ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Ίβκοβιτς, ο Μπαρτζώκας και ο Αταμάν

ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ INTIME SPORTS

Ο Εργκίν Αταμάν μπήκε από την πρώτη στιγμή στο πετσί του (νέου) ρόλου του και ο Βασίλης Σκουντής σκιαγραφεί το προφίλ του και τον βάζει στη διαδικασία της προσομοίωσης!

Το "αμάν" είναι ένα τουρκικό επιφώνημα που αναλόγως με το πώς χρησιμοποιείται, άλλοτε δηλώνει δυσάρεστη έκπληξη, άλλοτε αγανάκτηση, άλλοτε ανακούφιση, άλλοτε απόγνωση, άλλοτε θαυμασμό και πάει λέγοντας…

Το "αμάν" κάνει ρίμα με τον Εργκίν Αταμάν και προφανώς αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη (ο Τούρκος προπονητής και ο Παναθηναϊκός) ελπίζουν πώς απ' όλες τις έννοιες θα επιβεβαιωθεί αυτή η οποία δηλώνει την ανακούφιση…

Την ευρωπαϊκή ανακούφιση εννοώ, που οι Πράσινοι τη λαχταρούν από το 2012, όταν κατέγραψαν την τελευταία εμφάνιση τους στο Final Four της EuroLeague για να ακολουθήσει μια μακρά περίοδος νηστείας και προσευχής!

Τα κομφετί και τα τρία δάχτυλα

Αντιθέτως του Αταμάν δεν τού έχουν λείψει ούτε οι (τρείς απανωτές) συμμετοχές στα Final Four, ούτε οι (δυο) τίτλοι σε τρεις μαζεμένους τελικούς, ούτε τα κομφετί με τα οποία τον έραναν τις προάλλες, στην τελευταία εμφάνιση επί σκηνής με την Αναντολού Εφές.

Δεν κατάφερε βεβαίως να πετύχει το three-peat, που λάνσαρε ως όρο ο Πατ Ράιλι και ούτως ειπείν, μετά τον αποκλεισμό των δις πρωταθλητών Ευρώπης από τα playoffsτης σεζόν 2022-23, έμειναν μετέωρα τα τρία δάχτυλα που σήκωνε συχνά στη διάρκεια της εφετινής σεζόν, κυρίως για να πικάρει τους Καταλανούς.

Προσδόκαγε ο Αταμάν να κάνει τα δυο τρία, αλλά τζίφος...

Το ελληνοτουρκικό νταλαβέρι

"Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός", λέει το τραγούδι, στο οποίο ο Αταμάν μπορεί να ακομπανιάρει όχι μόνο τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά και τον συμπατριώτη του Ερντέμ Τζαν, όπως επίσης τον Ηλία Ζούρο (Εφές, Τόφας), τον Βαγγέλη Αγγέλου (Εφές), τον Δημήτρη Ιτούδη (Μπάνβιτ, Φενέρμπαχτσε), τον Στέφανο Δέδα (Γκαζιαντέπ, Μπαχτσεσεχίρ), τον Δημήτρη Πρίφτη (Τόφας) και τον Ανδρέα Πιστιόλη (Γαλατασαράι), που έχουν καθίσει σε πάγκους ένθεν και εκείθεν του Αιγαίου πελάγους!

Αφικνούμενος στην Ελλάδα ο Αταμάν γράφει ιστορία ως ο πρώτος Τούρκος προπονητής που θα καθοδηγήσει ελληνική (και μάλιστα όχι όποια κι όποια) ομάδα, 15 χρόνια μετά την βραχύβια θητεία του Ερτέμ Τζαν με την ιδιότητα του ασίσταντ κόουτς, στο πλάι του Ταμπ Μπάλντγουιν, στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Οι ανύποπτες κουβέντες με τον Ολυμπιακό

Ο Αταμάν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό και όχι τον Ολυμπιακό!

Δεν το γράφω αυτό δίκην τρολαρίσματος, αλλά επειδή κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο και σε επίπεδο φιλολογικής συζήτησης, του είχε βάλει αυτή την ιδέα ο τότε τζένεραλ μάνατζερ του Ολυμπιακού, Χρήστος Σταυρόπουλος!

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αταμάν σε μια συνέντευξη του στην εκπομπή PickN’Roll τηςCosmoteTV, τον περασμένο Μάρτιο, όταν βεβαίως δεν είχε διαφανεί το ενδεχόμενο να αναλάβει τον Παναθηναϊκό.

"Ο Ολυμπιακός έχει έναν καταπληκτικό προπονητή και παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη" έλεγε τότε ο Αταμάν για να συμπληρώσει ότι "ίσως μια μέρα πάει κάπου αλλού, μπορεί στην Εφές και να πάρω εγώ τη θέση του στον Ολυμπιακό"!

Το κασέ, το μπάτζετ και ο Γιαννακόπουλος

Εντέλει το κισμέτ του έγραφε ότι θα γινόταν αυτός ο πρώτος Τούρκος προπονητής ελληνικής ομάδας, έστω κι αν πριν από τρεις μήνες ήγειρε τις επιφυλάξεις του, με το σκεπτικό ότι "είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι μετά από τόσες επιτυχίες, το κασέ και το μπάτζετ μου ανέβηκαν πολύ".

Αυτό όντως το ξέρει καλύτερα από τον καθένα (και το πληρώνει) ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος!

Με τον ερχομό του στην Ελλάδα θα αναστενάξουν οι ψαροταβέρνες, "διότι μου αρέσουν πολύ τα θαλασσινά και όποτε έρχομαι στην Ελλάδα τα απολαμβάνω"!

Το Αιγαίο, το μπιτσόμπαρο και ο Ομπράντοβιτς

Θα αναστενάξουν επίσης οι παραλίες, διότι (στην ίδια συνέντευξη) παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα έχει τις καλύτερες παραλίες και το Αιγαίο είναι η καλύτερη θάλασσα του κόσμου».

Καλή είναι, Εργκίν μου, αρκεί να μην έρθει μια νύχτα ξαφνικά για να μας τη ρουφήξει με το καλαμάκι ο Ερντογάν!

Έχει προλάβει ωστόσο να τοποθετηθεί επ’ αυτού στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας και αποκαλυπτικής συνέντευξης που έδωσε εδώ στις 21 του περασμένου Αυγούστου, όντας καβάλα στο άλογο (μετά το repeat με την Εφές) και ενώ ακολουθούσε το EuroBasket.

Θα αναστενάξουν επίσης και τα… μπιτσόμπαρα, διότι ο Αταμάν είχε πει, σχολιάζοντας την εκπεφρασμένη επιθυμία του Ομπράντοβιτς να ανοίξει ένα μπαρ στην Πάρο, όταν βγει στη σύνταξη, "εγώ θα πάρω ένα βαρκάκι και θα πάω να φάω και να πιω στο μπαρ του Ζέλικο"!

Οι τεχνικές ποινές, οι αποβολές και οι υπερωρίες του Σερέλη και του Παππά

Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα στα αχ και τα βαχ, που λέει και το τραγούδι, σίγουρα θα αναστενάξουν και οι σφυρίχτρες των διαιτητών, διότι ο Αταμάν έχει τις τεχνικές ποινές και τις αποβολές για πρωινό με ντονέρ και κεμπάπ!

Παρεμπιπτόντως αυτές τις σκηνές τις είδαμε και στα μέρη μας, στις 19 Αυγούστου του 2023, στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του αγώνα της Εθνικής με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Τουρνουά "Ακρόπολις" και χρειάσθηκε να επέμβει για να τον κατευνάσει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Τα είχε πάρει κιόλας στο κρανίο για τις αποδοκιμασίες που ακούσθηκαν από την εξέδρα, την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της πατρίδας του και έγινε στην κυριολεξία… Τούρκος από το κακό του!

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά επειδή και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανήκει σε αυτή τη… σαματατζίδικη συνομοταξία, θαρρώ πως στα επερχόμενα ντέρμπι αιωνίων θα κάνουν υπερωρίες ο Χρήστος Σερέλης και ο Χρήστος Παππάς!

"Ο ηγέτης που θα ξεσηκώσει τον κόσμο"

Σε κάθε περίπτωση ο Αταμάν είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεγείρει τα πλήθη και-όπως αποκάλυψε ο ίδιος- ενθουσιάσθηκε κιόλας από μια σχετική ατάκα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Η πιάτσα ξέρει καλά ότι Αταμάν είναι vocal, όπως λένε και οι Αμερικανοί: του αρέσει να μιλάει για το μπάσκετ και όχι μόνο, γίνεται η χαρά των δημοσιογράφων με τις εκάστοτε δηλώσεις που εικονογραφούν έναν ακομπλεξάριστο τύπο και όποτε νιώθει τύψεις συνειδήσεως ή δεν θέλει να εκτεθεί, τότε κλείνει το φερμουάρ στο στόμα του παραδεχόμενος ότι "ο λόγος είναι ασήμι και η σιωπή χρυσός".

Οι 26 τίτλοι και το ΝΒΑ

Γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου του 1966 στην Κωνσταντινούπολη, ο Αταμάν έχει καθίσει στους πάγκους οκτώ συλλόγων, έξι της πατρίδας του (με τρεις θητείες στην Εφές), δυο ιταλικών (Σιένα, Φορτιτούντο Μπολόνια) και πλέον μιας ελληνικής (Παναθηναϊκός), χώρια η Εθνική Τουρκίας.

Σε αυτή την τριαντάχρονη καριέρα του έχει δρέψει 26 τρόπαια, εκ των οποίων 20 στην Τουρκία και έξι στις διοργανώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης, αλλά προς το παρόν –και μέχρι αποδείξεως του εναντίου-δεν κατάφερε να βαδίσει στα χνάρια του Ιγκόρ Κόκοσκοβ και του Ντάρκο Ραγιάκοβιτς…

Τι πάει να πει αυτό;

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, διότι μέχρι πέρυσι ο Αταμάν είχε προσηλυτίσει τον εαυτό του στην ιδέα να κουμαντάρει ως πρώτος προπονητής μια ομάδα του ΝΒΑ, έχοντας στο βιογραφικό του μια πρώτη επαφή με το αμερικανικό μπάσκετ, τη σεζόν 1998-99 ως παρατηρητής του προγράμματος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο, έκρινε ότι θα έπρεπε να βάλει στο ράφι ή στη ναφθαλίνη αυτή τη φιλοδοξία, εξηγώντας το σκεπτικό του, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είναι σαράντα χρονών ώστε να έχει τη χρονική ευχέρεια και την υπομονή να κυνηγήσει αυτό το όνειρο.

Οι εντιμότατοι εχθροί μου!

Ντυμένος πλέον στα πράσινα ο Αταμάν αφήνει στην άκρη τον Μαλόουν, τον Κερ, τον Σπόελστρα και τους λοιπούς προπονητές του ΝΒΑ και θα συνεχίσει να κονταροχτυπιέται με τους συνηθισμένους, αγαπημένους και εντιμότατους φίλους και συνάμα εχθρούς του στην από ‘δω πλευρά του Ατλαντικού…

Πότε με τον… ακατονόμαστο Σαρούνας Γιασικέβιτσους με τον οποίο έχει ανοίξει βεντέτα....

Πότε με τον Δημήτρη Ιτούδη σε ένα γαϊτανάκι που μετά τις αναμετρήσεις τους στη EuroLeague οξύνθηκε και στο τουρκικό πρωτάθλημα...

Και πότε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα…

"Μπαρτζώκα πρέπει κι εσύ να ανησυχείς λίγο"

Εδώ ήρθαμε, όπως λέγαμε παλιά και στο σινεμά, διότι ο αγλαός Αταμάν φρόντισε από την πρώτη στιγμή να πετάξει το γάντι στον προπονητή του Ολυμπιακού…

Προχθές σε μια αποστροφή τηλεοπτικής συνέντευξης του ο προπονητής του Παναθηναϊκού απευθύνθηκε ευθέως στον κόκκινο ομόλογο του με την ατάκα «Μπαρτζώκα, πρέπει κι εσύ να ανησυχείς λίγο»!

Η ατάκα του Ιβκοβιτς, ο Γιαννάκης και ο Ζέλικο

Διάβασα αυτή τη δήλωση και θυμήθηκα αυτό που είχε πει στις 16 Αυγούστου του 2010, κατά την επίσημη παρουσίαση του από τον Ολυμπιακό, ο συχωρεμένος Ντούσαν Ιβκοβιτς και είχε διττό νόημα: αφενός ερμηνεύθηκε ως unfair προς τον προκάτοχό του Παναγιώτη Γιαννάκη και αφετέρου αποτελούσε το πέταγμα ενός γαντιού προς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

"Όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε πιο ισχυρό προπονητικό τιμ. Εφέτος, όμως, δεν θα έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα".

Σαν να λέμε, "τώρα είμαι εγώ εδώ".

ΥΓ: Αυτά προς το παρόν , όσο για τα υπόλοιπα-όπως συνηθίζω να γράφω στα υστερόγραφα μου σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τα βρει η υπηρεσία…

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ