ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Νικολάου ο 4ος στους μπέμπηδες του Μπέντο

Νικολάου ο 4ος στους μπέμπηδες του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με την προσμονή μεταγραφής στόπερ έμπαινε ο Γενάρης για τον Ολυμπιακό, όμως ο Μπέντο αποφάσισε: Δημήτρης Νικολάου. Ποιος είναι ο 19χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός, προϊόν των Ακαδημιών του Ολυμπιακού, που πλέον λογίζεται ως στέλεχος της πρώτης ομάδας.

Ο κόσμος μπορεί να... καιγόταν (και δικαιολογημένα) για μεταγραφή στην θέση του κεντρικού αμυντικού ενόψει Γενάρη (και με ορίζοντα το Europa League), ωστόσο ο Πάουλο Μπέντο πριν καλά καλά μπει ο νέος χρόνος, έδωσε την απάντηση.

Η επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού παραξένεψε, αιφνιδίασε -ενδεχομένως και να εξόργισε- πολλούς, αλλά μάλλον δεν έπρεπε να προκαλέσει τόσο μεγάλη έκπληξη. Και αυτό γιατί από την πρώτη μέρα της θητείας του στον Ολυμπιακό, ο 48χρονος τεχνικός δεν έκρυψε την τόλμη του να εμπιστευτεί παιδιά που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος.

Η προσπάθεια που γίνεται στην Ακαδημία τα τελευταία 6 χρόνια είναι τεράστια, δαπανηρή και με απαιτήσεις. Την τελευταία διετία οι συνθήκες είχαν ωριμάσει ώστε να σταδιακά να μπολιαστεί η πρώτη ομάδα με "φρέσκο αίμα", ωστόσο ουδείς είχε τολμήσει στον βαθμό που το κάνει ο Πάουλο Μπέντο.

Κάτι που αν μη τι άλλο θα πρέπει να χαροποιεί τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού, φυσικά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αφού βλέπει μια από τις βασικές του δεσμεύσεις όταν ανέλαβε τους Πειραιώτες να παίρνει σάρκα και οστά: να μπορεί η ομάδα να βασίζεται και σε δικά της παιδιά.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΠΕΜΠΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ

Δημήτρης Νικολάου λοιπόν. Αυτός είναι η επιλογή του Μπέντο στην ανάγκη ενίσχυσης στην καρδιά της "ερυθρόλευκης" οπισθοφυλακής. Πράγματι, το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού κάθε άλλο παρά σιγουριά ενέπνεε στο πρώτο μισό της σεζόν, όταν πολύ νωρίς είχε ανοίξει ούτως ή άλλως η κουβέντα για μεταγραφή στόπερ τον Γενάρη.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο Ντα Κόστα θα έφευγε για το Κόπα Άφρικα, ο Σιόβας θα έφευγε... γενικώς (όπως και έγινε με τη μεταγραφή του στη Λεγκανές), ο Ρομαό που θα μπορούσε να καλύψει το κενό για ένα διάστημα θα έλειπε επίσης για διεθνείς υποχρεώσεις. Μποτία, Βιάνα, Ρέτσος έμεναν ως λύσεις (με τον Βούρο παραγκωνισμένο). Εύλογα λοιπόν γινόταν λόγος για μεταγραφή, αλλά μάλλον άπαντες υπολόγιζαν χωρίς τον Μπέντο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε λοιπόν τον Νικολάου. Ένα παιδί που συμμετείχε ήδη σε κάμποσες προπονήσεις της πρώτης ομάδας και ο προπονητής με τους συνεργάτες του είχαν ήδη μια σχηματισμένη εικόνα για τις ικανότητες του.

Ο 19χρονος (13/8/1998) στόπερ (πρώτη του ομάδα ο ΠΑΟ Ρουφ), με καταγωγή από την Εύβοια, είναι σχεδόν μια δεκαετία (από το 2007) στην Ακαδημία και μέλος της ομάδας Νέων την τελευταία 3τία. Έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Super League K-17 του 2015 (με προπονητή τον Δημήτρη Μαυρογενίδη) και το Πρωτάθλημα Super League K-20 του 2015 (είχε συμμετοχές παράλληλα με την Κ-17) και του 2016, με προπονητή τον Βασίλη Βούζα. Έχει παίξει στο Youth League της UEFA τις σεζόν 2014-15 και 2015-16.

Το ντεμπούτο του στην ομάδα Νέων έγινε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου του 2014, όταν η Κ20 του Ολυμπιακού αντιμετώπισε την Γιουβέντους για το Youth League στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη (1-1), με τον 16χρονο τότε Νικολάου (μέλος της Κ17) να αντικαθιστά τον Τσιμίκα στο 66ο λεπτό.

Νικολάου ο 4ος στους μπέμπηδες του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ξέρει πλέον πολύ καλά τι σημαίνει πρωταθλητισμός, πίεση, ότι η επιτυχία είναι συνυφασμένη με το όνομα του συλλόγου. Ξέρει τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Στις 17 Ιουλίου του 2015 -μαζί με τον Παναγιώτη Ρέτσο με τον οποίο διατηρούν πολύχρονη φιλία- υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους "ερυθρόλευκους" και συμμετείχε στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας, υπό τις οδηγίες του Μάρκο Σίλβα.

Νικολάου ο 4ος στους μπέμπηδες του Μπέντο

Νικολάου - Ρέτσος έξι χρόνια πριν... Οι δυο 98ρηδες - που είναι "αυτοκόλλητοι"- προ έξι ετών είχαν κατακτήσει ως μέλη της Κ-13 του Ολυμπιακού, την 1η θέση στο "Biale Cup" της Πολωνίας και σε μια γιορτή της Ακαδημίας είχαν φωτογραφηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Η φωτογραφία είναι από το 2011 στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Στις 23 Ιουλίου στο "Sports Complex Stadium" ο 17χρονος τότε αμυντικός είχε αγωνιστεί ως αριστερός μπακ στο φιλικό του Ολυμπιακού με την Αντάλιασπορ (0-0) για το "Afyon Cup". Το 2016 επέκτεινε τη συνεργασία του με τους Πειραιώτες έως το 2021.

ΘΡΑΣΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΤΖΑΛΙ

Ο Δημήτρης Νικολάου δεν ξεχωρίζει στην ηλικία του μόνο για τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, αλλά τόσο για την νοοτροπία όσο και την πνευματική του ετοιμότητα - πάντα μιλώντας για ένα παιδί που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 19.

Με εξαιρετική σωματοδομή και ύψος κοντά στα 190 εκ., ήταν φυσικό επόμενο να ξεχωρίζει για τη δύναμη του σε χόρτο και αέρα. Γρήγορος για την κατασκευή του, αριστεροπόδαρος με καλές μακρινές μεταβιβάσεις.

Θρασύς στο παιχνίδι του και ψύχραιμος με την μπάλα στα πόδια. Ευγενικός, απόλυτα προσγειωμένος και "αρνί" εκτός γηπέδου, ασυμβίβαστος, σκληροτράχηλος και ηγέτης μέσα σε αυτό. Δεν θα μπορούσε και διαφορετικά με πρότυπο τον Ιταλό Αντρέα Μπαρτζάλι... Από τον Ολυμπιακό, αγαπημένος του παίκτης είναι ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, ενώ καλύτερο συμπαίκτη του θεωρεί τον κολλητό του Παναγιώτη Ρέτσο.

Νικολάου ο 4ος στους μπέμπηδες του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ως αριστερός μπακ αγωνιζόταν αρχικά, όμως Θόδωρος Ελευθεριάδης και Γρηγόρης Γεωργάτος διέκριναν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ικανότατο στόπερ και έτσι ο Νικολάου σταδιακά καθιερώθηκε σε θέση κεντρικού αμυντικού.

Όπως συμβαίνει φυσιολογικά σε αυτές τις ηλικίες, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Νικολάου και τον Ολυμπιακό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα παιδί που καθημερινά δουλεύει με προσήλωση και το όνειρο να καθιερωθεί με τα ερυθρόλευκα, όπως άλλωστε είχε παραδεχθεί μιλώντας στο Sport24.gr πριν από έξι μήνες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αποκλεισμοί - έκπληξη, "μέσα" οι Μάριν και Μποτία
Καπίνο: "Είμαι έτοιμος πριν από τη διακοπή"
Η Λιμπερτάδ παραδέχεται ότι θέλει τον Καρντόσο
Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας
Νέα συμβόλαια για Ρέτσο, Μανθάτη, Ανδρούτσο και Νικολάου!
Ακαδημία Ολυμπιακού: work in progress
Το Sport24.gr στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη
Get Ρέντη: Εκεί που μεγαλώνουν οι θρύλοι
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ