NBA

Γιόκιτς: Ο αλτρουισμός του πλήγωσε τους Νάγκετς

Γιόκιτς: Ο αλτρουισμός του πλήγωσε τους Νάγκετς
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε triple-double στο ντεμπούτο του στα playoffs. Οι Νάγκετς όμως ηττήθηκαν από τους Σπερς. Και θα ηττηθούν ξανά, εκτός αν ο Σέρβος γίνει πιο εγωιστής στο παιχνίδι του.

Ο Νίκολα Γιόκιτς μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Το έδειξε μέσα στην σεζόν, το έδειξε και στην πρεμιέρα των playoffs, κάνοντας triple-double (10 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 14 ασίστ) στην ήττα των Νάγκετς με 96-101 από τους Σπερς . Το θέμα ωστόσο είναι πως αυτό δεν ήταν αρκετό. Και δεν πρόκειται να είναι αρκετό.

Ο Σέρβος σέντερ έγραψε ιστορία, αφού έγινε μόλις ο 4ος παίκτης που έκανε triple-double στο ντεμπούτο του στα playoffs, κάτι που στο παρελθόν έχουν πετύχει μόνο οι Μάτζικ Τζόνσον, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Τζόνι ΜακΚάρθι. Κατέθεσε στο παρκέ κάθε ψήγμα του ταλέντου του και κυρίως την σπάνια – έως ανεπανάληπτη – ικανότητά του να πασάρει για ψηλός, επηρεάζοντας το παιχνίδι χωρίς να σκοράρει. Αν συνεχίσει έτσι όμως, τότε το Ντένβερ ενδέχεται να έχει μεγάλο πρόβλημα.

ΟΙ ΣΠΕΡΣ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο... ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ

Οι Σπερς έκαναν αυτό που κάνει κάθε μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα στα playoffs που βρίσκει απέναντί της μία άπειρη ομάδα: Ξέροντας τα μονοπάτια, επέβαλλαν τους δικούς τους κανόνες, έπαιξαν με το μυαλό των αγχωμένων αντιπάλων τους και πήραν τη νίκη. Αυτό που κατάφεραν όμως κυρίως ήταν να βγάλουν το Ντένβερ από το παιχνίδι του, κυρίως επειδή υποχρέωσαν τον Γιόκιτς να είναι ο... εαυτός του!

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους Σπερς νικητές και τους Νάγκετς... αγχωμένους. Μία ματιά στην στατιστική του αγώνα αρκούσε για να καταλάβει κανείς τον κυριότερο λόγο που το Ντένβερ ηττήθηκε: Ο Γιόκιτς επιχείρησε μόλις 9 σουτ (4/6 δίποντα, 0/3 τρίποντα) και 2 βολές, την ίδια στιγμή που τρεις συμπαίκτες του πήραν περισσότερα σουτ από αυτόν (Μάρεϊ – 8/24, Μπάρτον 6/15, Χάρις 7/12) και ένας ακόμα τα ίδια με αυτόν (Μίλσαπ, 4/9 σουτ). Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει σε έναν κρίσιμο αγώνα. Δεν γίνεται ο καλύτερος παίκτης της ομάδας να είναι 5ος σε προσπάθειες.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΓΩΙΣΤΗΣ

Πριν ξεκινήσουν τα playoffs, τους Νάγκετς ακολουθούσαν αρκετά ερωτηματικά, παρά την εξαιρετική πορεία τους στην κανονική περίοδο που τους βρήκε στην 2η θέση της Δύσης. Κάποιοι στάθηκαν στην απειρία της ομάδας, κάποιοι στην αγωνιστική “κοιλιά” μετά το All Star Break, κάποιοι στο συναπάντημα με τους έμπειρους Σπερς. Οι περισσότεροι ωστόσο είχαν μία άλλη σημαντική ερώτηση: Θα μπορέσει ο Γιόκιτς να γυρίσει τον διακόπτη και να ψάχνει περισσότερο το δικό του σουτ και λιγότερο των συμπαικτών του; Στο Game 1 της σειράς με τους Σπερς η απάντηση ήταν αρνητική.

Γιόκιτς: Ο αλτρουισμός του πλήγωσε τους Νάγκετς
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Έπειτα από μόλις έναν αγώνα στα playoffs ο Γιόκιτς και οι Νάγκετς βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη. Τα playoffs δεν μοιάζουν με την κανονική περίοδο, όπου τα λάθη μπορεί να συγχωρούνται και σε βάθος χρόνου να διορθώνονται. Στην postseason κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά. Αν θες να πας μακριά, αν θες να στοχεύεις στον τίτλο, πρέπει να είσαι ανελέητος. Δεν υπάρχει χρόνος για χαλαρότητα. Και σίγουρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια να είναι παθητικός ο σταρ της ομάδας. Όσο ταλαντούχος και αν είναι και όσο καλά και αν πασάρει. O Γιόκιτς το ήξερε αυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει ότι πήρε το μάθημά του. Διαφορετικά, θα πάει διακοπές πολύ νωρίτερα από ότι υπολόγιζε.

AP Photo/David Zalubowski

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ