ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι κρατάει, τι πετάει ο Σίλβα

Τι κρατάει, τι πετάει ο Σίλβα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ποια τα θετικά και αρνητικά σημεία που είχε ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα. Τι έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του ο Πορτογάλος τεχνικός από τη φετινή διαδρομή των "ερυθρολεύκων".

Μία περίεργη χρονιά για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε την Τρίτη (17/5). Μια χρονιά που είχε τεράστια ρεκόρ στο ελληνικό πρωτάθλημα, μία αποτυχημένη προσπάθεια στο Europa League, μία απώλεια Κυπέλλου, μία μεγαλειώδη πρόκριση στο Champions League που χάθηκε στο "τσακ" και ορισμένους ποδοσφαιριστές που κολύμπησαν στα βαθιά, τα πήγαν εξαιρετικά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Μάρκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έφυγε για την πατρίδα του για να περάσει τις διακοπές με την οικογένειά του και είχε ένα γεμάτο μπλοκάκι με σημειώσεις. Ήταν μία σεζόν που είχε και τα πολύ καλά της, αλλά και τα άσχημά της.

Τι κρατούν στο λιμάνι

Σαν άλλος... Γιουσέιν Μπολτ ο Ολυμπιακός "έτρεχε" με τέτοια ταχύτητα που κατέρριπτε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Δεν στεκόμαστε μόνο στο γεγονός ότι κέρδισε σε 28 ματς από τις 30 αγωνιστικές. Κατέρριψε το θρυλικό ρεκόρ του Μπούκοβι με τις 11 σερί νίκες από την αρχή του πρωταθλήματος.

Έστειλε στο αρχείο το ρεκόρ των 16 σερί νικών του Τροντ Σόλιντ. Ισοφάρισε το δικό του ρεκόρ με τα 13 διπλά στο πρωτάθλημα. Πανηγύρισε και μαθηματικά τον τίτλο από τον Φλεβάρη, πιο γρήγορα από ποτέ! Σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών οι "ερυθρόλευκοι" συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλον!

Αναφέρουμε παραπάνω για τα ρεκόρ στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός πέτυχε ρεκόρ και στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του σημείωσε δύο σερί εκτός έδρας νίκες (Λονδίνο, Ζάγκρεμπ). Συν τοις άλλοις, για πρώτη φορά πανηγύρισε τρεις κολλητές νίκες στους ομίλους του Champions League. (Λονδίνο, Ζάγκρεμπ, μέσα με Ντιναμό). Κι επίσης, δεν είχε εξασφαλίσει ποτέ στο παρελθόν την παρουσία του έστω στο Europa League από την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Αυτό που θα κρατούσαν στο λιμάνι φυσικά και φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Σίλβα, δεν είναι τίποτε άλλο από την παρουσία του Κώστα Φορτούνη. Ο Τσόρι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Όμως, ακόμα κι όταν ο Αργεντινός ήταν σε θέση να βοηθήσει από την αρχή, πολύ δύσκολα έβγαζε από την ενδεκάδα τον Φορτούνη. Ο Τρικαλινός χαφ ολοκλήρωσε τη χρονιά με διψήφιο αριθμό σε γκολ (18) και ασίστ (12).

Η διαχείριση των αποδυτηρίων και η έλλειψη γκρίνιας και μουρμούρας πιστώνεται στον Σίλβα. Ο Πορτογάλος είχε να διαχειριστεί χαρακτήρες όπως ο Τσόρι και ο Καμπιάσο. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για έναν προπονητή να έχει "ρεζέρβες" δύο ποδοσφαιριστές που έχουν οργώσει τα γήπεδα σε όλο τον πλανήτη. Ειδικά τον Καμπιάσο. Επίσης, ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν πολλές καταστάσεις ο Σίλβα ήταν και το ότι ηρεμούσε παίκτες για τους οποίους είχε πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Στην αρχή της σεζόν τον Ντουρμάζ που έμεινε εκτός Champions League και στην πορεία εξελίχθηκε στους παίκτες πρώτης γραμμής στην πορεία των Πειραιωτών προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια στον Φουστέρ που πέρασε πολλά (αποκλεισμό Champions League, τραυματισμούς) και τέλος τον Ερνάνι που πήρε λεπτά συμμετοχής στο φινάλε, γιατί πολύ απλά τον είδε στις προπονήσεις και σε κάποια παιχνίδια να "ξυπνάει".

Ο Κώστας Τσιμίκας επίσης οφείλει πολλά στον Σίλβα. Ο Γεωργάτος ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά τον "ανέβασε" στην πρώτη ομάδα, αλλά ο Πορτογάλος του έδωσε τις ευκαιρίες και ο πιτσιρικάς τις άρπαξε. Είναι δεδομένο ότι αν όλα πάνε καλά και δεν αλλάξει κάτι στη συνέχεια, ο Τσιμίκας θα πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του.

Οι ευκαιρίες στον Σάσα Ζντιέλαρ, ένα παιδί που το καλοκαίρι ήταν να έφευγε δανεικός (προς Παρτιζάν μάλιστα), αλλά έμεινε στο λιμάνι την τελευταία στιγμή. Το Σερβάκι χάρη στις συμβουλές του Σίλβα, αλλά και την ωριμότητα που έχει παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε και κέρδισε τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο θέση στο αρχικό σχήμα και δεν μπορούμε να πούμε ότι πήγε άσχημα. Το αντίθετο μάλιστα... Μέσα από αυτές τις εμφανίσεις του, κέρδισε για πρώτη φορά και την κλήση του στην Εθνική ανδρών της Σερβίας.

Ο Σίλβα κέρδισε και την αναγνώριση προπονητών παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετά το 0-3 μέσα στο Καραϊσκάκη, αλλά και στο 4-0 του Μονάχου, είχε πει μία ατάκα στους Έλληνες δημοσιογράφους που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη: "Πανέξυπνος και παμπόνηρος προπονητής ο Σίλβα"! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος μετά το 2-3 του Λονδίνου παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι τον έπιασε αδιάβαστο ο Σίλβα. "Παράσημα" οι συγκεκριμένες δηλώσεις για έναν 38χρονο προπονητή.

Τι πετάνε στη... θάλασσα!

Ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ έχει κοστίσει στον Σίλβα και γενικότερα στις τάξεις των ποδοσφαιριστών. Ήταν μία ομάδα που κατά το κοινό λεγόμενο "την είχε"! Στις Βρυξέλλες αυτοκτόνησε με τον Ρομπέρτο και τον Ιντέγιε. Στο Καραϊσκάκη κατέρρευσε στην παράταση. Ο Σίλβα το πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά στην Ευρώπη, αλλά...

Σε έναν μαραθώνιο αγώνων ο Σίλβα τα πήγε περίφημα. Πήρε το πρωτάθλημα από τον Φλεβάρη, σημείωνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και δεν άφηνε κανένα περιθώριο να τον αμφισβητούν οι αντίπαλοί του. Το κακό είναι ότι στα ματς "ζωής ή θανάτου" ο Ολυμπιακός έφυγε με σκυμμένο κεφάλι.

Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ στο 0-3 του Καραϊσκάκη. Ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ ήταν "μαχαιριά" στην καρδιά, ενώ μην ξεχνάμε ότι η χρονιά έκλεισε με την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την ΑΕΚ. Κάτι πήγε στραβά με λίγα λόγια στα υποτιθέμενα νοκ άουτ ματς.

Θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα κάποιους ποδοσφαιριστές τύπου Καμπιάσο και Φινμπόγκασον. Ειδικά ο Ισλανδός, ο οποίος αποδείχθηκε πηγαίνοντας στην Άουγκσμπουργκ, ότι είχε τις δυνατότητες να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό και κυρίως σε μία περίοδο που ο Ιντέγιε είχε κάνει τεράστια αγωνιστική κοιλιά (Ιανουάριο – Φεβρουάριο).

Ο προβληματισμός για το κεντρικό αμυντικό δίδυμο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα. Από το καλοκαίρι του 2014 που έφυγε ο Κώστας Μανωλάς, στον Ολυμπιακό ψάχνουν τον άξιο αντικαταστάτη του. Μποτία, Ντα Κόστα και Σιόβας δεν έχουν πείσει τον κόσμο.

Ο Σίλβα έδειξε στα τελευταία ματς της σεζόν τυφλή εμπιστοσύνη σε Ντα Κόστα και Μποτία. Ειδικά για τον Μαροκινό έχει εξαιρετική άποψη και αν έφτανε στο σημείο να κάνει κουβέντα με τη διοίκηση για το ποιον αμυντικό θα έβαζε στην transfer list, σίγουρα μέσα δεν θα ήταν ο Ντα Κόστα.

Πήρε αρκετό κόσμο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Καπίνο, Ντα Κόστα, Καμπιάσο, Ερνάνι, Σεμπά, Ιντέγιε, Πουλίδο, Φινμπόγκασον και Πάρντο. Απ' όλους αυτούς ο Καμπιάσο, ο Ιντέγιε και ο Πάρντο έπεισαν τον κόσμο, με τα καλά και τα στραβά που μπορεί να είχε ο καθένας.

Όπως και να 'χει, για τους συγκεκριμένους τρεις δεν είχε μουρμούρα στην εξέδρα. Ερωτηματικά ήταν φυσικά οι Πουλίδο, Σεμπά, Ντα Κόστα και Ερνάνι. Οι Φινμπόγκασον και Καπίνο δεν μπορούν να κριθούν, άσχετα αν για τον Ισλανδό στράικερ ο κόσμος είχε δείξει μία μεγάλη εκτίμηση.

Αν χτύπησε άσχημα κάτι στο μάτι του Σίλβα και φυσικά του κόσμου στον τελικό με την ΑΕΚ, ήταν η νωθρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τους έσπασαν τα νεύρα με τις συνεχείς αναβολές, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν και το ότι σε λίγες ώρες "πετούσαν" για καλοκαιρινούς προορισμούς. Αρκετοί εκ των ποδοσφαιριστών έφευγαν στις έξι το πρωί, την επόμενη μέρα του τελικού.

Η αστάθεια του Ρομπέρτο ήταν κάτι που επίσης συζητήθηκε. Ο Ισπανός γκολκίπερ είναι ό,τι καλύτερο έχουν δει τα μάτια του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Έχει καταφέρει να μπει πιο ψηλά στις καρδιές των οπαδών και από τον αγαπημένο τους Αντώνη Νικοπολίδη. Φέτος όμως έκανε λάθη που δεν μας είχε συνηθίσει.

Πολλοί το ερμηνεύουν ότι από κάποιο σημείο και μετά σαν να είχε ξενερώσει και με όλα αυτά που γίνονταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κακό είναι ότι έκανε τραγικά λάθη, όπως π.χ. στις Βρυξέλλες, που κόστισαν τελικά προκρίσεις. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι του χρεώνεται και η κακή έξοδος στην κεφαλιά του Μάνταλου στον τελικό.

Η απάθεια που έδειχνε ώρες – ώρες ο Μαζουακού ήταν σε βαθμό εκνευριστικό, με αποτέλεσμα να μανουριάζει η εξέδρα με το παραμικρό. Δυστυχώς ο Γάλλος μπακ δεν έκανε μία χρονιά ανάλογη της περσινής. Ούτε καν στο πρώτο μισό της σεζόν, εκεί όπου είχε και το δέλεαρ του Champions League. Είναι ο μοναδικός παίκτης από το ερυθρόλευκο ρόστερ που αποδοκιμάστηκε τη φετινή σεζόν από τον κόσμο και αυτό προφανώς κάτι λέει.

From legend to legend: Το ξεχωριστό ερυθρόλευκο t-shirt

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διευκρινίσεις και νέες μηνύσεις από την ΠΑΕ Ολυμπιακός
Ξανά για Κάρλος Εντουάρντο ο Ολυμπιακός
Στο Μαξίμου Μαρινάκης - Μώραλης
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ