MOTORSPORTS

O Νικόλας Τομπάζης επέστρεψε στη F1

O Νικόλας Τομπάζης επέστρεψε στη F1

Ο 47χρονος Έλληνας ανέλαβε τη θέση του Επικεφαλής Αεροδυναμιστή της Manor F1, σε μια ακόμη εξαιρετικά φιλόδοξη κίνηση της αγγλικής ομάδας.

Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από τη Scuderia Ferrari, ο Νικόλας Τομπάζης επέστρεψε στη Formula 1, καθώς ανακοινώθηκε επισήμως από τη Manor F1 ότι θα αναλάβει τη θέση του Επικεφαλής Αεροδυναμιστή.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Η Manor F1, πρώην Marussia F1, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, στην προσπάθειά της να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της εκκίνησης. Η πρόσληψη του Νικόλα Τομπάζη είναι μια ακόμα μεγάλου βεληνεκούς κίνηση της ομάδας, εφάμιλλης βαρύτητας με την εξασφάλιση των κινητήρων της Mercedes, νυν κορυφαίων της F1, καθώς και των κιβωτίων ταχυτήτων της Williams και της τεχνικής συνεργασίας με την τελευταία.

Πρόσφατα, επίσης, η Manor αντικατέστησε στην κεφαλή της τον διευθυντή John Booth και τον αγωνιστικό διευθυντή Graeme Lowdon, με τον Dave Ryan. Ο Νικόλας Τομπάζης θα εργάζεται υπό τον τεχνικό διευθυντή John McQuilliam.

Ο 47χρονος Νικόλας Τομπάζης ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 το 1992, ως αεροδυναμιστής της Benetton F1, ενώ το 1997 ακολούθησε τη μεγάλη μετακίνηση των κορυφαίων τεχνικών της Benetton -μαζί με τον Ross Brawn και τον Rory Byrne- προς τη Ferrari. Έμεινε στο Μαρανέλο επτά χρόνια, πέρασε μία διετία στη McLaren και γύρισε στη Scuderia το 2006, όπου ήταν Επικεφαλής Σχεδιαστής μέχρι τη ριζική και σε όλα τα επίπεδα αναδόμηση της ιταλικής ομάδας στο τέλος του 2014.

Ο Έλληνας αεροδυναμιστής είπε, για το νέο σταθμό της καριέρας του: «Η ομάδα έχει συναρπαστικά σχέδια και επενδύει σε όλους τους σωστούς τομείς για να πετύχει τις αγωνιστικές φιλοδοξίες της, συνεπώς ανυπομονώ να μπω κι εγώ σε αυτό το ταξίδι. Η υπάρχουσα σχεδιαστική ομάδα είναι ήδη πολύ δυνατή, και προσδοκώ στη συνεργασία με αυτή τη σπουδαία ομάδα ανθρώπων ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που διαθέτουμε και οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ανέβουμε στην κατάταξη τις προσεχείς αγωνιστικές χρονιές.»

Στο μεταξύ, ο John McQuilliam, τόνισε: «Πιστεύω ότι αυτή η πρόσληψη θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μιας σχεδιαστικής ομάδας με εξαιρετικό ταλέντο, η οποία δεν είχε τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία να αποδείξει πλήρως την εμπειρία και τις ικανότητές της. Είμαι βέβαιος ότι, μαζί με τη μονάδα ισχύος της Mercedes και το κιβώτιο ταχυτήτων σε συνδυασμό με την τεχνική συνεργασία της Williams, η νέα δομή του αεροδυναμικού μας τμήματος θα μας προσφέρει τη δύναμη να σχεδιάζουμε και διαρκώς να εξελίσσουμε ανταγωνιστικά μονοθέσια για να πετύχουμε τους μακροχρόνιους στόχους μας».

Στη συνεργασία της Manor με τη Williams F1 κομβικό ρόλο, αναμφίβολα, θα έχει και η παρουσία του Pat Symonds, ενός εκ των κορυφαίων τεχνικών διοικητών της F1. Ο Symonds, μετά τον πενταετή αποκλεισμό για το σκάνδαλο της Σιγκαπούρης 2008 με τον Nelsinho Piquet, επέστρεψε στη F1 ως Διευθυντής Μηχανολογίας της Manor-Marussia, πριν αναλάβει την ίδια θέση στη Williams F1 στο τέλος του 2014.

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver

Η Maria Teresa de Filippis άνοιξε την πόρτα της F1 στις γυναίκες

Στο γκαράζ του Vettel (PHOTOS)

Η ακροβασία του «El Nano»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ