NBA

Ο Γιόκιτς άλλαξε το DNA του

Ο Γιόκιτς άλλαξε το DNA του
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Νίκολα Γιόκιτς το πήρε απόφαση. Προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν και άλλαξε – ελαφρώς – το DNA του. Έγινε πιο εγωιστής. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στο Ντένβερ και είναι εξαιρετικά.

Ο Νίκολα Γιόκιτς έπαιζε πάντα μπάσκετ με τον δικό του τρόπο. Μπορεί να κάνει πράγματα που κανένας άλλος σέντερ δεν μπορεί να κάνει. Είναι αλτρουιστής σε... εκνευριστικό βαθμό. Έκανε σεζόν επιπέδου MVP παίζοντας το δικό του μπάσκετ . Με τα playoffs να προχωρούν όμως, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει.

Ήταν 13 Απριλίου, στον πρώτο αγώνα της καριέρας του στα playoffs, όταν στην ήττα των Νάγκετς με 96-101 από τους Σπερς ο Γιόκιτς είχε μεν triple-double (10 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 14 ασίστ), αλλά για κάποιο λόγο έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε κάνει αυτό που έπρεπε . Τα μόλις 4/9 σουτ και 2/2 βολές του δεν ήταν αποδεκτά νούμερα για τον καλύτερο παίκτη μίας ομάδας. Ο Γιόκιτς έπρεπε να αλλάξει κάτι, να γίνει πιο επιθετικός. Και αυτό έκανε.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από εκείνο το βράδυ. Οι Νάγκετς τα... είδαν όλα κόντρα στους Σπερς, αλλά τελικά πήραν την πρόκριση με 4-3 νίκες. Ο Γιόκιτς έδειξε να αλλάζει. Σούταρε περισσότερο. Στους 6 αγώνες που ακολούθησαν είχε 25.3 πόντους, 11.8 ριμπάουντ και 8.3 ασίστ μέσο όρο. Το κυριότερο όμως ήταν πως αυτό το έκανε επιχειρώντας 19.7 σουτ ανά αγώνα. Ο Σέρβος το πήρε το μήνυμα. Παραείναι έξυπνος για να μην το έπαιρνε εξάλλου. Στο Game 1 με τους Μπλέιζερς έδειξε ότι σκοπεύει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

αφού οι Νάγκετς νίκησαν με 121-113 και ο ίδιος είχε στατιστική από αυτές που... κρεμάνε σαγόνια: 37 πόντοι με 8/15 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 12/12 βολές, 9 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα!

ΑΛΛΑΞΕ... ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Γιόκιτς δεν είναι ένας συνηθισμένος μπασκετμπολίστας. Είναι ένας καλλιτέχνης μέσα στο παρκέ . Σε μία περίοδο που πρώτα μετράνε τα αθλητικά προσόντα και οι... αριθμοί, ο Γιόκιτς βρίσκεται ένα βήμα μπροστά χάρη στο μυαλό του . Η ικανότητά του στην πάσα είναι σχεδόν... άδικη για τους αντιπάλους του, αφού μπορεί να δει πράγματα που δεν μπορεί να δει κανείς άλλος. Οριακά πλέον τον καταλαβαίνουν οι συμπαίκτες του.

Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσει στον Γιόκιτς να παίζει έτσι. Είναι δεδομένο ότι προτιμά να πασάρει από το να σουτάρει. Θέλει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Ξέρει όμως ότι πλέον δεν έχει άλλη επιλογή. Αν θέλει να δει τους Νάγκετς να προχωρούν, πρέπει να συνεχίσει να παίζει έτσι. Πρέπει να γίνει περισσότερο εγωιστής για να αποκτήσει περισσότερες επιλογές.

Ο Γιόκιτς θα έχει πάντα τις στιγμές που θα αφήνει στην άκρη το σκοράρισμα και θα βγάζει μία πάσα που θα αφήνει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Δεν γίνεται εξάλλου να αλλάξει και τελείως. Δεν γίνεται να μπει σε καλούπι. Πάντα θα υπάρχει χώρος για μία τρελή έμπνευσή του. Πλέον ωστόσο είναι σαφές ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να σκοράρει περισσότερο και να πασάρει λιγότερο. Και αυτό ακριβώς κάνει...

AP Photo/David Zalubowski

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ