FORMULA 1

Formula 1, GP Βρετανίας: Ο Φερστάπεν κυρίαρχος στον πρώτο αγώνα σπριντ, πήρε την πολ ποζίσιον

Ο Φερστάπεν με τη Red Bull στο Σίλβερστοουν
Ο Φερστάπεν με τη Red Bull στο Σίλβερστοουν © 2021 JON SUPER/AP IMAGES

Ο Μαξ Φερστάπεν είδε πρώτος την καρό σημαία στον πρώτο αγώνα σπριντ της Formula 1 και θα εκκινήσει πρώτος την Κυριακή (18/7). Δεύτερος ο Χάμιλτον, τρίτος ο Μπότας.

Ο Μαξ Φερστάπεν ανέστρεψε το χθεσινό αποτέλεσμα των δοκιμών κατάταξης στο Σίλβερστοουν και κερδίζοντας τον αγώνα σπριντ πήρε την πολ ποζίσιον από τον Λιούις Χάμιλτον για το αυριανό GP Βρετανίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η σειρά εκκίνησης καθορίστηκε από τον σύντομο, διάρκειας μόλις 17 γύρων, αγώνα Sprint που διεξήχθη στην ίδια πίστα που έγινε και το πρώτο Grand Prix της επαγγελματικής F1, στο Σίλβερστοουν.

Η σειρά εκκίνησης του σημερινού αγώνα σπριντ καθορίστηκε από τις χθεσινές δοκιμές κατάταξης, τις οποίες κέρδισε ο Λιούις Χάμιλτον. Ωστόσο, μια μικρή βραδυφλογία του Άγγλου στη σημερινή εκκίνηση σε συνδυασμό με την αρτιότητα του Φερστάπεν σε αυτή, χάρισε τον Ολλανδό την πρωτοπορία στην πρώτη στροφή.

Ο Χάμιλτον πίεσε λυσσαλέα στον πρώτο γύρο αλλά ο Φερστάπεν κατάφερε να αμυνθεί. Σύντομα ο Ολλανδός βγήκε από τη ζώνη DRS του Άγγλου αυξάνοντας τη διαφορά πάνω από το δευτερόλεπτο, και έκτοτε δεν ανησύχησε ποτέ. Ο Χάμιλτον έλεγε στη ραδιοεπικοινωνία ότι πίεζε στο απόλυτο όριο κι ότι απλά χρειαζόταν περισσότερη ισχύ.

Οι Βάλτερι Μπότας και Σαρλ Λεκλέρ έκαναν μοναχικό αγώνα στην 3η και 4η θέση, για να καταλάβουν τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Το έργο τους έγινε πιο εύκολο χάρη στον Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος με έναν εκθαμβωτικό πρώτο γύρο μετά τα φώτα της εκκίνησης, έναν γύρο βγαλμένο από τις πιο «μαγικές» του στιγμές στη F1, ανέβηκε από την 11η στην 5η θέση!

Ο Ισπανός εκκινούσε με τα μαλακά ελαστικά - κάτι που έκανε και ο Μπότας, και οι Εστεμπάν Οκόν και Κίμι Ράικονεν. Όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν τη μέση γόμα. Ο Φερνάντο πέρασε και τις δύο McLaren και τον Σέρχιο Πέρεθ μέσα στον πρώτο γύρο. Στη διάρκεια του αγώνα αμύνθηκε σθεναρά στις επιθέσεις των Λάντο Νόρις και Ντάνιελ Ρικιάρντο και τελικά υπέκυψε σε αυτές, αλλά κατάφερε μέχρι τέλους να αμυνθεί από τον Σεμπάστιαν Φέτελ.

Ο πολύ μεγάλος χαμένος του σημερινού αγώνα σπριντ ήταν ο Σέρχιο Πέρεθ. Ο Ισπανός έχασε, παράξενα, τον έλεγχο της RB-Honda, είχε τετ-α-κε και έπεσε στην 18η θέση - από την 5η που βρισκόταν μετά τις χθεσινές δοκιμές κατάταξης. Στο τέλος η RBR αποφάσισε να του ζητήσει να γυρίσει στα πιτς και να εγκαταλείψει, προφανώς για να μπορεί να κάνει αλλαγές στο μονοθέσιο ενόψει του αυριανού αγώνα, που ο Μεξικανός θα εκκινήσει από τα πιτς.

Ατυχές ήταν το σπριντ και για τον Κάρλος Σάινθ της Ferrari, ο οποίος είχε στην εκκίνηση επαφή με τον Τζορτζ Ράσελ και έπεσε στην 11η θέση, σε σχέση με την 9η των χθεσινών δοκιμών κατάταξης. Θυμίζουμε, πάντως, ότι όλοι οι οδηγοί αύριο μπορούν να εκκινήσουν το GP Βρετανίας με ό,τι ελαστικά επιθυμούν.

Με δεδομένο ότι οι τρεις πρώτοι κέρδισαν 3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα, η διαφορά του Φερστάπεν από τον Χάμιλτον αυξήθηκε στους 33 βαθμούς - τους οποίους ο Άγγλος φιλοδοξεί να μειώσει κερδίζοντας το αυριανό GP της πατρίδας του. "Αύριο θα προσπαθήσουμε ξανά. Δεν είναι καλό όταν χάνεις από την πρώτη θέση. Κάθε βαθμός μετράει", δήλωσε.

Το GP Βρετανίας, που θα ξεκινήσει αύριο (18/7) στις 5:00 το απόγευμα, δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τα GP όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα - και παρότι το σημερινό Sprint Qualifying έκλεψε την παράσταση, ο αυριανός αγώνας θα είναι το κυρίως θέαμα του τριημέρου, υποστηρίζουν οι διοικητές της F1.

Τα αποτελέσματα του Sprint Race Qualifying στο GP της Βρετανίας
Τα αποτελέσματα του Sprint Race Qualifying στο GP της Βρετανίας FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 GP ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ