FORMULA 1

Δύο στα δύο για τον Λεκλέρ στις δοκιμές του Μεξικού, ένα δέκατο ταχύτερος των Νόρις, Ράσελ στο FP2

AP Photo/Fernando Llano

Ο Σαρλ Λεκλέρ κράτησε τη Ferrari στην κορυφή και στη 2η περίοδο των ελεύθερων δοκιμών του GP Μεξικού, 19ου φετινού γύρου της Formula 1 – όμως αυτή τη φορά οι McLaren και Mercedes πλησίασαν αρκετά τον Μονεγάσκο, στο ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ένα ακόμα δέκατο πιο πίσω ο Κίμι Αντονέλι και άλλο ένα ο Μαξ Φερστάπεν.

 

 

Η προσομοίωση των δοκιμών κατάταξης με τη μαλακή γόμα έδειξε τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Formula 1 ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στην πίστα των Ερμάνος Ροντρίγκεζ, στην Πόλη του Μεξικού, που φιλοξενεί αυτό το τριήμερο τον 19ο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος.

Πίσω από τους Λεκλέρ και Νόρις που έγραψαν τους πρώτους δύο χρόνους, ακολούθησαν σε σχηματισμό οι δύο Mercedes και οι δύο Red Bull, με τον Μαξ Φερστάπεν και τον Ιζάκ Χάτζαρ ένα δέκατο πίσω του. Όμως, ακολούθησαν οι Racing Bulls και Alpine στο τέλος της οκτάδας, καθώς από τη μάχη της κορυφής απουσίαζαν δύο οδηγοί των κορυφαίων ομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Όσκαρ Πιάστρι -που συνέχισε να ψάχνει τις λύσεις για τη ρύθμιση της MCL40 στα μέτρα του-, και ο Λιούις Χάμιλτον που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς το FP2, στην άκρη της πίστας, με πρόβλημα στη μονάδα ισχύος της Ferrari του.

Έτσι, ο Αυστραλός και ο Βρετανός έμειναν στη 10η και 11η θέση αντίστοιχα, μπροστά από τον Φερνάντο Αλόνσο που εντυπωσίασε με τον 12ο χρόνο του – και κυρίως με τη διαφορά των 8 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Λεκλέρ, όσο μη αντιπροσωπευτική και να μην είναι αυτή.

Πίσω στον Λεκλέρ, ο Μονεγάσκος ολοκλήρωσε την άρτια πρώτη ημέρα του στο Μεξιικό ανίκητος: είχε βρεθεί στην κορυφή και στο FP1 με χρόνο 1:18.128, προτού κατεβάσει την επίδοσή του στο 1:17.827 στο FP2 του Autodromo Hermanos Rodríguez.

Ο Νόρις τον ακολούθησε από κοντά, παρότι ήταν ένας από τους 10 οδηγούς που είχαν παραχωρήσει το μονοθέσιό τους σε έναν rookie στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Ωστόσο, στο FP2 η λίστα συμμετοχών επέστρεψε στη συνηθισμένη της μορφή και δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί βγήκαν νωρίς στην πίστα για τη δεύτερη ωριαία περίοδο.

Και οι τρεις γόμες χρησιμοποιήθηκαν από τα πρώτα λεπτά. Ο Χάμιλτον, που είχε επιλέξει τη μέση, σημείωσε αρχικά τον ταχύτερο χρόνο με 1:18.741 και ήταν 0,498’’ ταχύτερος από τον δεύτερο Πιάστρι, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη σκληρή γόμα στη McLaren του.

Όμως, όπως και στο FP1, η εξέλιξη της πίστας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδρομή με τη χαμηλή πρόσφυση, καθώς ο Λεκλέρ κατέβασε γρήγορα τον χρόνο αναφοράς του teammate του κατά 0,484’’, σημειώνοντας 1:18.257.

Ο χρόνος αυτός σημειώθηκε με τη μέση γόμα, ενώ ταχύτερος από όσους χρησιμοποιούσαν τη μαλακή στα πρώτα στάδια ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, στην έκτη θέση, με 1:19.312. Λίγο αργότερα, ο οδηγός της Red Bull συνέβαλε στην πρόκληση κόκκινης σημαίας, στο 15ο λεπτό.

Ο οδηγός της Red Bull επέλεξε να μονομαχήσει τροχό με τροχό με τον Λίαμ Λόσον της Racing Bulls στο τμήμα της πίστας μέσα στο στάδιο του Foro Sol. Η αναμέτρηση ήταν τεταμένη, με αποτέλεσμα τα δύο μονοθεσια να έρθουν σε επαφή και να εκτοξευθούν θραύσματα στην πίστα.

Έτσι, η περίοδος διακόπηκε για πέντε λεπτά, για να καθαριστεί η πίστα, προτού εμφανιστούν ξανά οι πράσινες σημαίες. Ο Κίμι, που χρησιμοποιούσε τη μέση γόμα, ανέβηκε γρήγορα ανάμεσα στις δύο Ferrari, σημειώνοντας 1:18.559, μόλις 0,302 δευτερόλεπτα πίσω από τον Λεκλέρ.

Στη συνέχεια, ο Μονεγάσκος έδειξε έτοιμος να διευρύνει τη διαφορά του με τη μαλακή γόμα, σημειώνοντας μοβ χρόνους στα δύο πρώτα τμήματα. Ωστόσο, βγήκε εκτός γραμμής στο τμήμα της πίστας μέσα στο στάδιο και εγκατέλειψε την προσπάθειά του.

Αυτό του κόστισε την πρώτη θέση, καθώς ο Νόρις, ο οποίος είχε επίσης περάσει πλέον στη μαλακή γόμα, ανέβηκε στην κορυφή έπειτα από 25 λεπτά, με χρόνο 1:18.161. Λίγο νωρίτερα, ο Λεκλέρ είχε μπλοκάρει τα φρένα στη στροφή 1 και είχε εγκαταλείψει ακόμη έναν γρήγορο γύρο.

Στη συνέχεια, ο Πιάστρι μπήκε ανάμεσα στις δύο Ferrari με χρόνο 1:18.896, χρησιμοποιώντας τη μαλακή γόμα. Την ίδια στιγμή, ο Χάμιλτον άρχισε να χάνει ισχύ του κινητήρα της Ferrari στην κεντρική ευθεία και, έπειτα από 28 λεπτά, ακινητοποιήθηκε στην έξοδο της στροφής 3 – έπειτα από εντολή της Ferrari και του μηχανικού του, Κάρλο Σάντι.

Ο Βρετανός προκάλεσε μια σύντομη περίοδο Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας (VSC). Στο δεύτερο μισό της περιόδου, οι χρόνοι συνέχισαν να πέφτουν με τη μαλακή γόμα, καθώς ο Λεκλέρ κατέβασε τον χρόνο αναφοράς κατά 0,195 δευτερόλεπτα, στο 1:17.966.

Ο οδηγός της Ferrari βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο στον επόμενο γύρο του, σημειώνοντας 1:17.827. Ο χρόνος αυτός ήταν κατά 0,103 δευτερόλεπτα ταχύτερος από εκείνον του δεύτερου Νόρις.

Καθώς, όμως, απέμεναν 20 λεπτά, ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες με τη μαλακή γόμα και οι οδηγοί ξεκίνησαν τις προσομοιώσεις αγώνα με πολλά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες προσπάθειες με πολλά καύσιμα δεν άλλαξαν την εικόνα στην κορυφή. Ο Λεκλέρ κράτησε το χρόνο αναφοράς, μπροστά από το 1:17.930 του Νόρις, ο οποίος βρέθηκε μόλις 0,003 δευτερόλεπτα μπροστά από τον τρίτο Τζορτζ Ράσελ.

Ο teammate του στη Mercedes, Κίμι Αντονέλι, που θέλει μόλις την 9η θέση στο GP του Μεξικού για να στεφθεί πρωταθλητής, ολοκλήρωσε την περίοδο μία θέση πιο πίσω, με χρόνο 1:18.044. Ακολούθησαν ο Φερστάπεν στην πέμπτη θέση με 1:18.138 και ο Ιζάκ Χάτζαρ στην έκτη, με 1:18.237, στο δεύτερο μονοθέσιο της Red Bull.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ