AUTO 2024

Οι επιλογές φόρτισης στο σπίτι και τα προτερήματα της κάθε περίπτωσης

Οι επιλογές φόρτισης στο σπίτι και τα προτερήματα της κάθε περίπτωσης
UNSPLASH

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το δίκτυο ταχυφορτιστών τώρα αρχίζει και επεκτείνεται σημαντικά, συνηθίζεται ο κάθε ιδιοκτήτης ή χρήστης ηλεκτρικού Ι.Χ. να προμηθεύεται τον δικό του οικιακό φορτιστή.

Η ζήτηση για ταχυφορτιστές αυξάνεται διαρκώς, Έτσι, οι οδηγοί αντί για βενζίνη ή πετρέλαιο, αρχίζουν σιγά - σιγά να αναζητούν... πρίζα για να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι. Όπως ακριβώς κάνουν και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό, εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, προσφέρει και μεγαλύτερη άνεση, αλλά και περισσότερη ασφάλεια.

Οι επιλογές σε μια τέτοια περίπτωση είναι δύο. Η κλασική πρίζα του σπιτιού ή το λεγόμενο Wallbox, τo οποίο δεν είναι κάτι άλλο από έναν επιτοίχιο φορτιστή σε σχήμα ενός μικρού κουτιού. Μπορεί, μάλιστα, εύκολα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού (βεράντα, γκαράζ κ.α.).

Οι επιλογές φόρτισης στο σπίτι και τα προτερήματα της κάθε περίπτωσης
UNSPLASH

Με μια απλή σύγκριση, η επιλογή του Wallbox είναι προτιμότερη σε σχέση με την πρίζα, καθώς ένας σύγχρονος και μεγάλης ισχύος (π.χ. 22 kW) επιτοίχιος φορτιστής «φουλάρει» το αυτοκίνητο μέσα σε 3-4 ώρες, δηλαδή έως και 10 φορές ταχύτερα σε σχέση με μια απλή πρίζα. Κι αυτό, διότι η κλασική πρίζα μπορεί να δώσει ισχύ μόλις 1,7 έως 2,3 kW. Αλλά ακόμη και ένας Wallbox μικρότερης ισχύος (π.χ. 11 kW), έχει τη δυνατότητα να «φουλάρει» το αμάξι μέσα σε λιγότερο από ένα βράδυ (<6-7 ώρες).

Την ίδια στιγμή, το κόστος φόρτισης είναι ακριβώς το ίδιο, καθώς η συνολική κατανάλωση kW παραμένει ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή, για μια μπαταρία 50 kW, λαμβάνοντας υπόψη ότι η kWh κοστίζει 0,12 ανά kWh, τότε το κόστος φόρτισης δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ, είτε η διαδικασία γίνει μέσω πρίζας είτε μέσω Wallbox. Απλώς, όπως προαναφέρθηκε, στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος ολοκλήρωσης της φόρτισης είναι θεαματικά ταχύτερος.

Οι επιλογές φόρτισης στο σπίτι και τα προτερήματα της κάθε περίπτωσης
UNSPLASH

Από την άλλη πλευρά, το κόστος απόκτησης ενός Wallbox κυμαίνεται από 500 έως και 1.200 ευρώ ή και παραπάνω, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βέβαια, παρέχει μια επιδότηση της τάξης έως των 500 ευρώ, η οποία ελαφρύνει αρκετά τη δαπάνη του αγοραστή. Όσο πιο συχνή η χρήση του Wallbox, τόσο πιο γρήγορα και η απόσβεσή του.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, κάθε ιδιωτική εταιρεία παρέχει και τις δικές της έξυπνες προσφορές. Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος αποκτήσει ηλεκτρικό Ι.Χ. με leasing, τότε δεν αποκλείεται να τύχει δωρεάν πρόσβασης σε δημόσιους ή ημι-δημόσιους (σούπερ μάρκετ κ.α.) ταχυφορτιστές, οι οποίοι λύνουν τα χέρια των οδηγών σε πολλές περιπτώσεις.

TAGS AUTO 2024 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ