FORMULA 1

Formula 1: Ο Φρεντερίκ Βασέρ προ των πυλών του Μαρανέλο

Ο Φρεντερίκ Βασέρ
Ο Φρεντερίκ Βασέρ @ 2019 VINCENT THIAN / AP IMAGES

Πληθαίνουν στην Ιταλία οι φήμες ότι ο διάδοχος του Ματία Μπινότο στην ηγεσία της Scuderia Ferrari θα είναι ο Γάλλος Φρεντερίκ Βασέρ, καθώς ο Σαρλ Λεκλέρ μίλησε για "ομαλή μετάβαση" στη νέα ηγεσία της ομάδας.

Το όνομα του Φρεντερίκ Βασέρ, διευθυντή της Alfa Romeo F1, είναι το επικρατέστερο από όσα ακούστηκαν από τη στιγμή της παραίτησης του Ματία Μπινότο από τη θέση του διευθυντή της ομάδας του Μαρανέλο, στο τέλος του Νοεμβρίου.

Ο Βασέρ τα κατάφερε καλά στην ηγεσία της Alfa Romeo F1 φέτος αλλά δεν έχει ιδιαίτερες περγαμηνές στη Formula 1 - με τη Renault F1 και έπειτα με την Alfa Romeo / Sauber. Αντίθετα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος διοικητής της ομάδας ART στις μικρότερες κατηγορίες, και έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Τοντ - και τον υιό Νικολά Τοντ, μάνατζερ του Σαρλ Λεκλέρ.

Στην Ιταλία, οι φήμες αναφέρουν ότι ο Βασέρ έχει θεαθεί να κυκλοφορεί στο Μαρανέλο, και μάλιστα ότι προχώρησε ήδη στην ενοικίαση της νέας του κατοικίας κοντά στο εργοστάσιο της Ferrari. Επιπλέον, φημολογείται πως η Alfa Romeo F1 από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του Γάλλου, πριν ανακοινώσει (πρώτη) την αποχώρησή του από τον Χίνβιλ.

Το συμβόλαιο του Ματία Μπινότο με τη Ferrari λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, και θα ήταν άκομψο η Scuderia να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του πριν από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Alfa Romeo F1 για την αποχώρηση του Βασέρ μπορεί να γίνει πριν το τέλος του έτους, και στην ουσία θα επιβεβαιώσει τη μετακίνησή του στη Scuderia.

Στην περίπτωση της Alfa Romeo, η επιλογή του διαδόχου του Βασέρ πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική. Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Χίνβιλ (Sauber) θα αγοραστεί σταδιακά την προσεχή τριετία από την Audi -καθώς από το 2024 θα πάψει να ονομάζεται Alfa Romeo F1- και η Audi σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έχει ήδη κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον Ματία Μπινότο.

Το εργοστάσιο του Χίνβιλ θα κατασκευάζει τα σασί των μονοθεσίων της Audi, συνεπώς η εταιρεία του Ίνγκολσταντ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο διάδοχος του Βασέρ θα πρέπει να είναι ικανός να οικοδομήσει την ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό, και να κατευθύνει τις επενδύσεις που επιφυλάσσουν οι Γερμανοί για το ελβετικό εργοστάσιο στις σωστές κατευθύνσεις.

Πίσω στον Βασέρ, ιταλικά δημοσιεύματα σε αξιόπιστα μέσα αναφέρουν ότι η Alfa Romeo νωρίς την εβδομάδα που έρχεται θα ανακοινώσει επίσημα την αποχώρηση του Γάλλου, απελευθερώνοντάς τον για την αντίστοιχη θέση στη Ferrari. Αν όλα αυτά επαληθευτούν, ο Γάλλος θα είναι ο πρώτος μη-Ιταλός διοικητής της Scuderia μετά το 2007, που έληξε η 15ετής διοίκηση της ομάδας (από το 1993) από το συμπατριώτη του, Ζαν Τοντ.

Ξεκάθαρα, στόχος της Scuderia με τον Βασέρ θα είναι να επαναλάβει έστω και ένα μέρος από το το επίγευμα του Ζαν Τοντ: την πιο χρυσή εποχή κυριαρχίας της ομάδας στο σπορ, με έξι παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών την περίοδο 1999-2004 και πέντε διαδοχικά οδηγών από τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Το καλό για τον Βασέρ είναι ότι θα βρει στο Μαρανέλο τα πολύ ισχυρά θεμέλια που είχε θέσει ο Μπινότο, δημιουργώντας τον μηχανισμό κατασκευής του ταχύτερου μονοθεσίου του σπορ στο πρώτο μισό της σεζόν - πριν η Ferrari F1-75 αρχίσει να χάνει έδαφος σε εξέλιξη μέσα στη χρονιά σε σχέση με τη Red Bull RB18, πέραν της εσκεμμένης μείωσης της απόδοσης του κινητήρα της λόγω των προβλημάτων αξιοπιστίας που εμφάνιζαν τα μηχανικά της μέρη.

Με την τεχνική αυτή βάση, το μεγαλύτερο προϋπολογισμό που χειρίστηκε ποτέ, με την υποστήριξη της ηγεσίας όχι μόνο της Ferrari αλλά και του ομίλου Stellantis (μητρικού της Fiat), καθώς και με την προηγούμενη επιτυχημένη του συνεργασία με τον Σαρλ Λεκλέρ στην Alfa Romeo το 2018, ο Βασέρ έχει όλα τα συστατικά για να πετύχει στο Μαρανέλο.

Μάλιστα, ο Λεκλέρ δήλωσε πρόσφατα πως δεν περιμένει την αλλαγή στη ηγεσία της ομάδας, μαζί με την ενδεχόμενη αλλαγή φιλοσοφίας από τη νέα διοίκηση, να αποπροσανατολίσει την ομάδα ενόψει του 2023: "Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω, διότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχα αλλαγή διευθυντή στην ομάδα μου. Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τον διευθυντή να νιώσει άνετα με το σύστημα, και με τη Ferrari, διότι πρόκειται για μια τεράστια ομάδα", είπε ο Μονεγάσκος.

Όμως συνέχισε: "Αλλά αν αυτό γίνει με το σωστό τρόπο, δεν πιστεύω ότι θα έχει επιπτώσεις στην απόδοσή μας στην πίστα. Συνεπώς, είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια ομαλή μετάβαση. Εμείς προσπαθούμε να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας στον προσομοιωτή μαζί με την ομάδα, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό μονοθέσιο του χρόνου".

Σε ερώτηση σχετικά με τον Βασέρ, συγκεκριμένα, ο 25χρονος απάντησε: "Η Ferrari είναι διαφορετική από κάθε άλλη ομάδα. Μπορώ μόνο να σχολιάσω τη δική μου εμπειρία με τον Φρεντ, που ήταν καλή. Εργαζόμουν μαζί του ήδη από τις μικρότερες κατηγορίες, πάντα πίστευε σε εμένα και είχαμε καλές σχέσεις. Πέραν αυτού,προφανώς αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την όποια απόφαση. Ήταν πάντοτε ευθύς, πολύ ειλικρινής. Και αυτό ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε. Αν θα είναι αυτός ή κάποιος άλλο, δεν το ξέρω".

Ο Λεκλέρ, τέλος, μίλησε για το πώς έζησε εκείνος τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο Μαρανέλο: "Ο Ματία με κάλεσε για να μου ανακοινώσει ότι θα σταματήσε. Σέβομαι την απόφασή του. Και μπορώ μόνο να τον ευχαριστήσω. Προφανώς πίστεψε σε μένα εξαρχής, και μου προσέφερε μια πολύ, πολύ μακροχρόνια επέκταση του συμβολαίου μου. Οποτε, του εύχομαι το καλύτερο. Και τώρα είναι στο χέρι μας να αφοσιωθούμε στο μέλλον, να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για να ανταγωνιστούμε περισσότερο τη Red Bull του χρόνου".

TAGS FORMULA 1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ