ΤΟΥΡΚΙΑ

Ασ' τον Αταμάν στην τρέλα του

Ασ' τον Αταμάν στην τρέλα του

Ο Εργκίν Αταμάν συνέχισε την παράδοση που τον θέλει να έρχεται δημόσια σε ρήξη με παίκτη του, βάζοντας αυτή τη φορά στο "κάδρο" τους Ρας Σμιθ και Τζάστιν Ντέντμον. Το Sport24.gr θυμίζει το σερί που "τρέχει" ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ.

Αν κοιτάξει κανείς στο ελληνικό λεξικό τη σημασία της λέξης "ιδιόρρυθμος" θα δει πως πρόκειται για κάποιον " που έχει έναν αποκλειστικά δικό του χαρακτήρα (τρόπο, μορφή, ρυθμό), διαφορετικό από ό,τι θεωρείται κοινό και κανονικό ή καθιερωμένο". Με δύο λέξεις: Εργκίν Αταμάν.

Ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ δεν είναι ένας ακόμη προπονητής. Ούτε είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος στον χώρο της πορτοκαλί μπάλας. Το κάθε άλλο, μιλάμε για έναν... σεσημασμένο εξωστρεφή άνθρωπο, που ουδέποτε θα κρατήσει για τον εαυτό του όσα σκέφτεται. Την ίδια ώρα, δεν θα διστάσει να έρθει σε ευθεία ρήξη με τους παίκτες του, εφόσον διαπιστώσει πως κάποιος παρεκκλίνει από αυτό που ζητάει. Μόνο που δεν το κάνει εντός των τειχών της ομάδας, αλλά προσφεύγει σε τακτικές που δημοσιοποιούν και παρουσιάζουν στο κοινό το όποιο πρόβλημα.

Το έχει κάνει στο παρελθόν, το επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες με τους Ρας Σμιθ και Τζάστιν Ντέντμον . Τον πρώτο μάλιστα έσπευσε να τον διαπομπεύσει μετά την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "BarclayCard Center", επισημαίνοντας πως " παίζουμε χωρίς πόιντ γκαρντ επειδή ο βασικός μας ποίντ γκαρντ παίζει άθλια. Δυστυχώς δε μας έχει δώσει τίποτα στα πρώτα πέντε παιχνίδια. Τον επανέφερα στο παρκέ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Ρεάλ μήπως και μας δώσει κάτι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε το παιχνίδι, αλλά δεν το έκανε. Φυσικά αναφέρομαι στον Ρας Σμιθ". Άουτς!

Δεν πέρασαν παρά δύο εβδομάδες από τη στιγμή που γεννήθηκε ένα ακόμη εσωτερικό ζήτημα για την "τσιμ μπομ", ένα θέμα που πήρε άμεσα διαστάσεις. Αυτή τη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Τζάστιν Ντέντμον, ο οποίος εθεάθη να διασκεδάζει μαζί με φίλους του στο Κάουνας, μετά την ήττα της Γαλατάσαραϊ από τη Ζάλγκιρις, για την EuroLeague. Άμεσα αποφασίστηκε η τιμωρία του, με απουσία από τα επόμενα παιχνίδια της ομάδας, με τη διοίκηση της τουρκικής ομάδας να ενημερώνει πως " ο παίκτης αποχώρησε από το ξενοδοχείο της αποστολής δίχως να πάρει άδεια". Ακολούθως βέβαια, ο "κατηγορούμενος" έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξηγώντας πως " ουδέποτε πήγα να γιορτάσω ή να διασκεδάσω, απλά πήγα να συναντήσω κάποιους φίλους".

Ακολούθησαν λιθουανικά δημοσιεύματα που ενημέρωναν για την κατάσταση, δίνοντας -κάποιο λίγο- φως στην υπόθεση. Τι ανέφεραν; Ο παίκτης έλαβε μήνυμα στο κινητό του σχετικά με την απαγόρευση εξόδου από το ξενοδοχείο, αφού πρώτα είχε φύγει. Κοινώς, δεν μπορούσε να κάνει κάτι, παρά να επιστρέψει άμεσα σε αυτό. Μπλέξιμο!

Η ουσία είναι πως τόσο αυτός όσο κι ο Ρας Σμιθ (που τον συνόδευσε) ενημερώθηκαν πως βρίσκονται εκτός ομάδας μέχρι νεωτέρας, με τη διοίκηση να περιμένει την έγγραφη απολογία τους. Ακολούθως θα αποφασίσει για το μέλλον τους στην ομάδα (σ.σ.: πρόδηλο είναι πως δεν θα αγωνιστούν απόψε απέναντι στην Νταρουσάφακα), με την πιθανότητα του "διαζυγίου" να είναι ορατή για αμφότερες περιπτώσεις. Κι όλα αυτά μία μόλις εβδομάδα μετά την παρθενική νίκη της Γαλατάσαραϊ στην EuroLeague, σε βάρος του Ολυμπιακού.

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Αν τώρα νομίζετε πως αυτά τα δύο παραδείγματα είναι τα μοναδικά στη θητεία του Εργκίν Αταμάν στον πάγκο της "τσιμ μπομ", κάνετε λάθος. Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας έχει φροντίσει να δημιουργήσει... παράδοση τα τελευταία χρόνια στις κόντρες με ξένους παίκτες της ομάδας, μη διστάζοντας να τους εκθέσει -με δηλώσεις του στον Τύπο. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, ειρωνεύτηκε τον Τζόι Ντόρσεϊ , επισημαίνοντας πως " θα τον συμβούλευα να πάρει μαζί τη μαμά του, σε όποια ομάδα πηγαίνει. Μιλούσε μαζί της περισσότερες ώρες απ ότι έπαιζε μπάσκετ".

Παλαιότερα είχε εξηγήσει πως το μυαλό του Αμερικανού σέντερ είχε χαλάσει από τη στιγμή που το όνομά του ακουγόταν για άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους -πριν καταλήξει στην Μπαρτσελόνα.

Σε κάποια παιχνίδια μάλιστα δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου (ή τον πέρασε ελάχιστα στο παρκέ), θέλοντας να τον νουθετήσει. Εις μάτην όμως, αφού όλο αυτό αντί να ρίξει τους τόνους, επέτεινε το πρόβλημα, για να έρθει -μετά από λίγο- η παραχώρησή του στην Μπαρτσελόνα. Έτσι ησύχασαν όλοι. Κι ο Εργκίν Αταμάν, κι ο Τζόι Ντόρσεϊ.

"Ο Αταμάν είναι κλόουν"

Πριν από αυτό, υπήρχε κάτι ακόμη χειρότερο. Ο Νόλαν Σμιθ δεν έκανε πίσω, όταν άρχισαν τα προβλήματα με τον προπονητή του. Εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του, μη διστάζοντας να πετάξει μάλιστα πετσέτα στον προπονητή του , στη διάρκεια αγώνα για το τουρκικό πρωτάθλημα. Η "τσιμ μπομ" δοκιμαζόταν στην έδρα της Μπάνβιτ, με τον Εργκίν Αταμάν να κάνει νόημα στον παίκτη του να περάσει στον πάγκο. Ε δεν ήθελε και πολύ.

Ο Νόλαν Σμιθ πήρε την πετσέτα που του έδωσε ο Κάρλος Αρόγιο, που θα τον αντικαθιστούσε, για να την πετάξει στο σημείο που βρισκόταν ο προπονητής του. Στην αρχή, ο δεύτερος, έκανε πως... δεν είδε. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όμως, βρέθηκε μπροστά του για να του μιλήσει σε πολύ έντονο ύφος, δείχνοντάς του ότι δεν σηκώνει πολλά πολλά.

Μπορεί μια μέρα μετά το επεισόδιο, ο παίκτης να απολογήθηκε μέσω των social media, ζητώντας συγγνώμη για την κίνησή του. Όταν -πριν από μερικές εβδομάδες- του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν για τον Ρας Σμιθ, δεν άντεξε. " Είναι κλόουν", είπε λακωνικά, θυμίζοντας σε όλους πως το σκηνικό στην Μπαντίρμα μπορεί να είναι περασμένο, αλλά όχι και ξεχασμένο.

Ποιος θα είναι ο επόμενος;

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως αυτό που έχει ενδιαφέρον πλέον είναι να δούμε ποιος παίκτης θα δώσει συνέχεια στην παράδοση που έχει δημιουργηθεί εσχάτως. Γιατί ο Εργκίν Αταμάν δεν πρόκειται να αλλάξει. Το θέμα είναι αν θα βρεθεί παίκτης να δώσει λαβές για σχόλια και "έκρηξη" στον προπονητή της Γαλατάσαραϊ, προκειμένου να μας θυμίσει (για πολλοστή φορά) πως είναι παράξενο παιδί.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ