprint που είχε κερδίσει για την εκκίνηση του αντίστοιχου μικρού αγώνα στο Σπα του Βελγίου.

Στο Q2 χαμένος βγήκε ο Πιέρ Γκασλί της Alpine, που αποκλείστηκε στο τέλος από την επίδοση του Χούλκενμπεργκ, αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε με τον αποκλεισμό του Λιούις Χάμιλτον της Mercedes. Ο Βρετανός έχασε δύο από τους γρήγορους γύρους του λόγω της υπέρβασης των ορίων της πίστας – όμως, έτσι κι αλλιώς, σήμερα δεν είχε την ταχύτητα για να προκριθεί με τη Mercedes W14.

Στο Q1 επίσης σβήστηκαν οι γύροι πολλών οδηγών, όπως του Άλεξ Άλμπον, του Λόγκαν Σάρτζεαντ και του Γιούκι Τσουνόντα που αποκλείστηκαν από τη 15άδα, μαζί με τους Λανς Στρολ και Κέβιν Μάγκνουσεν.

Το Sprint του GP του Κατάρ, θυμίζουμε, ξεκινά απόψε (7/10) στις 20:30, και όλα δείχνουν ότι ο Μαξ Φερστάπεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη εξάδα για να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα της Formula 1 του 2023. Μείνετε συντονισμένοι για στο SPORT24 για το LIVE της φετινής στέψης του Ολλανδού.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ