FORMULA 1

Formula 1: Στην Alpine ο Γκασλί, στην Alpha Tauri ο Ντε Βρις

Ο Πιέρ Γκασλί
Ο Πιέρ Γκασλί RED BULL CONTENT POOL

Ο Πιερ Γκασλί μετακόμισε από την Alpha Tauri στην Alpine, με την πρώτη να ανακοινώνει αμέσως τον αντικαταστάτη του που δεν ήταν άλλος από τον Νικ ντε Βρις.

Μετά από δυόμισι μήνες φημολοφίας για τον αντικαταστάτη του Φερνάντο Αλόνσο, και το φιάσκο της απώλειας του Όσκαρ Πιάστρι από τη McLaren, η Alpine ανακοίνωσε στο πλαίσιο του GP Ιαπωνίας ότι τη θέση του Ισπανού το 2023 θα πάρει ο Πιέρ Γκασλί.

Ο Γκασλί θα διαμορφώσει μαζί με τον Εστεμπάν Οκόν ένα πλήρως γαλλικό δίδυμο σε μια αμιγώς γαλλικής ομάδας, καθώς -σύμφωνα με την Alpine- υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάστηκε η Alpine να φτάσει σε συμφωνία με τη Red Bull Racing για την αποδέσμευση του Γκασλί από την Alpha Tauri, με την οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο ως το τέλος του 2023 πριν προκύψουν τα θέματα Αλόνσο-Πιάστρι στη γαλλική ομάδα.

Ο 27χρονος Γκασλί έμοιαζε εξαρχής η ιδανική λύση της Alpine για τη διαδοχή του Αλόνσο. Έχει ήδη πολύ πλούσια εμπειρία, ηλικιακά ταιριάζει απόλυτα στο πλάνο της ομάδας για να κερδίζει σε προοπτική 100 αγώνων (σε 4 χρόνια, δηλαδή), έχει κερδίσει ήδη ένα GP -στην Ιταλία πρόπερσι- και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει συχνές υπερβάσεις για τις ικανότητες της Alpha Tauri.

Μόνο ένα «αγκάθι» υπήρχε σε όλα αυτά: η πολύ κακή σχέση του Γκασλί με τον Οκόν. Οι δύο Γάλλοι οδηγοί ήταν φίλοι καθώς μεγάλωναν στις μικρότερες κατηγορίες, αλλά στον καιρό τους στη F1 οδηγήθηκαν σε ρήξη. Ωστόσο, ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Οτμάρ Ζαφνάουερ, δεν φάνηκε προβληματισμένος για τον έλεγχο της σχέσης των δύο οδηγών υπό την ίδια στέγη.

Για τον Γκασλί η μετακίνηση στην Alpine ήταν σχεδόν μονόδρομος, μετά από 9 χρόνια στον οργανισμό της Red Bull. Η δοκιμασία του στην μεγάλη ομάδα της RBR το 2019 δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, και η «υποβάθμισή» του στην Alpha Tauri δεν οδηγούσε πουθενά. Ειδικά μετά το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Σέρτζιο Πέρεζ με την RBR ως το τέλος του 2024, και ακόμα ειδικότερα διότι για την «πρώτη ομάδα» υπάρχει μόνο ο Μαξ Φερστάπεν - και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο Ντε Βρις στην Alpha Tauri

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Alpine για τον Πιέρ Γκασλί, η Alpha Tauri ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι τη θέση του Γάλλου στην ομάδα της Φαέντσα θα πάρει ο Νικ ντε Βρις.

Ο 27χρονος Ολλανδός είχε στενές σχέσεις με τη Mercedes, με την οποία έκανε δοκιμές στη Formula 1 και κέρδισε το περσινό πρωτάθλημα της Formula E, αλλά ο Τότο Βολφ είχε πει πρόσφατα ότι δεν είχε τι άλλο να κάνει για να πάει παραπέρα την καριέρα του Ντε Βρις. H Red Bull δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, και πήρε στην τάξη της και έναν δεύτερο Ολλανδό.

Αφορμή ήταν, φυσικά, η εξαίρετη επίδοση του 27χρονου στο παρθενικό GP της καριέρας του -όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον ασθενή Άλεξ Άλμπον- φέτος στην Ιταλία. Με ένα μονοθέσιο που δεν γνώριζε, και δεν ήταν καν στα μέτρα του, και ήταν και το λιγότερο ανταγωνιστικό της F1, κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα και να βαθμολογηθεί.

Ο Ντε Βρις, πρωταθλητής της Formula 2 το 2019, θα βρίσκεται το 2023 στο γκαράζ της Alpha Tauri δίπλα στον Γιούκι Τσουνόντα, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες η ομάδα της Φαέντσα ανενέωσε και για τη νέα σεζόν το συμβόλαιό της με τον Ιάπωνα - προς τέρψιν και της Honda, που επισημοποίησε στη Σουζούκα εκ νέου της σχέση της με τη Red Bull Racing και την Alpha Tauri τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ