ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας

Η πορεία των Μανθάτη, Ρέτσου, Ανδρούτσου και Νικολάου μέχρι την υπογραφή συμβολαίων έως το 2021 και όσοι ακόμη θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, έχοντας ανάλογες προοπτικές. Ο ρόλος του Μπέντο και η στενή συνεργασία του με τους Ελευθεριάδη, Βούζα.

Το απόγευμα της Τρίτης (11/10), η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τους Γιώργο Μανθάτη, Δημήτρη Νικολάου, Θανάση Ανδρούτσο και Παναγιώτη Ρέτσο, "δένοντας" τους με συμβόλαια που εκπνέουν το 2021.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία αυτής της... 4άδας πενταετίας, τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ακαδημίας και ποια αγωνιστικά τους στοιχεία τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Σημειώνοντας ότι πίσω από αυτούς τους παίκτες κρύβεται επιπλέον λάμψη, με τον Πάουλο Μπέντο να δείχνει τρομερή διάθεση να συμμετάσχει ενεργά στην όλη διαδικασία της ανάδειξης και προώθησης παικτών από την Κ-20 στην πρώτη ομάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΘΑΤΗΣ

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στο Καλαμάκι και όταν ακόμη ήταν μαθητής της 4ης Δημοτικού, μεταπήδησε στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Έχοντας κλείσει δεκαετία στον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι πήρε την ευκαιρία του και φρόντισε να την εκμεταλλευτεί. Με τον Βίκτορ Σάντσεθ ακόμη στον πάγκο της ομάδας, έπαιξε σε όλα τα φιλικά των "ερυθρολεύκων" σε Αυστρία και Βέλγιο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στις δύο πτέρυγες της επίθεσης.

Γεννημένος στις 11 Μαΐου του 1997, ο 19χρονος εξτρέμ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας Νέων τα δυο τελευταία χρόνια ενώ την περίοδο 2015-16 έγραψε συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος (Χανιά, Αστέρας Τρίπολης) με την πρώτη ομάδα.

Με την Κ-20 στέφθηκε Πρωταθλητής Super League δύο φορές, το 2015 και το 2016, όντας από τους παίκτες που βρέθηκαν πολύ ψηλά στη λίστα σε γκολ και ασίστ. Παράλληλα με τους Πειραιώτες έχει αγωνιστεί 13 φορές στο UEFA Youth League, όπου σημείωσε τρία γκολ, δυο απέναντι στην Άρσεναλ και ένα κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου στη εκτός έδρας νίκη με σκορ 1-0 επί των Βαυαρών.

Αξιοσημείωτο ότι σπάνια χάνει αγώνα. Στο Youth League έχει παίξει σε όλα τα ματς τα δυο τελευταία χρόνια ενώ στο Πρωτάθλημα Super League έχει στο ίδιο διάστημα 60 συμμετοχές. Την διετία 2014-2016 αγωνίστηκε σε περισσότερα από 100 παιχνίδια (με τον Ολυμπιακό και την Εθνική, σε επίσημα και φιλικά).

Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό το 2015 και είναι μέλος των μικρών εθνικών ομάδων. Απόφοιτος λυκείου ο Γιώργος Μανθάτης, σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ. Φέτος αγωνίστηκε ως αλλαγή (αντικατέστησε τον Πάρντο στο 9ο λεπτό της παράτασης) στην εντός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αρόουκα, στα play offs του Europa League.

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ο γεννημένος στις 6 Μαΐου του 1997 Θανάσης Ανδρούτσος, συμμετείχε φέτος στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Ολυμπιακού και μάλιστα σκόραρε ένα πολύ όμορφο γκολ στο φιλικό αγώνα με την Βέστερλο στο Βέλγιο. Παίζει κυρίως σαν δεύτερος επιθετικός, αλλά και ως φορ, ξεχωρίζοντας με την ταχύτητα, την ευχέρεια στο σκοράρισμα και την οξυδέρκεια του στον αγωνιστικό χώρο.

Ξεκίνησε από την Κεντρική Σχολή του Ολυμπιακού στον Ελαιώνα στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και ήταν από τα παιδιά που ξεχώρισαν με αποτέλεσμα την προαγωγή του στην Ακαδημία. Την περίοδο 2015-16 ήταν πρώτος σκόρερ στο Πρωτάθλημα Super League K-20 όπου και πέτυχε 21 γκολ σημειώνοντας τέρματα σε όλα τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Την ίδια περίοδο πέτυχε γκολ και στο UEFA Youth League στον αγώνα με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Στο παλμαρέ του έχει 2 Πρωταθλήματα Super League K-20 τα οποία κατέκτησε το 2015 και το 2016. Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό το 2015, όπως και ο Γιώργος Μανθάτης, με τον οποίο είναι συμπαίκτες για δέκα χρόνια. Είναι επίσης μέλος των μικρών εθνικών ομάδων.

Η πρώτη του επίσημη συμμετοχή με την ανδρική ομάδα ήταν σε ευρωπαϊκό φόντο! Ο Πάουλο Μπέντο τον πέρασε ως αλλαγή (στο 72ο λεπτό αντί του Ντομίνγκες) στην αναμέτρηση με την Αρόουκα στην Πορτογαλία.

Ο Ανδρούτσος μετρά 10 συμμετοχές στο Youth League ως μέλος της Κ-20 και σε αυτά τα παιχνίδια βρέθηκε αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με τις Μπάγερν Μονάχου, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους , ενώ έχει βρει δίχτυα απέναντι στην Άρσεναλ στο Λονδίνο τη σεζόν 2015-16.

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΤΣΟΣ

Το καλοκαίρι του 2015, πριν ακόμη κλείσει τα 17 του χρόνια, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και ακολούθησε την προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Το φετινό καλοκαίρι ήταν και πάλι στην προετοιμασία του Ολυμπιακού σε Αυστρία και Βέλγιο παίζοντας στα φιλικά παιχνίδια που δόθηκαν στο πρώτο στάδιο της.

Η θέση του είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού αλλά μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως πλάγιος μπακ όσο και ως αμυντικός μέσος. Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1998 στη Νότια Αφρική και μαζί με την οικογένεια του επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν ήταν ενός έτους.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Θύελλα Αγίου Δημητρίου και στην ηλικία των 10 ετών μεταπήδησε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού. Τα 2 τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει 3 Πρωταθλήματα Super League. Δύο με την ομάδα Νέων και ένα με την Κ-17, αφού τη σεζόν 2014-15 έπαιζε και στην Κ-20 και στην Κ-17.

Την αγωνιστική περίοδο 2015-16 έπαιξε και στα 6 παιχνίδια στο UEFA Youth League. Ο μικρότερος αδερφός του, Δημήτρης, είναι μέλος της Κ-12 της του Ολυμπιακού και ο μεγαλύτερος, Μιχάλης, αγωνίζεται στην Θύελλα Αγίου Δημητρίου. Ο Ρέτσος είναι διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες. Διακρίνεται για την ταχύτητα, την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του στον αέρα, ενώ έχει περίσσιο αγωνιστικό θράσος για την ηλικία του.

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεννημένος στις 13 Αυγούστου του 1998, είναι ήδη 10 χρόνια μέλος της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και από φέτος αρχηγός στην Κ-20. Αριστεροπόδαρος, αγωνίζεται ως στόπερ και διακρίνεται για τη δύναμη και την ταχύτητα σκέψης του στον αγωνιστικό χώρο.

Το καλοκαίρι του 2015 πήρε μέρος στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας και είναι από αυτούς που ήδη ξεχωρίζουν για τις προοπτικές τους όσον αφορά το άμεσο μέλλον. Έχει στεφθεί πρωταθλητής Super League K-20 το 2015 και το 2016, ενώ στο παλμαρέ του έχει και ένα πρωτάθλημα Super League K-17 το 2015 (έπαιξε και με τους νέους και με τους έφηβους).

Όπως και οι Μανθάτης, Ρέτσος, Ανδρούτσος, έτσι και ο Νικολάου υπέγραψε συμβόλαιο που τον δένει με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2021, δείγμα του πόσο πολύ πιστεύουν οι Πειραιώτες στο ταλέντο και την εξέλιξη του.

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕΙΡΑ

Ένας ακόμη παίκτης που έγινε πρόσφατα επαγγελματίας από την Ακαδημία του Ολυμπιακού είναι ο Μάριος Βρουσάι, γεννημένος επίσης το 1998. Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός είναι επίσης από τους ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής που παρουσιάζουν μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Μεγαρίτη, αμυντικός μέσος που διακρίνεται για τις ατελείωτες φυσικές του δυνάμεις και τον σύγχρονο τρόπο που παίζει την θέση. Τον παίκτη έχει αποκτήσει ο Ολυμπιακός από την Κηφισιά το καλοκαίρι του 2014 και ενώ προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει 12 συμμετοχές στην Γ' Εθνική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όποτε το κρίνει σκόπιμο ο Πάουλο Μπέντο, προπονήσεις με την πρώτη ομάδα πραγματοποιούν και ο Στάθης Λάμπρου (αγωνίζεται ως μπακ αλλά και αμυντικός μέσος) με τον Αντώνη Φουάση (αριστερός μπακ), επίσης του 1998. Τους δύο αυτούς παίκτες κάλεσε πρόσφατα στην εθνική Νέων ο Γιάννης Γκούμας.

Μέσα από το scouting σε επίπεδο Ακαδημιών, οι "ερυθρόλευκοι" απέκτησαν το καλοκαίρι τον Γιώργο Ξύδα (γεννημένος το 1997) από την Καλλονή, επιθετικό που παίζει με την Κ-20 του Ολυμπιακού και είναι επαγγελματίας. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Δημήτρης Τασιούλης, που ήρθε από τον Τύρναβο. Επίσης γεννημένος το 1997, επαγγελματίας και αριστεροπόδαρος που αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός.

Ο ρόλος του Μπέντο

Κρύβεται κι άλλη λάμψη πίσω από την 4άδα πενταετίας

Ένα γεγονός που έχει προκαλέσει πολύ καλή εντύπωση στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, είναι η όρεξη που δείχνει ο Πάουλο Μπέντο να ασχοληθεί με τα παιδιά των τμημάτων υποδομής. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αφήσει τα διαπιστευτήρια του σε αυτό το κομμάτι από την εποχή της θητείας του στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και όπως φαίνεται το ίδιο κάνει ως προπονητής του Ολυμπιακού.

Στα εντός έδρας παιχνίδια της Κ-20 δίνει πάντα το παρών παρακολουθώντας τα ματς έως το τέλος και στη συνέχεια συζητά με τον Διευθυντή της Ακαδημίας, Θόδωρο Ελευθεριάδη αλλά και τον τεχνικό των Νέων, Βασίλη Βούζα. Στα εκτός έδρας παιχνίδια φροντίζει πάντα να ενημερώνεται για όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια του 90λεπτου. Μάλιστα, στο παιχνίδι της Κ-20 με την αντίστοιχη της ΑΕΛ είχε στείλει τον βοηθό να δει το ματς!

Ενδεικτικό της προσοχής που δίνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στην πρόοδο της Ακαδημίας είναι και το γεγονός ότι οι Κριστιάν Καρεμπέ και Φρανσουά Μοδέστο έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής όλα τα παιχνίδια των Νέων, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Δηλαδή αυτά με Βέροια και ΑΕΚ εντός και Ηρακλή, ΑΕΛ εκτός.

Πέραν από όσους προαναφέραμε, στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού προερχόμενοι από την Ακαδημία είναι και οι Κώστας Τσιμίκας, Πραξιτέλης Βούρος, Λευτέρης Χουτεσιώτης.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέα συμβόλαια για Ρέτσο, Μανθάτη, Ανδρούτσο και Νικολάου!
Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε
Ακαδημία Ολυμπιακού: work in progress
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ