ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ

Formula 1: Ο Χάμιλτον κάνει σκέψεις αποχώρησης

Formula 1: Ο Χάμιλτον κάνει σκέψεις αποχώρησης
2021 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η απογοήτευση για τον τρόπο που χάθηκε το όγδοό του παγκόσμιο πρωτάθλημα, οδηγεί τον Λιούις Χάμιλτον ακόμα και στις σκέψεις να αποχωρήσει από τη Formula 1 σύμφωνα με τον team principal, Τότο Βολφ, που παρομοίασε τα γεγονότα της Κυριακής με το "χέρι του Θεού" στο διάσημο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Λιούις Χάμιλτον πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Mercedes για δύο ακόμη χρόνια, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα μοιράζεται το γκαράζ της ομάδας με τον νέο του ομόλογο, Τζορτζ Ράσελ.

Κανείς, ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ο Λιούις θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να διεκδικήσει το όγδοό του πρωτάθλημα, επίτευγμα που δεν έχει κανείς άλλος στην ιστορία της Formula 1. Αν δεν άλλαζαν τόσο ριζικά οι κανονισμοί του χρόνου, τότε θα μπορούσε κανείς να το εγγυηθεί με σχετική ασφάλεια. Αλλά όταν όλες οι ομάδες ξεκινούν εν λευκώ, ειδικά με τις υποδομές που πλέον έχουν σχεδόν όλες, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα διαμορφφωθεί η νέα ισορροπία δυνάμεων.

Θα είναι η Mercedes και πάλι πρωταγωνίστρια; Όλες οι αυτοκρατορίες της Formula 1 κάποια στιγμή έπεσαν - χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η στιγμή για τη Mercedes θα έρθει τώρα.

Θεωρητικά, για έναν τόσο επιτυχημένο πρωταθλητή όπως ο Λιούις, όπως και για τον Φερνάντο Αλόνσο και τον Σεμπάστιαν Φέτελ πριν από αυτόν, δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον να παραμείνει στο σπορ φτάνοντας περιστασιακή ή από τύχη σε λίγες θέσεις στο βάθρο όλη τη χρονιά.

Ο Λιούις Χάμιλτον στις δεύτερες δοκιμές του Άμπου Ντάμπι
Ο Λιούις Χάμιλτον στις δεύτερες δοκιμές του Άμπου Ντάμπι © 2021 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Ο Χάμιλτον και η Mercedes μπορεί να γνωρίζουν αν το ολοκαίνουργιο μονοθέσιό τους εξελίσσεται καλά, και αποδίδει αντίστοιχα στις προσομοιώσεις - όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο ανταγωνιστικό θα είναι απέναντι στα νέα μονοθέσια του ανταγωνισμού. Πιθανώς εκεί να κρύβονται οι σκέψεις του Λιούις Χάμιλτον αυτόν τον καιρό.

Ο team principal της Mercedes, Τότο Βόλφ, επιβεβαίωσε πάντως ότι οι σκέψεις είναι υπαρκτές: «Ο Λιούις κι εγώ είμαστε λίγο απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή. Όχι απογοητευμένοι με το σπορ, λατρεύουμε το σπορ με κάθε μας ανάσα, και το λατρεύουμε επειδή το χρονόμετρο δεν λέει ποτέ ψέματα. Αλλά αν σπάσουμε αυτή τη βασική αρχή της αγωνιστικής δικαιοσύνης και την αυθεντικότητα του σπορ, τότε ξαφνικά το χρονόμετρο δεν έχει σημασία διότι θα βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε μια τυχαία διαδικασία αποφάσεων», τόνισε.

Ο Αυστριακός συνέχισε: «Με αυτό τον τρόπο γίνεται ξεκάθαρο ότι μπορεί να χάσεις τον έρωτά σου για κάτι. Και τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν όλη η δουλειά, ο ιδρώτας, τα δάκρυα και το αίμα που έχεις δώσει μπορούν στην ουσία να αποκαλυφθούν και να φέρουν τις καλύτερες επιδόσεις στην πίστα, ή αυτές να χαθούν τυχαία.

»Δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τον πόνο και τη θλίψη που βιώσαμε την Κυριακή. Θέλω να ελπίζω ότι ο Λιούις θα συνεχίσει να αγωνίζεται, διότι είναι ο σπουδαιότερος οδηγός όλων των εποχών. Αν δείτε τους τέσσερις τελευταίους αγώνες του, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος τις Κυριακές, δεν υπήρχε καμία απολύτως αμφιβολία ποιος κέρδισε. Κι αυτό ήταν αντάξιο την κατάκτησης ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Οπότε, θα εξετάζουμε τα γεγονότα τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Και, ως γνήσιος αγωνιζόμενος, η καρδιά του πιστεύω ότι θα του πει πως πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει, διότι είναι στα καλύτερά του από ποτέ. Όμως, πρέπει να υπερκεράσουμε τον πόνο που του προκάλεσαν την Κυριακή, διότι είναι ένας άνθρωπος με ξεκάθαρες αξίες. Και δυσκολεύεται να καταλάβει πώς συνέβη αυτό».

Ο Τότο Βολφ
Ο Τότο Βολφ MARK SUTTON, POOL VIA AP


Την άποψή του για μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Χάμιλτον εξέφρασε και ο Μαξ Φερστάπεν, στο μεταξύ, λέγοντας: «Μπορώ να το καταλάβω να είναι δυσαρεστημένος, τις πρώτες μέρες, για ό,τι συνέβη. Αλλά καταλαβαίνεις επίσης ότι έτσι είναι οι αγώνες, και ορισμένες φορές αυτά συμβαίνουν. Νομίζω ότι του συνέβη ήδη στο παρελθόν [το 2008] και άρα το ξέρει», είπε ο Ολλανδός.

Ο νέος πρωταθλητής της Formula 1 συμπλήρωσε: «Ο Λιούις πρέπει να κοιτάξει όλα όσα έχει πετύχει. Αυτό θα τον παρηγορήσει και θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να αγωνίζεται, διότι μπορεί ακόμα να διεκδικήσει το όγδοο πρωτάθλημά του, του χρόνου. Οπότε, δεν βλέπω το λόγο να παραδοθεί και να τα παρατήσει τώρα».

Ο Βολφ και ο Χάμιλτον αρνήθηκαν, συμβολικά αλλά με πολύ ηχηρό αντίκτυπο, να παραστούν στην τελετή απονομής της FIA για τους πρωταθλητές του 2021. «Δεν θα είμαι εκεί, λόγω της πίστης μου στον Λιούις και της προσωπικής μου ακεραιότητας», είπε ο Αυστριακός.

TAGS ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ MERCEDES F1 FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ