ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κόκπιτ αυτοκινήτου σε σκάφος

Κόκπιτ αυτοκινήτου σε σκάφος

Η Peugeot συμμετείχε στην ναυτική έκθεση Salon Nautique de Paris, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Porte de Versailles στο Παρίσι. (photo)

Είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις στον κόσμο, με πάνω από 670 εκθέτες και 200.000 επισκέπτες. Στο συγκεκριμένο Σαλόνι η Peugeot συνεργάστηκε με το γαλλικό ναυπηγείο της Beneteau, αποκαλύπτοντας το Sea Drive Concept.

Πρόκειται για μία νέα σχεδιαστική πρόταση που πιθανότατα να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον, και αφορά τον χώρο “εργασίας” του ιδιοκτήτη του σκάφους.

Κοιτώντας τις πρώτες φωτογραφίες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έμπνευση των σχεδιαστών του Design Lab της Peugeot έρχεται από το i-Cockpit των νέων τετράτροχων μοντέλων της γαλλικής φίρμας, το οποίο, στη δεύτερη γενιά του, υιοθετεί μια φουτουριστική εμφάνιση και αφήνει στο παρελθόν τον αναλογικό πίνακα οργάνων, αντικαθιστώντας τον με μια πλήρως ψηφιακή οθόνη, η οποία μπορεί να προβάλλει τις πληροφορίες που κάθε φορά επιθυμεί ο οδηγός.

Κόκπιτ αυτοκινήτου σε σκάφος

Η καινοτομία του i-Cockpit όταν παρουσιάστηκε το 2012, ήταν ότι τοποθετούσε τον πίνακα οργάνων ψηλά, πολύ κοντά στο οπτικό πεδίο του οδηγού και πάνω από το τιμόνι. Στόχος αυτής της διάταξης ήταν ο οδηγός να μπορεί να κρατήσει τα μάτια του στο δρόμο ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή ακριβώς τη λογική συνεχίζει και ο ψηφιακός, δεύτερης γενιάς πίνακας οργάνων.

Στην ναυτική έκδοση, τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το μικρής διαμέτρου τιμόνι, η μεγάλη οθόνη αφής 17 ιντσών, η οποία συνεργάζεται με το λειτουργικό Ship Control, μία καινοτομία της Beneteau, που ουσιαστικά πρόκειται για έναν υπολογιστή ταξιδιού που απεικονίζει όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές λειτουργίες του σκάφους, μία αναδιπλούμενη οθόνη με το σύστημα αυτόματης πλοήγησης, καθώς και τοποθετημένα αριστερά και δεξιά του τιμονιού, τα απαραίτητα μπουτόν.

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω, η Peugeot έχει αναλάβει την κατασκευή όλων των υλικών του ταμπλό, όπως το δέρμα Nappa και οι λεπτομέρειες από χρώμιο…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ