FORMULA 1

Formula 1, GP Βρετανίας: Ο Χάμιλτον επέστρεψε στην πολ ποζίσιον

Ο Λίουις Χάμιλτον στο Σίλβερστοουν στο πρωτάθλημα της Formula 1
Ο Λίουις Χάμιλτον στο Σίλβερστοουν στο πρωτάθλημα της Formula 1 2021 JON SUPER / AP PHOTO

Ο πρωταθλητής κατέκτησε την πρώτη θέση της εκκίνησης για το αυριανό Sprint Qualifying κερδίζοντας με μισό δέκατο του δευτερολέπτου τον Μαξ Φερστάπεν - καθώς η Mercedes έδρεψε τους καρπούς της αναβάθμισης της W12 για τη μάχη του φετινού τίτλου.

Ο Χάμιλτον ενδεχομένως να ήταν και ακόμα ταχύτερος αν δεν είχε ένα μεγαλειώδες γλίστρημα της ουράς στη δεύτερή του προσπάθεια στο Q3, μια πλαγιολίσθηση σε στιλ WRC την οποία ο Άγγλος μάζεψε περίτεχνα. "Γλίστρησε η ουρά στην τελευταία στροφή και μου έφυγε για λίγο η ψυχή" είπε στο τέλος ο Λιούις, που επέστρεψε στην πολ ποζίσιον -έστω και του Sprint Qualifying- για το 10ο φετινό GP της Formula 1 στο Σίλβερστοουν της Βρετανίας.

Θυμίζουμε ότι ο αγώνας αυτού του τριημέρου διεξάγεται με ένα πειραματικό πρόγραμμα, που δοκιμάζεται για τα επόμενα χρόνια: οι δοκιμές κατάταξης, που έγιναν σήμερα, έβγαλαν τη σειρά εκκίνησης για το σύντομο αγώνα (100 χιλιομέτρων ή περίπου 30 λεπτών) που θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου (στις 20:00 ώρα Ελλάδας). Η κατάταξη του Sprint Qualifying θα βγάλει τη σειρά εκκίνησης του βασικού GP της Κυριακής (18/6, στις 17:00).

"Μείναμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας, ήμουν στον προσομοιωτή σήμερα το πρωί προσπαθώντας να μην αφήσουμε πέτρα που να μην γυρίσουμε", είπε ο Χάμιλτον. Το γλίστρημά του συνέβη στον τρίτο τομέα της πίστας, και ενώ είχε γράψει τα ταχύτερα περάσματα στους δύο πρώτους.

Παρόλα αυτά, ο Φερστάπεν -που ήταν εξαιρετικά ταχύς στις πρώτες δοκιμές το μεσημέρι- δεν κατάφερε με τη δεύτερή του προσπάθεια στο Q3 να βελτιώσει το χρόνο της πρώτης του Χάμιλτον. "Πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας, διότι το αυτοκίνητο είχε καλή αίσθηση, αλλά μετά αρχίσαμε να έχουμε πολλή υποστροφή. Ήταν παράξενη η αίσθηση της οδήγησης, και δεν νομίζω ότι σχετίζεται με το στήσιμο του αυτοκινήτου" είπε ο Ολλανδός, που προηγείται στο πρωτάθλημα με 32 βαθμούς από τον Χάμιλτον.

Ο μόνος που έμεινε σχετικά κοντά στους δύο πρώτους ήταν ο Βάλτερι Μπότας με την έτερη Mercedes W12, στα δύο δέκατα, αλλά ο Σέρχιο Πέρεθ με τη δεύτερη RB-Honda έχασε στο τέλος την τέταρτη θέση από τον εντυπωσιακό Σαρλ Λεκλέρ – καθώς η Ferrari ξαναβρίσκει τη φόρμα της των δοκιμών κατάταξης. Ο Μεξικανός έκανε ένα μικρό λάθος στην έξοδο της Stowe και το πλήρωσε με μια θέση.

Η ανάκαμψη ίσως να ισχύει και για τον Ντάνιελ Ρικιάρντο, που πλησίασε τον Λάντο Νόρις στα μόλις 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με τις δύο McLaren. Πίσω από τα πορτοκαλί μονοθέσια βρέθηκε ο εντυπωσιακός, για μία ακόμη φορά, Τζορτζ Ράσελ που όχι μόνο πέρασε ξανά στο Q3 με την όχι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική Williams, αλλά και έγραψε και τον 8ο χρόνο εμπρός από μια Ferrari, του Κάρλος Σάινθ, και από την Aston Martin του Σεμπάστιαν Φέτελ.

Στρατηγική, με αυτή την πειραματική δομή του αγώνα αυτού του τριημέρου, δεν υπήρξε στο Q2. Όλοι οι οδηγοί συμμετείχαν με τη μαλακή γόμα, διότι τόσο στο αυριανό Sprint Qualifying όσο και στον βασικό αγώνα της Κυριακής επιτρέπεται να εκκινήσουν με όποια ελαστικά επιθυμούν.

Τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών στο GP του Σίλβερστοουν
Τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών στο GP του Σίλβερστοουν FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 GP ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ MERCEDES F1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ