ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

The man with a plan

The man with a plan
Φερέιρα INTIME SPORTS

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα συμπλήρωσε τέσσερις μήνες παρουσίας στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Το Sport24.gr θυμάται το δύσκολο ξεκίνημα του Πορτογάλου και την επιβράβευση της επιμονής του σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία (videos).

Η αλήθεια είναι πως όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό ακούστηκαν πολλές μουρμούρες όσον αφορά την αξία του, αφού πολλοί αμφισβήτησαν τις ικανότητες του λόγου του ότι έκανε επιτυχίες σε μεγάλη, προπονητικά, ηλικία.

Ο ίδιος ωστόσο δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και συνέχισε να δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα τους τελευταίες δυο μήνες οι πράσινοι να παρουσιάζονται μεταμορφωμένοι.

Μιλάμε φυσικά για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού Ζεσουάλδο Φερέιρα που στους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα τα είδε... όλα. Κυνηγητά από τους οπαδούς της ομάδας του, κυνηγητά από αντιπάλους, αμφισβήτηση και δικαίωση.

Πιο βαθιά δεν γίνεται...

Το ξεκίνημα του Πορτογάλου ήταν τραυματικό. Δεν κολύμπησε απλά στα βαθιά, αλλά και σε θάλασσα γεμάτη... καρχαρίες. Πρώτο του ματς λοιπόν αυτό εναντίον στην Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ με τους πράσινους να χάνουν εύκολα 0-3 και τον κόσμο να δυσανασχετεί.

Στη συνέχεια οι πράσινοι συνέχισαν με νίκες στο πρωτάθλημα όμως οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν τραγικές, ενώ και οι επιλογές του Φερέιρα ήταν κάπως αλλοπρόσαλλες. Πλεσί, Σεϊταρίδης, Δημούστος, Μαρίνος και Ιωαννίδης, πήραν αρκετό χρόνο συμμετοχής, όμως ήταν φανερό πως δεν μπορούσαν να προσφέρουν στο βασικό σχήμα.

Αποκορύφωμα η ήττα με κάτω τα χέρια από την Κοπεγχάγη για το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και αυτή από τον Ολυμπιακό Βόλου με 1-0 στο ΟΑΚΑ που είχε ως αποτέλεσμα να μπουν οι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο για να πάρουν στο κυνήγι την ομάδα!

Stick to the plan

Αν υπήρχε πάντως κάτι θετικό για τον Πορτογάλο τεχνικό αυτό ήταν η επιμονή του σε συγκεκριμένο σύστημα με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το μόνο που έλειπε, όπως αποδείχθηκε, ήταν να μάθει τους παίκτες του και φυσικά να μπορέσει να τους ανεβάσει την ψυχολογία.

Το 2011 λοιπόν ξεκίνησε αρκετά καλά για τον Παναθηναϊκό, με την ομάδα να δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων. Η εμφάνιση στην Ξάνθη και η νίκη επί του Άρη ήταν χαρακτηριστικά ματς που έδειξαν τις αλλαγές που έφερε ο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Πορτογάλος λοιπόν βρήκε αρχικά ένα μόνιμο σχήμα με λίγες έως ελάχιστες αλλαγές, έδωσε συγκεκριμένο ρόλο στον Καντέ στην άμυνα, μονιμοποίησε τον Νίνη στην βασική ενδεκάδα (παρότι ο νεαρός δεν τον έχει δικαιώσει εντελώς), ανέβασε την ψυχολογία των Ζιλμπέρτο και Κατσουράνη και τους έδωσε οδηγίες για το πως θα καλύπτουν από τα άκρα και πως θα πατάνε περιοχή, ενώ με την επιστροφή του Λέτο βρήκε επιτέλους έναν παίκτη να κρατάει την μπάλα.

Επίσης οι πράσινοι έγιναν επικίνδυνοι στα στημένα, αφού σε πολλά ματς έχουμε δει να μπαίνουν γκολ τα οποία έχουν δουλευτεί στην προπόνηση.

Άντεξε στα δύσκολα...

Το πιο θετικό από όλα όμως ήταν η αντίδραση της ομάδας σε παιχνίδια στα οποία όλο το οικοδόμημα θα μπορούσε να είχε καταρρεύσει. Η ήττα στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ για το κύπελλο λειτούργησε θετικά στον εγωισμό των παικτών, που τα έδωσαν όλα στον επαναληπτικό και παραλίγο να πετύχουν την ανατροπή της εικοσαετίας.

Αποκορύφωμα όμως ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ένα ματς το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση για την διαιτησία και τα όσα έγιναν μετά, όμως όλοι αναγνωρίζουν πως οι πράσινοι θα έπρεπε να ήταν η ομάδα που έπρεπε να φύγει νικήτρια.

Ταμείο

Με τα όσα συνέβησαν στον Παναθηναϊκό τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε διοικητικό, αγωνιστικό και προπονητικό επίπεδο θα μπορούσε να διαλύσει οποιονδήποτε αναλάμβανε την ομάδα. Είναι θετικό λοιπόν το γεγονός πως ένας άνθρωπος κατάφερε να παλέψει και να βγει νικητής.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι θα κάνει ο Φερέιρα από εδώ και πέρα, αλλά το τι θα κάνουν οι πράσινοι τη νέα σεζόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος είναι κανονικός προπονητής. Αυτό βέβαια από μόνο του είναι πρόβλημα. Ειδικά όταν μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα...

Ο Φερείρα με αριθμούς

Στο πρωτάθλημα: 8Ν-2Ι-2Η

Στο Κύπελλο: 2Ν-0Ι-1Η

Στην Ευρώπη: 0Ν-0Ι-2Η

( Ν:νίκες, Ι: ισοπαλίες, Η: ήττες)

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ