OPINIONS

Υπέρβαση και απαίτηση

Υπέρβαση και απαίτηση

Ο Γιάννης Σερέτης κάνει προθέρμανση ενόψει των βραδινών αγώνων των ελληνικών ομάδων, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League.

Δεύτερη αγωνιστική λοιπόν. Ολυμπιακός υπό πίεση, Παναθηναϊκός σούπερ αουτσάιντερ πια μετά την απίστευτα χαμένη ευκαιρία εναντίον του Άγιαξ, ΠΑΟΚ ήρεμος και με την πρόκληση του «διπλού» στρωμένη στα πόδια του.

Υπέρβαση και απαίτηση

Σε κάθε περίπτωση, ο Στραματσόνι ήταν αναποφάσιστος μέχρι και χθες το μεσημέρι για το σχήμα που θα παρατάξει σήμερα, καθώς στην τελευταία άσκηση της Τρίτης είχε δοκιμάσει 4-2-3-1, αλλά έχει και το 3-5-2 στο νου του, με τριάδα Σαμπά – Μολέδο – Κουτρουμπή στην άμυνα. Η ενδεκάδα είναι ελλιπής, η μεσαία γραμμή υπολείπεται ούτως ή άλλως σε αριθμό (Στάικος στον πάγκο σήμερα, όπως και ο Ευαγγέλου) και ο αντίπαλος έρχεται φουριόζος. Με 2/2 νίκες επί Χιχόν και Εσπανιόλ η Θέλτα ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και απόψε ετοιμάζει και γιορτή στο ανακαινισμένο «Μπαλαϊδος» για την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από εννέα χρόνια.

Ο κόουτς Εδουάρδο Μπερίσο (είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι) δεν έχει στη διάθεσή του τον δαιμόνιο «κεντρικό υπολογιστή» της ομάδας, Φαμπιάν Ορεγιάνα και άφησε εκτός αποστολής τρεις βασικούς. Τον Αργεντινό δεξιό μπακ χαφ Φακούντο Ρονκάλια, τον Σέρβο αμυντικό μέσο Νεμάνια Ραντόγια και τον Βέλγο εξτρέμ Τέο Μπονγκοντά, ενώ δεν είναι απίθανο να κρατήσει στον πάγκο και τον αρχηγό της ομάδας (στόπερ), Γκουστάβο Καμπράλ. Όλα αυτά ενόψει… κυριακάτικου καλοσωρίσματος στην Μπαρτσελόνα, στην οποία πέρυσι τέτοιες μέρες (23 Σεπτεμβρίου) είχε ρίξει τέσσερα (Νολίτο, Γκουιντέτι, δύο ο Ιάγο Άσπας)! Εκτός της ποιότητας, της έδρας και της φόρμας, ο κόουτς δήλωσε χθες «θέλουμε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!»: οι επιδράσεις της… Σεβίλλης είναι αυτές και περίπτωση να πάρει το ματς χαλαρά η πρώην ομάδα του Γιαννάκη Οκκά, του Ζήση Βρύζα και του Δημήτρη Παπαδόπουλου, δεν υφίσταται.

Για να πάρει αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι. Να περιορίσει τις ατομικές (α λα Άγιαξ) αμυντικές γκάφες, να παίξει έξυπνα – ομαδικά - παθιασμένα στη μεσαία γραμμή, να καμουφλάρει τη δεδομένη αδυναμία του Λετέσμα σε πρέσινγκ/τρεξίματα, να πάρει από τον Αργεντινό και τον Λουντ σωστές πάσες προς τους Μπεργκ – Ιμπάρμπο. Και ασφαλώς να εκμετελλευτεί τη διαφορά ύψους του από τη Θέλτα στις στατικές φάσεις και να αποδειχθεί εύστοχος στην τελική προσπάθεια, διότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει… δέκα ευκαιρίες. Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται όλο αυτό και ακόμη περισσότερο! Αν ήταν πλήρης και είχε επιλογές στη μεσαία γραμμή του, θα έπαιζε το ματς στα ίσια: θυμηθείτε ότι ήταν καλύτερος στα εκτός έδρας ματς με την ΑΪΚ και την Μπρόντμπι κι ας τις νίκησε αμφότερες στη Λεωφόρο. Τώρα, με τόσες απουσίες, αν πάρει έστω έναν βαθμό, θα πρόκειται για υπέρβαση στην έδρα της καλύτερης ομάδας του ομίλου του.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΜΕ ΡΙΣΚΟ Ο ΜΠΕΝΤΟ

Υπέρβαση και απαίτηση

και τελικά το πληρώνει παίζοντας τη θέση του μέσα σε τέσσερις ημέρες. Υπό κανονικές συνθήκες, μετά το τρίποντο στην Ελβετία η ισοπαλία σήμερα θα ήταν μια χαρά αποτέλεσμα για τους Ερυθρόλευκους (ασφαλώς και για τον ΑΠΟΕΛ), μα εφέτος ο Ολυμπιακός δεν λειτουργεί φυσιολογικά ως οργανισμός.

Η ενδεκάδα που αναφέρεται ως πιο πιθανή συμπεριλαμβάνει πιο έμπειρους αμυντικούς (Μποτία αντί Βιάνα, Ντε λα Μπέγια αντί Τσιμίκα), Φορτούνης και Μάριν αναμένεται να προσδώσουν επιθετικές ιδέες και πρωτοβουλίες, μα ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι… Λάρισα. Κορμός δεδομένος από πέρυσι, παίκτες με «ευρωπαϊκές» παραστάσεις, Μοράις και Βινίσιους στη μεσαία γραμμή να σκυλιάζουν και να κρατούν το καμουτσίκι του ρυθμού, καλές πτέρυγες με Γιαννιώτα και Εφραίμ, ομάδα «κολοπετσωμένη» και με ταυτότητα. Αν οι Ερυθρόλευκοι δεν παίξουν και με προσήλωση στα αμυντικά καθήκοντά τους και δεν τρέξουν όσο ο πρωταθλητής Κύπρου, αν έχουν στο μυαλό τους – ίσως και υπό την πίεση της έδρας - μόνο την κάψα του γκολ και τη φούρια της νίκης, θα τα βρουν σκούρα. Στην Ευρώπη οι νίκες κατακτώνται συνήθως με το «μηδέν» πίσω, όχι με 3 και 4 γκολ μπροστά.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ Ο ΠΑΟΚ

Υπέρβαση και απαίτηση

Έχει και την Σπάρτα Πράγας να πιέζει τον προπονητή της Γίντριχ Τρπισόσφσκι μετά την απόλυση του Ζντένεκ Σκάζνι!

Ορθώς ο Ίβιτς τόνισε χθες ότι τέτοιου είδους δυσκολίες συσπειρώνουν τις ομάδες και ο κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ έγκειται στην υποτίμηση του αντιπάλου. Με «Χ» δεν χάνεται ο Δικέφαλος, αλλά θα είναι κρίμα να μην διεκδικήσει με όλο το πάθος και τη συγκέντρωσή του το τρίποντο σε ματς – κλειδί και να πετάξει το σερβίρισμα της ευνοϊκής συγκυρίας. Προσοχή: μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ και την εντός έδρας γκέλα με την Ξάνθη δεν «άνοιξε μύτη». Αν… κάπως ηττηθεί απόψε, θα κυκλοφορήσουν αρνητικά ιόντα και για τον Βλάνταν στην ατμόσφαιρα. Για να μην συμβεί αυτό, ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί τις καλές καλύψεις του στη μεσαία γραμμή, αποφυγή αμυντικών σφαλμάτων και συνδρομή των ακραίων μπακ του στην επίθεση για να πατούν περιοχή και να πλησιάσουν στο γκολ και οι Τζάλμα – Ροντρίγκες, όχι μόνο ο Κουλούρης ή ο Κλάους.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ