FORMULA 1

GP Αζερμπαϊτζάν: Pole position για τον Λεκλέρ μετά από μάχη με τον Φερστάπεν σε επεισοδιακές κατατακτήριες

Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during qualification ahead of the Formula One Grand Prix at the Baku circuit in Baku, Azerbaijan, Friday, April 28, 2023. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday April 30, 2023. (AP Photo/Darko Bandic)
Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during qualification ahead of the Formula One Grand Prix at the Baku circuit in Baku, Azerbaijan, Friday, April 28, 2023. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday April 30, 2023. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Ο Σαρλ Λεκλέρ σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στις κατατακτήριες του GP Αζερμπαϊτζάν μετά από μάχη με τον Φερστάπεν σε επεισοδιακές κατατακτήριες.

Μεγάλη μάχη είχαμε για την pole position στο GP του Αζερμπαϊτζάν όπου ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν εκείνος που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο μετά από μάχη με τον Φερστάπεν.

Πίσω τους θα ακολουθήσουν τα άλλα μονοθέσια των Ferrari και Red Bull με αντίστροφη σειρά, αφού ο Πέρες θα εκκινήσει τρίτος και ο Σάινθ τέταρτος με τους Χάμιλτον και Αλόνσο να ακολουθούν.

Η διαδικασία ξεκίνησε επεισοδιακά. Ο Ντε Βρις έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και προσέκρουσε στις μπαριέρες στη στροφή 3 με αποτέλεσμα να διακοπή η διαδικασία.

Μετά από σχεδόν 15 λεπτά άρχισε εκ νέου το Q1 με τον Γκασλί να χτυπά αυτή τη φορά στις μπαριέρες και είχαμε νέα διακοπή. Όταν επανεκκίνησε η διαδικασία ο Λεκλέρ σημείωσε τον πιο γρήγορο χρόνο με 1:41.269 και αποκλείστηκαν οι Τσόου και Χούλκενμπεργκ, μαζί με τους Μάγκνουσεν, Γκασλί και Ντε Βρις.

Στη δεύτερη και τρίτη περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών του 4ου GP της φετινής χρονιάς όλα κύλησαν ομαλά, και εξελίχθηκαν σε μια κατά μέτωπον μονομαχία του Λεκλέρ με τις Red Bull των Φερστάπεν και Πέρεζ - καθώς ο Κάρλος Σάινθ βρισκόταν σταθερά σε απόσταση περίπου μισού δευτερολέπτου στο γύρο πιο πίσω.

Στη 2η περίοδο ο Λεκλέρ με έναν δεύτερο γρήγορο γύρο στο τέλος ήταν ένα δέκατο ταχύτερος του Πέρεζ και ενάμισι δέκατο μπροστά από τον Φερστάπεν, ενώ στο άλλο άκρο ήρθε ο απρόσμενος αποκλεισμός του Τζορτζ Ράσελ με τη μία από τις δύο Mercedes W14.

Ο νεαρός Βρετανός αποκλείστηκε με διαφορά 4 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Λιούις Χάμιλτον, που μπήκε μετά βίας στην πρώτη δεκάδα. Ο πρώτος πλήρωσε ένα μικρό του λάθος στην έξοδο από τα κερμπς της πρώτης στροφής, και έχασε για πρώτη φορά σε κατατακτήριες φέτος από τον επτάκις πρωταθλητή ομόλογό του. Μαζί του αποκλείστηκαν από τη δεκάδα οι Εστεμπάν Οκόν, Άλεξ Άλμπον, Βάλτερι Μπότας και Λόγκαν Σάρτζεαντ.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με δύο φαινομενικούς γύρους των Φερστάπεν και Λεκλέρ, που σημείωσαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο στην πρώτη τους προσπάθεια - με δύο μονοθέσια εντελώς αντιδιαμετρικά σε σχεδιαστική φιλοσοφία.

Όμως, στη δεύτερη και τελευταία προσπάθεια των οδηγών στο Q3 ο Λεκλέρ ήταν εκθαμβωτικός από το πρώτο κιόλας τμήμα της πίστας: εκεί πήρε ένα δέκατο από τον Φερστάπεν, και -παρότι στο μεταξύ είχε μια επαφή των ελαστικών του με τον τοίχο!- κατάφερε να το διατηρήσει μέχρι τέλους, και να κατακτήσει ένα αποτέλεσμα που αναμφίβολα αναπτερώνει την ψυχολογία της Scuderia.

Ο Φερστάπεν, που είπε ότι δεν είχε σήμερα την πρόσφυση που έχει συνηθίσει από τη Red Bull RB19, έμεινε 19 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Μονεγάσκο και ο Πέρζ περίπου τρία δέκατα. Από εκεί και πίσω ακολούθησε το χάος, καθώς ο Σάινθ ήταν 0,8'' μακριά, και οι Χάμιλτον και Αλόνσο περίπου στο δευτερόλεπτο.

Από τους έξι πρώτους, ο Σάινθ έχει το μειονέκτημα ότι δεν έχει σώσει ένα παραπάνω σετ φρέσκιας μαλακής γόμας για τον αγώνα (όπως έκανε ο Χάμιλτον στις ελεύθερες δοκιμές και οι άλλοι τέσσερις στο Q1).

Πίσω από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες, με τον 7ο χρόνο ο Λάντο Νόρις επιβεβαίωσε τη ραγδαία βελτίωση της McLaren με την εκ βάθρων αναβάθμιση της MCL60 στο Μπακού και ο Γιούκι Τσουνόντα πήρε μια εξαιρετική όγδοη θέση, σε πλήρη αντίθεση με τον Ντε Βρις που φαίνεται ότι είχε ένα πρόβλημα στα φρένα πριν προσκρούσει στη μπαριέρα της εξόδου της στροφής 3 στο Q1.

Στο τέλος της δεκάδας, οι Λανς Στρολ και ο Όσκαρ Πιάστρι σημείωσαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο, 1:41.611, αλλά ο Καναδός θα εκκινήσει μπροστά από τον Αυστραλό διότι σημείωσε τον δικό του γύρο νωρίτερα.

Θυμίζουμε ότι, με τη νέα δομή των τριημέρων με αγώνα Sprint, αυτές οι δοκιμές κατάταξης καθόρισαν απαρέγκλιτα τη σειρά εκκίνησης του κυρίως GP της Κυριακής. Αύριο, Σάββατο, θα διεξαχθούν οι δοκιμές κατάταξης Sprint Shootout για τον αγώνα Sprint του ίδιου απογεύματος, που είναι πλέον αυτόνομος αγώνας με μοναδικό δέλεαρ τους βαθμούς για τους οκτώ πρώτους.

Τα αποτελέσματα στις κατατακτήριες στο GP του Αζερμπαϊτζάν:

GP Αζερμπαϊτζάν: Pole position για τον Λεκλέρ μετά από μάχη με τον Φερστάπεν σε επεισοδιακές κατατακτήριες
Τα αποτελέσματα των προκριματικών στο Αζερμπαϊτζάν FORMULA 1


TAGS FORMULA 1 GP ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ