ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Άνθρωποι και ρομπότ μαζί στην παραγωγή BMW

Άνθρωποι και ρομπότ μαζί στην παραγωγή BMW

Το BMW Group συνεχίζει το διαρκή εκσυγχρονισμό του εργασιακού περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας.

Η καινοτόμος αυτοματοποίηση και τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες στους σταθμούς εργασίας. Έτσι μειώνονται περαιτέρω οι εργονομικά δύσκολες και επίπονες εργασίες, και οι εργαζόμενοι μπορούν να εφαρμόζουν τις ειδικές γνώσεις και ικανότητές τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έτσι μειώνονται περαιτέρω οι εργονομικά δύσκολες και επίπονες εργασίες, και οι εργαζόμενοι μπορούν να εφαρμόζουν τις ειδικές γνώσεις και ικανότητές τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και ενώ στο παρελθόν άνθρωποι και μηχανήματα εργάζονταν σε ανεξάρτητες περιοχές περικλειόμενες από προστατευτικά κιγκλιδώματα, τα τελευταία χρόνια αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει: σύγχρονα, ελαφρά ρομπότ, έξυπνες συσκευές και εξωσκελετικοί μηχανισμοί (exoskeletons), τα λεγόμενα ‘μηχανικά κοστούμια’ υποστηρίζουν τους εργαζόμενους μέσα στο εργασιακό περιβάλλον τους, κάνοντας το σύστημα παραγωγής πιο αποδοτικό και ευέλικτο.

Χρήση συστημάτων υποστήριξης και ρομπότ ελαφρού βάρους

Ο καταμερισμός ρόλων μεταξύ εργαζομένων και διαθέσιμων εργαλείων είναι σαφής: Το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, δημιουργικών και γνωσιακών ικανοτήτων, κάνουν το ανθρώπινο δυναμικό ιδανικό για εργασίες που εστιάζουν στη δημιουργία αξίας, στην ακρίβεια και τη διαχείριση ποιότητας.

Άνθρωποι και ρομπότ μαζί στην παραγωγή BMW
WWW.GUENTERSCHMIED.COM

Τα συστήματα υποστήριξης από την άλλη, βοηθούν το προσωπικό να εκτελεί επίπονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Στην παραγωγή, τα ελαφρά ρομπότ δεν απαιτούν πρόσθετα σημεία έδρασης και είναι σχετικά ευέλικτα στους χώρους όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, μπορούν να συνεργάζονται απευθείας με τον άνθρωπο. Κατά κανόνα, η χρήση συστημάτων υποστήριξης έχει να κάνει με την ανεύρεση εύλογων λύσεων για τον αντίστοιχο σκοπό, πάντα με έμφαση στο όφελος που επιτυγχάνεται.

Άνθρωποι και μηχανές ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ήδη από το 2013, το BMW Group έθεσε σε λειτουργία το πρώτο ελαφρύ ρομπότ που πήρε θέση μεταξύ των εργαζομένων στη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου του Spartanburg (ΗΠΑ). Η Miss Charlotte, όπως το προσωπικό παραγωγής αποκαλεί το ρομπότ, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να τοποθετεί τσιμούχες στις πόρτες, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Σήμερα, πάνω από 40 ελαφρά ρομπότ χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια του BMW Group, και θα φτάσουν τα 60 μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Αυτά αναλαμβάνουν καθήκοντα που καταπονούν σωματικά τους εργαζόμενους και συχνά ενέχουν ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του υψηλού επιπέδου ακρίβειας που απαιτείται και της επαναληπτικότητάς τους.

Στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, για παράδειγμα, ένα ελαφρύ ρομπότ στερεωμένο στην οροφή της γραμμής συναρμολόγησης μεταφέρει γρανάζια – βάρους έως 5,5 κιλά και τα τοποθετεί με ακρίβεια χωρίς κίνδυνο ζημιάς στις υποδοχές τους. Σε αυτό το σταθμό εργασίας, εργαζόμενοι και ρομπότ συνεργάζονται στενά σε περιορισμένο χώρο χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ