Η "Αγιά Σοφιά" σε χρήμα

Η "Αγιά Σοφιά" σε χρήμα

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την έκδοση της οικοδομικής αδείας, ακόμα και εντός του μήνα, το Sport24.gr παρουσιάζει το πλάνο χρηματοδότησης του έργου βήμα προς βήμα.

Η πάγια θέση και στάση του Sport24.gr (όπως καταγράφεται και στο συγκεκριμένο κείμενο, γραμμένο από το Σεπτέμβριο του 2015) στο θέμα του γηπέδου ήταν και παραμένει η ίδια: Η ΑΕΚ ουδέποτε είπε ψέματα ή κωλυσιέργησε σκοπίμως απέναντι σε αυτή την ιστορία.

 Το ότι υπάρχουν ακόμα οπαδοί της οι οποίοι παραμένουν δύσπιστοι (κατανοητό) ή και λασπολογούν κατά της προσπάθειας που γίνεται βάσει του συγκεκριμένου πρότζεκτ (παράλογο και αναίτιο), τείνει να γίνει κάτι σύνηθες στον κιτρινόμαυρο πλανήτη.

Η επόμενη ημέρα, όταν με το καλό η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 θα έχει στα χέρια της την οικοδομική άδεια (αυτή που στην ΑΕΚ περιμένουν την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα) θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ανέγερσης και τα ερωτήματα για πως ένα έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει κάτι παραπάνω από 80 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα χρηματοδοτηθεί. Γρήγορα και με σαφήνεια σας παραθέτουμε όλα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, με βάση και άξονα ασφαλώς, όλα όσα έχουν εξαγγελθεί από την Ένωση και ισχύουν από επίσημες καταγραφές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με το 24% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση, το κόστος του έργου υπολογίζεται ως εξής:

1. Κόστος αρχιτεκτονικής μελέτης και επίβλεψης/διεύθυνσης κατασκευής: 5,45 εκατ. ευρώ

2. Κόστος α’ φάσης κατασκευής του έργου: 32,116 εκατ. ευρώ

3. Κόστος β’ φάσης κατασκευής του έργου (με κονδύλι Περιφέρειας Αττικής 20,2 εκατ. ευρώ): 25,048 εκατ. ευρώ

4. Κόστος γ’ φάσης κατασκευής του έργου: 18,1 εκατ. ευρώ

5. Συνολικό κόστος κατασκευής της Αγιάς Σοφιάς: 80,7 εκατ. ευρώ

Αναλύοντας τα προαναφερθέντα και εξαιρώντας τα χρήματα για τη μελέτη και επίβλεψη του έργου (σημαντικό μέρος των οποίων ήδη έχει καταβληθεί στην ομάδα Ανδριόπουλου) και τα 20,2 εκατ. που αφορούν στο κονδύλι της Περιφέρειας Αττικής, καταλήγουμε στην ανάγκη εύρεσης περίπου 55 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Έχουμε και λέμε:

* Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το αρχικό πλάνο, το πρώτο μέρος (32,1 εκατ. ευρώ) για την αποπεράτωση του έργου θα πρέπει να καλυφθεί με ιδία κεφάλαια, δηλαδή με χρήματα τα οποία θα προέρχονται από το ταμείο της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924. Πως θα φτάσουν σε αυτό; Με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (άρα με χρηματοδότηση του Δημήτρη Μελισσανίδη), πρόσθεση των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας τις προηγούμενες σεζόν και τις γενναίες «επιχορηγήσεις» από σημαίνοντες ΑΕΚτζήδες οι οποίοι είτε έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα το πράξουν (Πέτρος Παππάς, Πόλυς Χατζηιωάννου), είτε έχουν εκφράσει τέτοια βούληση στο Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο.

* Στη δεύτερη φάση, τα 20,2 εκατ. ευρώ που αποτελούν δέσμευση άρα πλέον και υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής αναμένεται να αποδειχθούν κατάτι λιγότερα από όσο αναμένεται να κοστίσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του έργου. Το ποσό αυτό (5 εκατ. ευρώ) θα πρέπει επίσης να καλυφθεί με ιδία κεφάλαια, εκτός κι αν εν τω μεταξύ, η Ένωση έχει προχωρήσει στο απαραίτητο για την τρίτη φάση του έργου deal, προκειμένου να τα μεταφέρει εκεί. Τι προβλέπει η φάση αυτή;

* Δανεισμό τραπέζης. Όταν η «Αγιά Σοφιά» βρισκόταν ακόμα στις εποχές της επίσημης παρουσίασης του πρότζεκτ, υπήρχαν πληροφορίες για συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς, με τον επιστήθιο φίλο του Δημήτρη Μελισσανίδη και τότε προέδρου του εν λόγω χρηματοπιστωτικού οργανισμού Μιχάλη Σάλλα, να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Ουδείς γνωρίζει αν αυτή η συνθήκη είναι ακόμα ενεργή (τώρα που ο Σάλλας είναι ανενεργός) ή αν η ΑΕΚ θα ξεκινήσει νέο κύκλο αναζήτησης δανεισμού για το τρίτο μέρος του έργου. Το θέμα είναι βέβαια και πόσα θα δώσει πίσω... Θα παραχωρήσει την εμπορική χρήση του ονόματος; Θα δεσμεύσει έσοδα του γηπέδου ή της ΠΑΕ; Λίγο από όλα ;Όλα αυτά θα φανούν όταν το έργο θα έχει πλέον προχωρήσει σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: "Ένας εξοντωτικά δύσκολος αγώνας φτάνει στη δικαίωση του"
Άνοιξε ο δρόμος για τις... μπουλντόζες στην ΑΕΚ
Αγιά Σοφιά έως 30.000

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Ο πόλεμος της Ψαρούς στη Μύκονο

Τι δήλωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που θέλουν την παραχώρηση της παραλίας Ψαρού στη Μύκονο, σε πολύ χαμηλό τίμημα. "Ξέρουμε, ότι ξεκινάμε πόλεμο με οργανωμένα συμφέροντα", αναφέρει μεταξύ άλλων

16 πράγματα που έχουν γίνει και θα τα μάθουμε σε μισό αιώνα

Μερικές καταστάσεις που είναι 'γραμμένο' να ζήσουμε δεν έγκεινται στη σπειροειδή διαδρομή που συνήθως θεωρούμε ότι ακολουθεί η ειμαρμένη, αλλά στο γεγονός ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί και κανονιστεί.

Η αρχή του τέλους για τις πανελλήνιες

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης: Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το "κοινωνικό νομοσχέδιο" για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το βίντεο της έκλειψης μέσα από αεροπλάνο τα επισκιάζει όλα

Ναι, ακόμα και τον Τραμπ να κοιτάζει κατευθείαν τον ήλιο.

'Δεν μου αρέσει το σώμα μου': 14χρονη αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού

Συγκλονίζουν τα όσα έγραφε το κορίτσι στο μυστικό ημερολόγιο της. "Νόμιζα ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν μέσα σε αυτά που κάνουν οι έφηβοι, αλλά ήταν κραυγή για βοήθεια που δεν άκουσα", είπε η μητέρα της

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24