FORMULA 1

Formula 1: Ο Χάμιλτον αντιδρά στο νόμο "Μην λες τη λέξη ομοφυλόφιλος" στο Μαϊάμι

Formula 1: Ο Χάμιλτον αντιδρά στο νόμο "Μην λες τη λέξη ομοφυλόφιλος" στο Μαϊάμι

Ο Λιούις Χάμιλτον θα φορέσει ξανά το κράνος με το ουράνιο τόξο στο GP του Μαϊάμι αυτό το τριήμερο, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για ένα νέο νόμο στην Πολιτεία της Φλόριντα που αποκλείει κάθε συζήτηση περί φυλετικού προσδιορισμού στα σχολεία.

Το ουράνιο τόξο είναι το σύμβολο του αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ο Λιούις Χάμιλτον δεν δίστασε να το φορέσει στα τρία τελευταία GP της Formula 1 του 2021, που διεξήχθησαν σε τρεις αραβικές χώρες: στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στο Άμπου Ντάμπι.

Το ίδιο θα κάνει και τώρα στις ΗΠΑ, στο GP του Μαϊάμι αυτό το τριήμερο (5-7/05), υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ίδιας κοινότητας που ο Βρετανός αισθάνεται ότι πλήττονται από έναν αμφιλεγόμενο νέο νόμο που ψήφισε η πολιτεία της Φλόριντα.

Ο νέος νόμος («Parental Rights in Education Act») που θέσπισε το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Φλόριντα και υπέγραψε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις αποκλείει τη "συζήτηση ή διδασκαλία" για τον "σεξουαλικό προσανατολισμό" και την "ταυτότητα φύλου" στα σχολεία. Αποκαλείται, μάλιστα, απαξιωτικά από τους Αμερικανούς που αντιδρούν ως νόμος "Μη Λες τη Λέξη Ομοφυλόφιλος" ("Don't Say Gay").

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων της Φλόριντα δεν μπορούν "σκόπιμα" να διδάξουν τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 3η Δημοτικού για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Σκοπός του ΝτεΣάντις φέρεται να είναι η επέκταση του νόμου αυτού σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Φλόριντα Άλεξ Λανφρανκόνι είπε στο δίκτυο CBS: "Τα θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν έχουν καμία θέση στη σχολική αίθουσα, εκτός κι αν το απαιτεί ο Νόμος. Η σημερινή δράση του κρατικού συμβουλίου επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Φλόριντα να προασπίσει τα γονικά δικαιώματα και να κρατήσει την κατήχηση έξω από τα σχολεία μας".

Ο νέος αυτός νόμος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Φλόριντα, όχι μόνο από τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες αλλά και από φορείς της πολιτείας, και ακόμα και από ιδιωτικές εταιρείες όπως η Walt Disney Company, που αντιδρά από τον καιρό της ψήφισης του Νόμου "Don't Say Gay".

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έγραψε στο twitter για τον Νόμο αυτόν: "Δεν είχε να κάνει ποτέ με τα παιδιά του σχολείου. Έχει να κάνει με το σβήσιμο των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, των οικογενειών τους, και για την ύπαρξή τους στα δημόσια σχολεία της Φλόριντα".

Η Kelley Robinson, πρόεδρος της "Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", δήλωσε σε δελτίο Τύπου: "Η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει σθεναρά αυτή τη μορφή επικίνδυνης, εξτρεμιστικής πολιτικής. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τους LGBTQ+ κατοίκους της Φλόριντα, ιδιαίτερα τα τρανς και μη δυαδικά παιδιά. Αξίζουν κάτι καλύτερο από τους εκλεγμένους ηγέτες τους και τους αξίζει να ζήσουν μια πλήρη ζωή χωρίς φόβο".

Το CBS συμπληρώνει πως ο Νόμος "Don't Say Gay" γνωρίζει την αντίδραση του 49% των κατοίκων της πολιτείας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Βόρειας Φλόριντα.

Και τώρα, ο αντίδραση στο Νόμο αυτό γνωρίζει και την υποστήριξη του Λιούις Χάμιλτον, που δήλωσε: "Διάβασα για κάποιες από τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση εδώ, δεν συμφωνώ με αυτές, δεν τις υποστηρίζω. Δεν είναι καλό. Καθόλου. Στέκομαι δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, θα φοράω το κράνος μου με το ουράνιο τόξο και εύχομαι να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους στο Μαϊάμι, δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, είναι οι άνθρωποι στην κυβέρνηση και αυτό είναι το θέμα. Το σπορ θα συνεχίσει να έρχεται εδώ είτε είμαι εγώ παρών είτε όχι. Όμως όσο είμαι εδώ θα συνεχίσω την υποστήριξη. Δεν έχει διαφορά από τότε που ήμασταν στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι αυτή η σωστή κατεύθυνση και δεν είναι το σωστό μήνυμα", κατέληξε ο οδηγός της Mercedes.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΜΑΪΑΜΙ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ