ΒΟΛΕΪ

Να "ανατείλλει" στην Ιαπωνία

Να "ανατείλλει" στην Ιαπωνία
Εθνική βόλει, Μπάεφ

Με χαμόγελα αναχώρησε για την Ιαπωνία η Εθνική Ελλάδας ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου (17/11-03-12)

Στις δηλώσεις που έκαναν πριν από την αναχώρηση ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Χαριτωνίδης, οι συνεργάτες του Μουστακίδης και Καζάζης, καθώς και οι 12 διεθνείς, έδειξαν αρκετά αισιόδοξοι για μια θέση καλύτερη από την 7η θέση που κατέλαβε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το 2002 στην Αργεντινή.

Η καλύτερη παρουσία της Εθνικής ομάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν στη διοργάνωση του από την χώρα μας το 1994, όταν το σύνολο του Χιλμπέρτο Ερέρα κατετάγη στην έκτη θέση.

Πρώτος και όπως είναι λογικό μίλησε για την "περιπέτεια" που θα ζήσουν στην μακρινή Ιαπωνία, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης, ο οποίος τόνισε: « Ξεκινάω με θετική σκέψη και με αισιοδοξία. Οι εμφανίσεις στα τελευταία φιλικά μας έκαναν να χαμογελάμε. Το βασικό είναι να μαζέψουμε βαθμούς στην πρώτη φάση, ώστε να έχουμε περισσότερες ελπίδες για την οκτάδα. Δεν με φοβίζει κάτι συγκεκριμένο, εκτός της αγωνίας που έχω για να παρουσιαστούμε με τη Γαλλία στην πρεμιέρα, όπως στα δύο φιλικά με τη Σερβία.

Με ευχαριστεί πολύ που τα παιδιά δείχνουν διάθεση, όρεξη και ενδιαφέρον. Δεν έχω ξαναπαίξει με κάποια ομάδα στην Ιαπωνία, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες και θεωρώ γούρικο ότι από τότε που ανέλαβα την Εθνική δεν έχουμε χάσει σε κανένα αγώνα πρεμιέρας στις διοργανώσεις που λάβαμε μέρος. Στο Γουόρλντ Λιγκ του 2005 νικήσαμε τη Σερβία δύο φορές, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος νικήσαμε την Πορτογαλία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 νικήσαμε την Ολλανδία και στο Ευρωπαϊκό Λιγκ του 2006 νικήσαμε τη Σλοβακία

».

Στην συνέχεια μίλησαν οι συνεργάτες του και οι διεθνείς μας.... που έδειξαν αισιόδοξοι

Σάκης Μουστακίδης: « Ολες οι ομάδες αυτού του Παγκοσμίου είναι φαβορί για να παίξουν με τη Βραζιλία στον τελικό. Ολα τα ματς είναι ανοιχτά. Τα φιλικά με τη Σερβία με έκαναν αισιόδοξο και, αν παίξει η ομάδα σύμφωνα με τις δυνατότητές της, μπορεί να περάσει στους «16» και από εκεί να στοχεύσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Αυτή η Εθνική είναι ένα νέο σχήμα, πολλά από τα παιδιά δεν έχουν εμπειρία από βαριά διοργάνωση, όπως είναι αυτό το Μουντιάλ. Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος αν μπούμε στην οκτάδα».

Στέλιος Καζάζης: « Ημουν προπονητής στην ομάδα του 1998 και είμαι χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία για δεύτερη φορά να συνοδεύσω το εθνικό συγκρότημα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Σε πολλούς τομείς αυτή η ομάδα είναι από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ. Δεν θέλω να πω πολλά λόγια και μακάρι να μπορώ να πω περισσότερα στην επιστροφή μας. Έχουμε προετοιμαστεί καλά και με τη θέληση και την ικανότητα των παικτών ξεκινάμε μία μεγάλη δοκιμασία, όπου θα χρειαστούν δυνάμεις, πίστη, θέληση και τύχη».

Νίκος Ρουμελιώτης: « Για μένα είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών που λαμβάνω μέρος, μετά το 2002 στην Αργεντινή. Αρχηγός δεν είμαι μόνο εγώ, αρχηγοί είναι και οι δώδεκα παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα. Προσωπικός μου στόχος είναι η πρώτη θέση. Οι δυνατότητες της ομάδας είναι μεγάλες, ωστόσο την οκτάδα τη βλέπω ως ένα μεγάλο και εφικτό στόχο. Πρώτα βλέπουμε το ματς με τη Γαλλία. Για μένα είναι σημαντικό να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα. Οι πρεμιέρες είναι "το Α και το Ω". Αν κερδίσουμε τη Γαλλία, ο δρόμος για την οκτάδα θα είναι εύκολος. Στα δύο φιλικά με τη Σερβία παίξαμε ποιοτικό βόλεϊ και δείξαμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας».

Αντρέι Κράβαρικ: « Για μένα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών. Εχω λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1991 και πήραμε την έβδομη θέση με την Τσεχοσλοβακία. Η εμπειρία μου λέει ότι θα πάμε καλά σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κάνει σπουδαία παιχνίδια, αλλά πάντα μας έλειπε ένα "κλικ". Μετά τους Ολυμπιακούς και το Ευρωπαϊκό του 2005, η τρίτη μας προσπάθεια πιστεύω θα είναι καλύτερη. Δεν φοβόμαστε κανένα, πρέπει να δούμε προσεκτικά κάθε αγώνα στην πρώτη φάση και, αν κερδίσουμε τους αγώνες-κλειδιά, όπως την πρεμιέρα με τη Γαλλία, θα μπούμε δυνατά στη δεύτερη φάση».

Κώστας Χριστοφιδέλης: « Για μένα είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 1998, πάλι στην Ιαπωνία. Εχουμε αισιοδοξία, ξέρουμε ότι μας περιμένουν πολλά και δύσκολα ματς. Θα χρειαστεί να είναι σε καλή κατάσταση και οι 12 παί,κτες και να δούμε το κάθε ματς ξεχωριστά, ώστε να πετύχουμε τον πρώτο μας στόχο που είναι η 16άδα και από εκεί η 8άδα. Από το 1998 υπάρχουν πολλές διαφορές, τότε ήταν η πρώτη χρονιά που είχε καθιερωθεί το λίμπερο και όλες οι ομάδες ψάχνονταν. Τώρα η ομάδα είναι πιο πλήρης. Το άθλημά μας είναι πιο δύσκολο και δεν μπορεί να μιλάει κανείς εύκολα για θαύματα, όπως έγιναν στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, είμαστε όμως αισιόδοξοι».

Νίκος Σμαραγδής: « Είναι το πρώτο μου Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά στην Ιαπωνία είχα κάνει το ντεμπούτο μου στην Εθνική ομάδα στο Γουόρλντ Λιγκ του 2000. Ξεκινάμε με αισιοδοξία. Η ομάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Κάναμε δυνατά φιλικά και είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να κερδίσουμε όλες τις ομάδες, με μοναδική εξαίρεση τη Βραζιλία. Το κάθε ματς είναι για εμάς σαν τελικός. Μακάρι να πραγματοποιηθεί το όνειρο όλων, που είναι η τετράδα σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Ανδρέας Ανδρεάδης: « Η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλήμα ήταν πάντα όνειρο για μένα. Ξεκινάμε με καλή διάθεση για κάτι καλό. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα κάνουμε υπέρβαση και κάτι πολύ μεγάλο σε αυτή τη συμμετοχή μας. Μου έρχεται στο μυαλό το EURO 2004 του ποδοσφαίρου, που μας είχαν όλοι ξεγραμμένους, αλλά πήραμε τον τίτλο. Πιστεύω και θέλω να κερδίσουμε την Ιταλία στη δεύτερη φάση».

Κώστας Προύσαλης: « Το κλειδί για να προχωρήσουμε θα είναι ο όμιλος της πρώτης φάσης και ειδικά το ματς με τη Γαλλία. Αν καταφέρουμε να κάνουμε τρεις ή και τέσσερις νίκες στην πρώτη φάση, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην οκτάδα, που είναι ο μεγάλος μας στόχος. Φαντάζομαι το Παγκόσμιο Πρωτάθλήμα σαν μία μικρή Ολυμπιάδα, όπου θα λάβουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου, και είμαι διπλά χαρούμενος, γιατί μεταξύ αυτών θα βρίσκεται η Εθνική ομάδα».

Γιάννης Κυριακίδης: « Και για μένα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλήμα και η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχω λάβει μέρος. Επειδή είμαστε ενθουσιώδεις, πρέπει να δούμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να βαδίσουμε βήμα-βήμα για κάτι καλό. Τα παιχνίδια είναι πολλά και η κούραση θα είναι μεγάλη. Οσοι πιστεύουν σε αυτή την ομάδα, θα δικαιωθούν. Υποσχόμαστε στους Έλληνες φιλάθλους να τους ξυπνάμε με επιτυχίες και να πάρουν κινητά με τηλεόραση».

Γιώργος Στεφάνου: « Είναι ένα τουρνουά αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων και η πιο δύσκολη διοργάνωση που έχω παίξει μέχρι τώρα στην καριέρα μου. Κρυφή ελπίδα κάθε αθλητή αυτής της ομάδας είναι να αγωνίζεται για την κορυφή. Βασικός παράγοντας θα είναι η φυσική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι μικρές, αλλά το επίπεδο πολύ υψηλό και δεν συγχωρούνται λάθη. Με το αγωνιστικό σύστημα που υπάρχει, κάθε πόντος έχει σημασία. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι καλύτερο απ΄ ότι στο παρελθόν».

Θεόδωρος Μπάεφ: « Είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλήμα που θα λάβω μέρος μετά την Αργεντινή, με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Είμαστε σε δύσκολο όμιλο, αλλά τα μηνύματα που έχουμε πάρει από τα φιλικά είναι θετικά. Δεν είμαστε υπερδύναμη, ούτε φαβορί, αλλά από τη στιγμή που οι διαφορές έχουν μικρύνει, η ελπίδα και ο στόχος μας είναι να κάνουμε την υπέρβαση και να κερδίσουμε ομάδες με μεγαλύτερο όνομα. Χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι η υψηλή απόδοση στην υποδοχή, ενθουσιασμός και διάθεση».

Σωτήρης Πανταλέων: « Είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που συμμετέχω, μετά από αυτό στην Αργεντινή. Για μένα επιτυχία θα είναι η εξάδα. Το σύστημα της διοργάνωσης είναι σκληρό και θα δώσουμε συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια. Θα υπάρχει μεγάλη φθορά στις ομάδες και θα γίνουν εκπλήξεις. Ακόμα και η Βραζιλία θα ζοριστεί. Πρέπει να κυνηγήσουμε κάθε πόντο, γιατί σε περίπτωση ισοβαθμίας μετρούν πρώτα οι πόντοι και μετά τα σετ. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη, όπως έγινε στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μακάρι να ζήσουμε κι εμείς τέτοιες στιγμές. Μπορούμε κι ελπίζουμε».

Ηλίας Λάππας: « Στόχος μας να ανέβουμε ένα βήμα πιο ψηλά από ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002. Το σύστημα είναι δύσκολο και, αν περάσουμε στη δεύτερη φάση, θα δώσουμε εννιά ματς σε δώδεκα ημέρες. Η κούραση θα παίξει ρόλο. Είναι απίθανο μία ομάδα να έχει υψηλή απόδοση σε όλους τους αγώνες και θα γίνουν εκπλήξεις. Κλειδί είναι ο αγώνας της πρεμιέρας με τη Γαλλία. Θα μας βοηθήσει και στη βαθμολογία και στην ψυχολογία».

Βασίλης Κουρνέτας: « Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βετεράνο, είμαι μικρός κι έχουμε μπροστά μας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. Χρειαζόμαστε ένα καλό ξεκίνημα με τη Γαλλία. Το 1998 στην Ιαπωνία η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να φτάσει ψηλά. Δεν είχαμε πάει σε άλλη μεγάλη διοργάνωση, ενώ στην Αργεντινή το 2002, που είχαμε και κάποιους μεγάλους αγώνες, όπως στα ματς με τη Ρωσία, φάνηκε η διαφορά, όπου πήραμε την έβδομη θέση. Βέβαια, μας έμεινε η πικρία ότι δεν παλέψαμε το ματς με τη Ρωσία, στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 2002. Τώρα έχουμε καλή ομάδα, ισορροπημένη και υπάρχουν 12 ισάξιοι διεθνείς παίκτες. Με μία καλή διαχείριση μπορούν να γίνουν πολλά και στόχος μας είναι να δούμε και πάλι τον ομοσπονδιακό μας προπονητή να αγκαλιάζει τον Σωτήρη Πανταλέων και τους υπόλοιπους παίκτες από χαρά και ενθουσιασμό».

































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ