OPINIONS

Το παραμύθι του…‘ψεύτη βοσκάκη’!

Το παραμύθι του…‘ψεύτη βοσκάκη’!
Αγκάνθο

Ο Γιάννης Ιωαννίδης σχολιάζει με το «μήνυμα» της διαιτησίας Βοσκάκη και ζητά από τον Ηλιάδη να προστατεύσει τον Άρη από τα… ‘παράπλευρα εμπόδια’

Η γιαγιά μου ήταν από τη Δράμα. Ακόμα τη θυμάμαι να αφηγείται το ‘παραμύθι του ψεύτη βοσκού’, που σκάρωνε φάρσες στους συγχωριανούς φωνάζοντας «βοήθεια» γιατί ο λύκος υποτίθεται ότι έτρωγε τα πρόβατα.

Του άρεσε να γελάει με το πάθημα των χωριανών που έτρεχαν να βοηθήσουν και, τελικά, διαπίστωναν ότι επρόκειτο για ψέμα. Μία μέρα, οι λύκοι επιτέθηκαν πραγματικά στο κοπάδι αλλά κανένας δεν πείστηκε από τις κραυγές του ‘ψεύτη βοσκού’. Μοιραία, λοιπόν, τα πρόβατα ‘είπαν το ποίημα’.

Όταν έγινα φοιτητής, γνώρισα έναν τύπο από Κρήτη. Μία ‘καμένη βραδιά’, ήταν τύφλα σουρωμένος και μου εξιστόρησε το παραμύθι της γιαγιάς μου στην…κρητική διάλεκτο. Στη δική του ‘γλώσσα’, ο ‘ψεύτης βοσκός’ της Δράμας είχε γίνει… ‘ψεύτης βοσκάκης’ του Ψηλορείτη.

Η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη που με ‘ανάγκασε’ να θυμηθώ το κρητικό φιλαράκι, ενώ ήμουν στις κερκίδες της Βέροιας. Impossible is nothing…

Οι ‘ψεύτες βοσκοί’

Το αγαπημένο χόμπι ΠΑΕ και δημοσιογράφων είναι να ρίχνουν το φταίξιμο της ήττας στον διαιτητή. Ξεψαχνίζουν την παραμικρή λεπτομέρεια, βγάζουν από τη μύγα ξίγκι και στο τέλος αποδίδουν το ατυχές αποτέλεσμα στα φαλτσοσφυρίγματα. Από τον χρυσό κανόνα της μετατόπισης ευθυνών δεν ξεφεύγει ούτε καν ο… ‘αιώνιος πρωταθλητής’, γεγονός που προσφέρει άλλοθι στους υπόλοιπους να συνεχίσουν την παρωδία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το αποτέλεσμα των γκεμπελιστικών ισχυρισμών για ‘διαιτητικές σφαγές’ μετά από κάθε ‘γκέλα’ είναι να μην πιστεύει κανένας το ‘έγκλημα’ όταν πραγματικά διαπράττεται. Ευτυχώς, έχω κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι δεν κατατάσσομαι στους ΄ψεύτες βοσκάκηδες’ (που θα έλεγε ο κρητικός συμφοιτητής) οπότε έχω το δικαίωμα να ζητήσω βοήθεια για να μην ‘κατασπαράξουν’ το…‘κιτρινόμαυρο κοπάδι’.

Ο ‘αληθινός Βοσκάκης’

Οι ποδοσφαιριστές του Άρη είναι soft και δεν παίζουν physical game, διότι δεν το επιτρέπει η σωματοδομή και η φυσική τους κατάσταση. Επιπλέον, στη Βέροια δεν πιέστηκαν από τον αντίπαλο ούτε έκαναν σκληρά φάουλ. Κι όμως, ο διαιτητής Βοσκάκης είδε:

  • 8 κίτρινες κάρτες σε παίκτες που αγωνίστηκαν (οι 2 ‘δίπλωσαν’ και έγιναν κόκκινες)

  • 1 κίτρινη κάρτα στον Πουλίδο για χειραψία μετά τη λήξη του αγώνα (‘δίπλωσε’ και έγινε κόκκινη)

  • 1 κίτρινη κάρτα στον Κύργια, που καθόταν στον πάγκο

  • 1 αποβολή στον προπονητή τερματοφυλάκων Κάντα

Η ψυχολογική κατάσταση των κιτρινόμαυρων μετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα είναι ενδεικτική της αίσθησης κατάφορης αδικίας. Προσωπικά, θυμήθηκα τον διαιτητή Φασόλη που έδειξε 9 λεπτά καθυστερήσεις στο Άρης-Ολυμπιακός και ευχαρίστησα το Θεό που το παιχνίδι έληξε στο 95 λεπτό. Τουλάχιστον, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για περισσότερα…‘πειθαρχικά παραπτώματα’ που ίσως στερούσαν 2-3 ακόμα παίκτες από το επόμενο παιχνίδι με Πλατανιά.

Η…μπάλα στον Ηλιάδη

Όποιος κρίνει μόνο εκ του αποτελέσματος κινδυνεύει να εκτεθεί, διότι αψηφά τις λεπτομέρειες που ενδέχεται να επηρεάσουν το μέλλον. Η ομάδα κέρδισε, αλλά καμία νίκη δε μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα: ο Άρης είναι παντελώς ‘απροστάτευτος’.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο πρόεδρος φέρεται να είπε στο ημίχρονο: « Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ανεπίτρεπτο. Σεβαστείτε τον κόσμο!». Τίποτα, όμως, δεν άλλαξε στο δεύτερο 45λεπτο. Στο τέλος του αγώνα, είπε στον βεροιώτη Καραμελίδη « Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό». Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η διαιτησία ήταν ‘μήνυμα’ για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Οι κιτρινόμαυροι δε μπορούν να κερδίζουν τους «καμικάζι» επί μονίμου βάσης. Αν η διοίκηση δε διασφαλίσει ισονομία, τότε ο δρόμος θα είναι γεμάτος εμπόδια και η αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών θα επαφίεται αποκλειστικά στο ήθος του εκάστοτε referee.

Εύχομαι να κάνω λάθος και να πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Σε τελική ανάλυση, άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε (που θα έλεγε κι ο ‘ψεύτης βοσκάκης’)…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ