ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκολα Γιόκιτς: Ένας καλλιτέχνης που κάνει τους Νάγκετς διεκδικητές του τίτλου

Denver Nuggets center Nikola Jokic (15) in the second half of an NBA basketball game Tuesday, Nov. 27, 2018, in Denver. The Nuggets won 117-85. (AP Photo/David Zalubowski)
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι απλώς ένας μπασκετμπολίστας. Είναι ένας καλλιτέχνης. Είναι όμως και κάτι άλλο: Ο λόγος που οι Νάγκετς απειλούν στα ίσα τα μεγαθήρια της Δύσης.

Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης. Δεν θα κάνει ποτέ αυτό που περιμένουν οι άλλοι από αυτόν στο παρκέ. Δεν το κάνει επίτηδες. Απλώς δεν μπορεί να μπει σε καλούπι. Οι Νάγκετς το αποδέχθηκαν αυτό νωρίς και τώρα απολαμβάνουν το γεγονός ότι έχουν στο ρόστερ τους έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Σε μία εποχή που το ΝΒΑ είναι πιο αθλητικό από ποτέ, που φαινόμενα όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Τζοέλ Εμπίντ, ο Κρίσταπς Πορζίνγκις και ο Μπεν Σίμονς τρελαίνουν κόσμο με τα προσόντα τους και τον τρόπο που κινούνται στο παρκέ, ο Γιόκιτς μοιάζει με... παραφωνία. Ο Σέρβος δεν είναι αθλητικός, δεν είναι γυμνασμένος, δεν... πηδάει εφημερίδα. “ Μπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από ένα καλό άλμα” είπε κάποια στιγμή για αυτόν ο συμπαίκτης του, Τζαμάλ Μάρεϊ. Αυτή η φράση όμως, ακόμα και αν έγινε για χιουμοριστικούς λόγους, περιγράφει εν ολίγοις τον Γιόκιτς.

Ο σταρ των Νάγκετς πράγματι δεν μπορεί να πηδήξει εφημερίδα. Δεν είναι γρήγορος, δεν είναι γυμνασμένος. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει από το να κυριαρχεί στο παρκέ. Γιατί; Επειδή, πράγματι, μπορεί να κάνει τα πάντα! Έστω και στο δικό του τέμπο.

ΕΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΟΞΥΜΩΡΟ

Οι Νάγκετς αυτή τη στιγμή βρίσκονται, μαζί με τους Κλίπερς, στην κορυφή της Δύσης με ρεκόρ 16-7. Μετράνε 6 σερί νίκες και η τελευταία ήταν και η πλέον εντυπωσιακή: Ένα μεγάλο “διπλό” μέσα στο Τορόντο, κόντρα στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, τους Ράπτορς ! Κι αν αυτό μοιάζει εντυπωσιακό, το γεγονός ότι αυτό το σερί χτίστηκε με νίκες κόντρα σε εκτός έδρας νίκες επί των Γουλβς, των Θάντερ και των Μπλέιζερς και μία εντός έδρας νίκη με 32 πόντους διαφορά κόντρα στους Λέικερς του ΛεΜπρόν, μάλλον δείχνει τις προθέσεις του Ντένβερ, αλλά και του Γιόκιτς. Του παίκτη που αλλάζει τις ισορροπίες.

Κόντρα στο Τορόντο αυτό έγινε πιο σαφές από ποτέ, με τον Σέρβο σέντερ να έχει 23 πόντους, 11 ριμπάουντ και 15 ασίστ. Σημείωση: Τα τελευταία 30 χρόνια στο ΝΒΑ μόνο ένας σέντερ έχει μοιράσει 15 ασίστ σε έναν αγώνα: Ο Γιόκιτς. Και το έχει κάνει ήδη 3 φορές! Η αίσθηση του Σέρβου στην πάσα είναι μοναδική ακόμα και για κοντό. Εκτός αν κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να βγάλουν αυτή την πάσα:

ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΝΑΓΚΕΤΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΙΤ

Το Ντένβερ έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Έχουν δύο ή ακόμα και τρεις παίκτες σε κάθε θέση. Έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και την ίδια στιγμή αγωνίζονται χωρίς τον βασικό τους σμολ φόργουροντ (ο Γουίλ Μπάρτον έχει πάρει μέρος μόλις σε 2 αγώνες) και περιμένουν να δουν πότε θα επιστρέψει ο Αϊζάια Τόμας για να τους δώσει έξτρα ώθηση από τον πάγκο! Κοινώς, αν και είναι ήδη καλοί, μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτεροι.

Ο Σέρβος σέντερ έχει αλλάξει κοντεύει να αλλάξει την θέση του σέντερ στο ΝΒΑ. Οι τρομεροί αριθμοί του τρελαίνουν (16.7 πόντοι, 9.7 ριμπάουντ, 7.5 ασίστ, 1.3 κλεψίματα μέσο όρο), ωστόσο λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Γιατί ο Γιόκιτς δεν κάνει τους Νάγκετς τόσο καλούς επειδή έχει αυτούς τους αριθμούς. Τους κάνει τόσο καλούς επειδή δεν παίζει για τους αριθμούς του. Μπαίνει στο παρκέ και κάνει... τα πάντα, απλώς γιατί έτσι είναι η φύση του. Αυτό το απρόβλεπτο είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Και αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο είναι που έχει φέρει αυτή τη στιγμή τους Νάγκετς στην κορυφή της Δύσης.

AP Photo/David Zalubowski

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ