AUTO 2024

Τα πέντε βήματα για να πάρεις με Leasing το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θέλεις

Τα πέντε βήματα για να πάρεις με Leasing το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θέλεις
UNSPLASH

Τώρα μπορείς να δοκιμάσεις την εμπειρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσω leasing, χωρίς καμία δέσμευση - και με επιδότηση

Τι συμβαίνει με το leasing;

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα μισά από τα νεοαποκτηθέντα αυτοκίνητα είναι μισθωμένα, ενώ η πλειονότητα αυτών είναι εταιρικά. Το leasing μπορεί να ξεκίνησε ως μια επιλογή που απευθυνόταν σε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, πλέον όμως καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χρήσης νέων οχημάτων από ιδιώτες και στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι αγοραστές που μπαίνουν στη διαδικασία να χρονομισθώσουν ένα αυτοκίνητο αντί να το αγοράσουν, θέλοντας να βιώσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία χρήσης, χωρίς τις υποχρεώσεις και τα άγχη που συνεπάγεται η εμπειρία ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση μάλιστα που ο οδηγός εξετάζει την πιθανότητα μετάβασης σε ηλεκτρικό μοντέλο, του οποίου η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια, το περιθώριο «δοκιμής» που παρέχει το leasing γίνεται ακόμα δελεαστικότερο.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ;

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας και, μεταξύ άλλων, παρέχει κρατική επιχορήγηση σε ιδιώτες και επαγγελματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στον πρώτο κύκλο, το κράτος επιδοτούσε τις μισθώσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπό τον όρο της εξαγοράς. Στον 2ο κύκλο του προγράμματος, επιδοτούνται όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητο όχημα μέσω leasing χωρίς την υποχρέωση εξαγοράς μετά το πέρας των 36 μηνών!

Το πρόγραμμα πρόσφατα πήρε παράταση έως τον Απρίλιο του 2024. Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προβλέπει επιδότηση 30% της τιμής του ηλεκτρικού μοντέλου, με μέγιστο ποσό τα 8.000€. ενώ άτομα με αναπηρία και νέοι κάτω των 29 ετών λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση 1.000€. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, έχουν επιπλέον επιδότηση 1.000€ ανά εξαρτώμενο τέκνο.

Τα πέντε βήματα για να πάρεις με Leasing το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θέλεις
PEXELS

Είμαι ιδιώτης. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;

  1. Το πρώτο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις πάροχο και το δικό σου αγαπημένο, αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα από την προσφερόμενη γκάμα διαφορετικών μοντέλων και πακέτων που υπάρχουν.
  2. Μια γρήγορη επίσκεψη στην ιστοσελίδα «Κινούμαι Ηλεκτρικά Β’ Κύκλος» θα σε εφοδιάσει με όλες τις πληροφορίες περί του προγράμματος, καθώς και με μία εξονυχιστική περιγραφή της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσεις.
  3. Η εταιρεία μίσθωσης που θα επιλέξεις θα σου στείλει, αφού ελέγξει την πιστοληπτική σου ικανότητα, την υπογεγραμμένη προσφορά, μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του οχήματος.
  4. Επόμενο βήμα, η συγκέντρωση και των λοιπών απαραίτητων δικαιολογητικών και η κατάθεσή τους (σε δύο φάσεις) στην πλατφόρμα του gov.gr., ώστε να ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή της αίτησής σου…
  5. …την οποία θα ακολουθήσει η επιχορήγηση που δικαιούσαι. Από εκεί και πέρα, ετοιμάσου να μπεις σε μια νέα, συναρπαστική εποχή!
Τα πέντε βήματα για να πάρεις με Leasing το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θέλεις
PEXELS

Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση;

Η επιτάχυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν παράγει ωφέλεια μόνο σ επίπεδο ενεργειακής αυτάρκειας και περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο… της τσέπης μας- δηλαδή στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού. Κι αυτό διότι σήμερα σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αγοράζουν το αυτοκίνητό τους μεταχειρισμένο. Και από πού τροφοδοτείται- σχεδόν κατά 50%- η εν αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων; Από την «τράπεζα» του leasing.

Με λίγα λόγια: κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης στο leasing συνεπάγεται αύξηση της προσβασιμότητας στα αντίστοιχα οχήματα για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας καταναλωτών BEUC, τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν σχεδόν 6.000 ευρώ σε διάστημα 7 ετών με την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αντί ορυκτών καυσίμων.

Εύλογα λοιπόν, μια συμμαχία 20 και πλέον ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη καλούν τις 7 μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης της Ευρώπης (Alphabet, Arval, Athlon, Ayvens, Leasys, Mobilize και Volkswagen Financial Services) να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εσύ; Θα επιταχύνεις τη δική σου;

TAGS AUTO 2024 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ LEASING
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ