FORMULA 1

Formula 1: Η πιο δύσκολη στιγμή του Ματία Μπινότο στη Ferrari δεν συνέβη φέτος

Ο Ματία Μπινότο με τον Σεμπάσταιν Φέτελ
Ο Ματία Μπινότο με τον Σεμπάσταιν Φέτελ 2019 ANTONIO CALANNI / AP PHOTO

Σε λίγες ημέρες ο Ματία Μπινότο θα αποχωρήσει από το Μαρανέλο μετά από 28 διαδοχικά χρόνια στη Scuderia, και μιλώντας για τη δυσκολότερη στιγμή που έζησε στην καριέρα του στη Formula 1 χρειάστηκε να ανατρέξει στο 2020.

Ο Ματία Μπινότο κατέθεσε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου την παραίτησή του από την αγωνιστική διεύθυνση της Scuderia Ferrari, αφού πρώτα ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο της εταιρείας Τζον Έλκαν και δέχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σκληρή κριτική -ακόμα και χλευασμό- για τα λάθη της ομάδας που της στέρησαν τα πρώτα της πρωταθλήματα μετά από μιάμιση δεκαετία.

Παρόλα αυτά, το δυσκολότερό του βίωμα στην καριέρα του στη Formula 1, από τότε που πήγε στη Ferrari (το 1995) έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το τμήμα μηχανολόγων «Έντσο Φεράρι» του Πανεπιστημίου της Μόντενα, δεν ήταν κανένα από όσα έζησε φέτος.

Η πιο δύσκολη στιγμή του, όπως εξήγησε, συνέβη όταν -το 2020- χρειάστηκε να ενημερώσει τον Σεμπάστιαν Φέτελ ότι η Scuderia δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του για τη σεζόν του 2021. Ο Γερμανός είχε πάει στο Μαρανέλο το 2015 ως τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, με τη Red Bull Racing, αλλά με τη Ferrari δεν κατάφερε να επαναλάβει τα κατορθώματα του παιδικού του ινδάλματος, Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Ματία Μπινότο ανέλαβε το 2019 τη διεύθυνση της Scuderia από τον Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, και στην παράξενη σεζόν του 2020 -που καθυστέρησε για μήνες να ξεκινήσει λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας- αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να αντικατασταθεί ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο οδηγός που επέλεξε ήταν ο Κάρλος Σάινθ, δίπλα στον Σαρλ Λεκλέρ που είχε ήδη πολυετές συμβόλαιο με τη Ferrari.

Για τον Μπινότο, όπως εξήγησε, ήταν πολύ δύσκολο να ανακοινώσει τα νέα σε έναν άνθρωπου που πάντοτε «αγαπούσε» και εκτιμούσε ιδιαίτερα: «Πρώτα από όλα, ο Σεμπάστιαν είναι ένας σπουδαίος, σπουδαίος οδηγός, δεν το λέω εγώ αλλά όλα όσα έχει πετύχει. Είναι φανταστικός, εξαιρετικός και εντυπωσιακός», είπε ο Ιταλός.

Και συνέχισε: «Ήμασταν τυχεροί που τον είχαμε στην ομάδα μας, και ήταν έξι σημαντικά χρόνια. Έφερε πολλά ως οδηγός, αλλά περισσότερο από αυτά έφερε πιο πολλά ως άνθρωπος. Καθένας υποστηρικτής της Ferrari ακόμη αγαπά τον Σεμπάστιαν, όλοι μας στη Ferrari τον αγαπούμε, έτσι αισθανόμαστε. Ήταν εκπληκτικά χρόνια.

»Ήταν δύσκολο για μένα, όταν έφτασε το τέλος, να του ανακοινώσω με κάποιο τρόπο ότι δεν θα ανενώναμε [το συμβόλαιό του]. Αυτή ήταν ίσως η δυσκολότερη αποστολή που είχα στην καριέρα μου. Όταν αγαπάς έναν τέτοιο άνθρωπο και απολαμβάνεις να δουλεύεις μαζί του, είναι πάντα δύσκολο να έρχεται το τέλος. Πιστεύω ότι αυτή ήταν και μια σημαντική στιγμή για την καριέρα μου, διότι από τις δυσκολίες γίνεσαι πιο δυνατός. Αλλά θα τη θυμάμαι πάντοτε ως τη δυσκολότερη», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την αποτυχία της Ferrari και του Φέτελ να γίνουν μαζί πρωταθλητές της Formula 1, ο Ματία Μπινότο τόνισε: «Όταν [ο Φέτελ] ήρθε στη Ferrari είχε φιλοδοξίες, ο στόχος του ήταν να κερδίσει τον τίτλο με τη Ferrari, και μαζί με εκείνον ήταν αυτό και δικό μας όνειρο και στόχος.

»Ήταν μια αποτυχία για εκείνον, αλλά και μια αποτυχία για όλους μας, ως ομάδα. Έφτασε κοντά, κυρίως το 2017 και '18, οπότε είχαμε κάποιες ευκαιρίες. Αλλά δεν τα καταφέραμε και φαντάζομαι πως όταν δεν σημειώνεις τον τελικό σου στόχο, αυτή είναι μια αποτυχία», κατέληξε ο Ιταλός.

TAGS FORMULA 1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ