FORMULA 1

Χόρνερ για Φερστάπεν: "Δεν αναγκάζουμε κανέναν να μείνει αν δεν το θέλει"

Red Bull Content Pool
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 02: Oracle Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on in the garage prior to the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 02, 2024 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Παρότι ο Χέλμουτ Μάρκο φέρεται να έλαβε εγγυήσεις ότι θα μείνει στη Red Bull Racing, κάτι που ο Μαξ Φερστάπεν θέτει ως όρο για να μείνει στο Μίλτον Κινς, φαίνεται ότι η κατάσταση εντός των τειχών της πρωταθλήτριας παραμένει τεταμένη.

Μία μέρα μετά τη δήλωση του Κρίστιαν Χόρνερ ότι “κανένας δεν είναι πάνω από τη Red Bull F1”, ο διευθυντής της Red Bull Racing επανήλθε σχολιάζοντας τις έμμεσες αλλά σαφείς δηλώσεις του Φερστάπεν πως το μέλλον του στην ομάδα είναι συνυφασμένο με την παρουσία του Χέλμουτ Μάρκο σε αυτήν. Ο Μάρκο είναι σύμβουλος των Αυστριακών της μητρικής Red Bull GmbH.

Την Παρασκευή (8/03) βγήκε στην επιφάνεια το ενδεχόμενο να τεθεί ο Μάρκο σε διαθεσιμότητα αν βρεθεί -σε ένα εσωτερική έρευνα που διεξάγει η Red Bull- ότι διέρρευσε προς τον Τύπο εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν την υπόθεση της έρευνας για τον ίδιο τον Χόρνερ.

Όμως, μία μέρα μετά ο Μάρκο φέρεται να δέχθηκε εγγυήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Red Bull GmbH, Όλιβερ Μίντζλαφ, ότι θα διατηρήσει το μη-εκτελεστικό του ρόλο στην ομάδα της RBR.

Είχε προηγηθεί η ηχηρή υπεράσπιση του Μάρκο από τον Φερστάπεν, και η απειλή του Ολλανδού ότι δεν αποκλείει την αποχώρηση από τη Red Bull αν αποπεμφθεί ο Αυστριακός. Ο Μαξ δεν επεφύλασσε την ίδια δημόσια τοποθέτηση και για τον Χόρνερ, από τις αρχές Φεβρουαρίου που έγινε γνωστό ότι ο Βρετανός είναι υπό διερεύνηση.

Κι ενώ η ιστορία του Μάρκο έδειχνε να εξομαλύνεται σε αυτόν τον ανεξέλεγκτο “πόλεμο ισχύος” στη Red Bull, οι νέες δηλώσεις του Χόρνερ μετά το τέλος του GP Σαουδικής Αραβίας έριξε και πάλι “λάδι στη φωτιά”.

Ο Χόρνερ αρχικά είπε πως “όλα είναι απολύτως καλά με τον Μαξ. Δουλεύει καλά μέσα στην ομάδα, δεν υπάρχουν εντάσεις, ούτε άγχος. Μπορείτε να δείτε πόσο χαλαρός είναι στο γκαράζ με όλους στην ομάδα και αυτό μεταφράζεται και στην απόδοσή του στην πίστα επίσης. Οπότε δεν βλέπουμε κανένα θέμα με τον Μαξ”.

Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εκπληρώσει ο Φερστάπεν το συμβόλαιό του μέχρι τέλους (2028), ο Χόρνερ απάντησε με πιο δυναμικό τρόπο: Είναι σαν τα πάντα στη ζωή, δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να μένει κάπου μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα χαρτί.

Αν κάποιος δεν θα ήθελε να είναι σε αυτή την ομάδα, τότε δεν πρόκειται να αναγκάσουμε τον οποιονδήποτε να μείνει ενάντια στις επιθυμίες του. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για τον χειριστή ενός μηχανήματος, είτε για έναν σχεδιαστή, είτε για κάποιον στις υπηρεσίες υποστήριξης που συνδέονται με την επιχείρηση.

Το να εμπλέκεσαι σε μια ομάδα σαν αυτήν απαιτεί αφοσίωση και πάθος και ο Μαξ τα έχει, το έχουμε δει αυτό, είναι εδώ από τότε που ήταν 18 χρονών. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την αφοσίωση και το πάθος του για πάμε μπροστά”, κατέληξε ο Χόρνερ.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του GP του Μπαχρέιν, ο πατέρας του πρωταθλητή, Γιός Φερστάπεν, είχε πολλαπλές συναντήσεις με τον διευθυντή της Mercedes F1 Τότο Βολφ, πυροδοτώντας φήμες περί συζητήσεων για τη μεταγραφή του τρις πρωταθλητή στο Μπράκλεϊ.

Ο Βολφ ρωτήθηκε μετά τον αγώνα της Τζέντα, για άλλη μία φορά, αν ο Φερστάπεν θα ενδιέφερε την ομάδα που διοικεί για την αντικατάσταση του Λιούις Χάμιλτον το 2025, και για άλλη μια φορά ο Αυστριακός δεν το αρνήθηκε: “Θα το ήθελα πολύ να τον είχαμε, αλλά πρώτα πρέπει να βάλουμε σε τάξη το αυτοκίνητό μας. Το οφείλουμε στους οδηγούς μας, στον Τζορτζ [Ράσελ] και στον Λιούις [Χάμιλτον] να βελτιώσουμε το αυτοκίνητο, πριν αρχίσουμε να ονειρευόμαστε το μέλλον” είπε ο Βολφ.

Και συμπλήρωσε: “Νομίζω πως αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τον Μαξ. Δεν υπάρχει ούτε μία ομάδα από την κορυφή μέχρι το τέλος των πιτς που δεν θα έκανε τούμπες να τον έχει σε ένα από τα αυτοκίνητά της”, κατέληξε ο διευθυντής της Mercedes F1, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της απόφασης για τον αντικαταστάτη του Χάμιλτον το 2025 θα πάρει μήνες.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΧΟΡΝΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ