WRC

Έκτη νίκη-ρεκόρ του Οζιέ στην Πορτογαλία, προβάδισμα 24 βαθμών του Νεβίλ στη μάχη του τίτλου

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Seastien Ogier (FRA) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Porto, Portugal on 12.05.2024 JAANUS REE / RED BULL CONTENT POOL

Τη δεύτερη σερί νίκη του και την 6η συνολικά στο Ράλι Πορτογαλίας πέτυχε ο Σεμπαστιάν Οζιέ της Toyota, που κέρδισε με διαφορά 7,9'' από τον Οτ Τάνακ της Hyundai. Τρίτος, αλλά κερδισμένος για τη μάχη του πρωταθλήματος ο Τιερί Νεβίλ, μετά από μηχανικά προβλήματα που άφησαν τον Έλφυν Έβανς στην 6η θέση.

Μετά από 22 χωμάτινες ειδικές διαδρομές στην Πορτογαλία, ο Γάλλος οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέτυχε τη δεύτερη φετινή νίκη στον 5ο αγώνα του WRC 2024, και τρίτη διαδοχική της Toyota με το Yaris Rally1. Με τη νίκη αυτή πέρασε το ρεκόρ των 5 επιτυχιών στο Ράλι Πορτογαλίας που μοιραζόταν με τον θρυλικό πρωταθλητή του 1978 Μάρκου Άλεν.

Με το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, στο μεταξύ, ο Οτ Τάνακ της Hyundai επέστρεψε στη μάχη του πρωταθλήματος, καθώς άφησε στην τρίτη θέση του αγώνα της Ιβηρικής τον Τιερί Νεβίλ και στην 6η τον Έλφυν Έβανς της Toyota. Ως αποτέλεσμα, τώρα ο Νεβίλ έχει στην κορυφή του πρωταθλήματος προβάδισμα 24 βαθμών από τον Έβανς και 31 από τον Τάνακ, και ενώ απομένουν 8 αγώνες στη φετινή σεζόν.

Οι Οζιέ και Νεβίλ ξεκίνησαν τον αγώνα με προβλήματα: ο πρώτος πάσχιζε με τη ρύθμιση του Yaris Rally1 και ο δεύτερος έχανε χρόνο καθαρίζοντας το χωμάτινο τερέν για τους υπόλοιπους. Επικεφαλής της πρώτης ημέρας διανυκτέρευσε ο Κάλε Ροβάνπερα της Toyota, και λύνοντας σταδιακά τα προβλήματά του ο Οζιέ ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Ο Σεμπαστιάν Οζιέ με το Toyota Yaris Rally1 στο Ράλι Πορτογαλίας 2024 JAANUS REE / RED BULL CONTENT POOL


Όμως, το τέλος της πρώτης αυτής ημέρας βρήκε τους έξι πρώτους μέσα σε μόλις 9,1 δευτερόλεπτα, σε μια εντυπωσιακά στενή μάχη για το βάθρο. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο (11/05) ο Ροβάνπερα έχασε κάθε ελπίδα διάκρισης βγαίνοντας από το δρόμο στην ΕΔ11. Ο πρωταθλητής γλίστρησε σε μια δεξιά στροφή, προσέκρουσε σε ένα δέντρο και το Yaris R1 ανετράπη.

Έτσι, στην κορυφή ανέβηκε ο Οζιέ, και άναψε η μάχη του με τον Τάνακ. Ο Εσθονός κατάφερε τη δεύτερη αυτή μέρα να βρει την ισορροπία του Hyundai i20 N Rally1 που του έλειπε την προηγούμενη, και ήταν πλέον αρκετά ταχύς. Έτσι, πήρε το προβάδισμα από τον Γάλλο της Toyota στην ΕΔ12, αν και με μόλις 2 δέκατα του δευτερολέπτου στη γενική.

Ο Τάνακ, όμως, έμελλε να σταθεί άτυχος στην επόμενη δοκιμασία: ένα κλατάρισμα του κόστισε 13,8'' από τον Οζιέ, και φυσικά την πρωτοπορία του αγώνα. Ο Εσθονός έκανε την αντεπίθεσή του, όμως, και η δεύτερη διανυκτέρευση τον βρήκε 7,8'' πίσω από τον Γάλλο στη μάχη της νίκης.

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Οτ Τάνακ, Hyundai i20 N Rally1, Ράλι Πορτογαλίας 2024 JAANUS REE / RED BULL CONTENT POOL


Παρόλα αυτά, ο Οζιέ κατάφερε -χωρίς κανένα πρόβλημα ή λάθος- να συντηρήσει το προβάδισμά του σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του αγώνα την τρίτη μέρα (12/05), αλλά η συγκομιδή 26 βαθμών ήταν πολύτιμη για τον Τάνακ ώστε να ξαναβάλει τον εαυτό του στη μάχη του τίτλου, έπειτα από το ατυχές του φετινό ξεκίνημα στο WRC.

Ο Νεβίλ ανταποκρίθηκε εντυπωσιακά στο μειονέκτημα να ανοίγει το δρόμο την Παρασκευή, αλλά έπειτα έπεσε στην 6η θέση. Εκμεταλλεύτηκε την εγκατάλειψη του Ροβάνπερα, και έπειτα του Τακαμότο Κατσούτα (που ήταν επικεφαλής του αγώνα στις πρώτες ΕΔ, με ευνοϊκή θέση εκκίνησης) για να ανέβει στην κατάταξη. Ο Ιάπωνας χτύπησε έναν βράχο στην 12η ειδική, και κατέστρεψε πλήρως την πίσω ανάρτηση του Toyota Yaris Rally1.

Έτσι, ο Βέλγος ανέβηκε στην 4η θέση, κι έπειτα η Hyundai έδωσε την εντολή στον τρίτο οδηγό της, στον Ισπανό Ντάνι Σόρδο, να παραχωρήσει την 3η στον ομόλογό του για να τον βοηθήσει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Νεβίλ, έτσι, συγκέντρωσε 24 βαθμούς με την 3η θέση το Σάββατο, με τη 2η θέση στη Super Sunday και με τον πρώτο χρόνο στην τελική Power Stage.

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Ράλι Πορτογαλίας 2024: Στο βάθρο οι Οζιέ-Λαντέ (1οι), Τάνακ-Γιερβεόγια (2οι) και Νεβίλ-Βιντέγκ (3οι) JAANUS REE / RED BULL CONTENT POOL


Οι 24 βαθμοί αυτοί είναι ισάριθμοι με το προβάδισμά του, πλέον, στην κορυφή της βαθμολογίας από τον Έλφυν Έβανς - ο οποίος είχε ένα ατυχές τριήμερο. Αρχικά ο Ουαλός δεν είχε τη ρύθμιση που ήθελε στο Yaris Rally1, αλλά τα δυσκολότερα ήταν ακόμα μπροστά του.

Αρχικά, ο συνοδηγός του Σκοτ Μάρτιν ξέχασε τις σημειώσεις του στο τραπέζι του σημείου ελέγχου χρόνου της ΕΔ6, και αναγκάστηκε να τις διαβάζει από το εφεδρικό αντίγραφο που είχε στο τηλέφωνό του. Αμέσως μέτά, στην ΕΔ7, ήρθε κι ένα κλατάρισμα κι έπειτα η υπερθέρμανση του κινητήρα, αλλά ο Ουαλός και ο Μάρτιν έλυσαν τα δύο αυτά προβλήματα στην απλή διαδρομή που ακολούθησε.

Μετά από όλα αυτά, ο Έβανς τερμάτισε στην 6η θέση, πίσω από τον Αντριέν Φουρμό της M-Sport Ford και τον Σόρδο - ο οποίος κέρδισε τρεις ΕΔ την Παρασκευή, επίσης αξιοποιώντας την ευνοϊκή του θέση εκκίνησης, αλλά την τελευταία μέρα έχασε χρόνο στις ομιχλώδεις καιρικές συνθήκες. Ο επόμενος αγώνας του WRC είναι το Ράλι Σαρδηνίας, στην Ιταλία, στις 30 Μαΐου-2 Ιουνίου.

WRC
Ράλι Πορτογαλίας 2024, τελική κατάταξη WRC
TAGS WRC ΡΑΛΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΟΖΙΕ TOYOTA WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ