ΑΕΚ

Όταν χρειάζεται να αμυνθεί η ΑΕΚ, κλείνεις τα μάτια

Ο Γιώργος Τζαβέλλας
Ο Γιώργος Τζαβέλλας INTIME

Η ΑΕΚ έμεινε ζωντανή στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αλλά δεν έπεισε, ενώ για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός έκανε έγκλημα με τον Χουάν Χοσέ Περέα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η ΑΕΚ πήγε πιεσμένη στους Ζωσιμάδες. Τα αποτελέσματα της Κυριακής είχαν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ομάδα του Οφρυδόπουλου, η οποία αν δεν πέρναγε από τους Ζωσιμάδες, θα έμενε πολύ πίσω στη μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Κατάφερε να κερδίσει, δεν κατάφερε να πείσει. Για ακόμα ένα παιχνίδι η αμυντική της συμπεριφορά, αλλά και ατομικά οι δυνατότητες που έβγαλαν οι αμυντικοί της ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου.

Η νίκη που πήρε την κρατά ζωντανή στη δύσκολη μάχη που έχει να δώσει με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό. Να τονίσω εδώ, πως ο πραγματικός αντίπαλος της ΑΕΚ είναι ο Άρης καθώς μόνο αν περάσει τον Άρη εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Σε περίπτωση που περάσει τον Παναθηναϊκό, αλλά τερματίσει τέταρτη και τρίτος ο Άρης θα περιμένει τον τελικό του Κυπέλλου.

Της πήγαν όλα πρίμα για να κερδίσει

Σε κάθε περίπτωση αν δεν πέρναγε από την έδρα του ΠΑΣ θα είχε δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Για να έρθει αυτό το σπουδαίο βαθμολογικά διπλό χρειάστηκε πολύ τύχη. Για την ακρίβεια όλα της πήγαν πρίμα για να κερδίσει. Το γρήγορο τέρμα ήταν μία σημαντική βάση για το διπλό.

Είναι το στιλ και η φιλοσοφία της ομάδας του Μεταξά τέτοια που όσο ο χρόνος περνά και έχει να υποστηρίξει αποτέλεσμα, ατσαλώνεται. Μένει όλο και πιο χαμηλά στο γήπεδο, γίνεται πιο δεμένη αμυντικά, ρίχνει περισσότερο ποδοσφαιρικό ξύλο και είναι δύσκολο να της ανοίξεις την άμυνα. Ειδικά αν και εσύ έχεις εκπαιδευτεί σε ποδόσφαιρο χώρου και αντεπιθέσεων.

Το γρήγορο τέρμα του Κριχόβιακ τής έδωσε χώρους

Το γρήγορο τέρμα του Κριχόβιακ δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ο ΠΑΣ, να πρέπει να κυνηγά το σκορ σε ολόκληρο το παιχνίδι και η ΑΕΚ να έχει χώρους για να αξιοποιήσει την ταχύτητα της. Αποδείχτηκε επίσης πως για να παίζει γρήγορα η ΑΕΚ βοηθά το να υπάρχει μπροστά από τους δύο κεντρικούς χαφ, ένας ποδοσφαιριστής που να μπορεί να μεταφέρει την μπάλα.

Στα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα οι Τσούμπερ, Αμραμπάτ και Γκαρσία, η ΑΕΚ έχει πιο γρήγορο σχήμα όμως δεν υπάρχει σωστή μεταφορά μπάλας, λείπει ο συνδετικός κρίκος και το παιχνίδι της γίνεται άναρχο και βιαστικό.

Ο Αμραμπάτ δεν μπήκε αποστολή λόγω προβλήματος τραυματισμού και η ΑΕΚ είχε καλύτερη μεταφορά μπάλας, έχοντας σαν τρίτο χαφ τον Μάνταλο.

Μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ έβγαλε πολλές και καλές επιθέσεις χώρου. Βοηθήθηκε πολύ από το γεγονός πως ο ΠΑΣ, σε ολόκληρο το παιχνίδι αναγκάστηκε να πάει σε ένα ποδόσφαιρο που δεν είναι δικό του και που δεν έχει διδαχτεί. Βγήκε από τα νερά του και άφηνε χώρους.

Περέα και Σάλιακας έκαναν ό,τι ήθελαν την άμυνα της ΑΕΚ

Όμως η άμυνα της ΑΕΚ ήταν έτοιμη να λυγίσει, έμοιαζε έτοιμη για να νικηθεί. Δεν χρειαζόταν πολλούς ποδοσφαιριστές, μιας και ο Περέα και ο Σάλιακας έφταναν για να της κάνουν τη ζημιά. Της πήγαν όμως όλα υπέρ της.

Στο 24ο λεπτό ο Περέα πέρασε μία βόλτα τον Στάνκοβιτς και τον Ρότα έκανε μία εκπληκτική σέντρα στον Σάλιακα. Η άμυνα της ΑΕΚ δεν υπήρχε παρότι μπορούσε σε πολλές διαφορετικές φάσεις να αντιδράσει, αλλά η γκολάρα ακυρώθηκε.

Η ΑΕΚ συνέχισε να έχει το δικαίωμα και την ευτυχία να βρίσκει την άμυνα του ΠΑΣ ψηλά. Αξιοποιώντας αυτό το δώρο, κατάφερε και πέτυχε δεύτερο τέρμα πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα της νικήθηκε άλλες δύο φορές από τους Σάλιακα και Περέα.

Ο Χατζισαφί άφηνε χώρους και μέτρα στον μπακ του ΠΑΣ και ο Περέα νίκησε δύο φορές την άμυνα της ΑΕΚ. Τι και αν ο προπονητής στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού χρησιμοποίησε τρίτο στόπερ; Ο Περέα έμοιαζε στο δεύτερο γκολ να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Η άμυνα της ΑΕΚ μύριζε φόβο και την επόμενη φορά μετά το 2-3 που μπήκε η μπάλα μέσα στην περιοχή της, έδωσε το δικαίωμα στον Κόντε να κατεβάσει την μπάλα με το κεφάλι στον Ντομίνγκεθ να πλασάρει μέτωπο με την εστία, αλλά η μπάλα σταμάτησε πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Κέρδισε από τύχη

Είχε συνέχεια ύπερ της σκορ η ΑΕΚ και κατάφερνε σε ολόκληρο το παιχνίδι να αξιοποιεί πως ο αντίπαλος της δεν έχει καλές μεταβάσεις όταν έχανε την μπάλα και άφηνε κενούς χώρους, όμως στην πράξη κέρδισε από τύχη.

Από την τύχη που είχε να σκοράρει νωρίς από λάθος απόκρουση του Κάργα στο παράλληλο γύρισμα του Τσούμπερ, από την τύχη που είχε να ακυρωθεί η γκολάρα του Σάλιακα, επειδή πριν χορέψει την άμυνα της ο Περέα είχε φύγει ελάχιστα πιο μπροστά. Από την τύχη να "κοκαλώσουν" οι αμυντικοί του ΠΑΣ από το σταμάτημα του Γκαρσία, να πιστέψουν πως είναι οφσάιντ και να χαρίσουν το τρίτο τέρμα στην ΆΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είδαμε τίποτα διαφορετικό στους Ζωσιμάδες από την ΑΕΚ, που παρακολουθούμε όλη την χρονιά. Μία ομάδα που μεσοεπιθετικά είναι γρήγορη, που ξέρει να αξιοποιεί τους κενούς χώρους που αφήνει ο αντίπαλος με τα τρεξίματα των δύο εξτρέμ της. Ένα ποδόσφαιρο έχει έρθει να το ενισχύσει ο Κριχόβιακ με την καλή μεταβίβαση, την ποιοτική μεταφορά μπάλας που προσφέρει από τον άξονα. Μία ομάδα όμως που όταν χρειάζεται να αμυνθεί, κλείνεις τα μάτια.

Ο Ντρογκμπά και ο Μπέργκομι

Διαβάζουμε συχνά πως το να μάθεις μία ομάδα να αμύνεται είναι εύκολο. Η αλήθεια είναι πως το να καταφέρει να δουλέψεις χωρίς την μπάλα είναι πιο εύκολο από ότι με την μπάλα, όμως απλά πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν. Το πιο σημαντικό από όλα ό,τι και να θες να διδάξεις είναι να μπορούν να το υποστηρίξουν οι παίκτες σου.

Αν δει κανείς τον τρόπο που αντιδρούν οι αμυντικοί της ΑΕΚ όλη τη σεζόν, είναι δεδομένο πως δεν μπορούν. Ο Περέα είναι πολύ καλός επιθετικός. Ο Παναθηναϊκός έκανε έγκλημα που τον άφησε για 100 χιλιάρικα, αλλά η άμυνα της ΑΕΚ όμως τον έκανε Ντρογκμπά.

Ο Σάλιακας μπορεί να είναι αυτήν την εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει κάποιον αξιόλογο δεξιό μπακ και ο καλύτερος Έλληνας στη θέση του, όμως απέναντι στον Χατζισαφί, έμοιαζε νέος Μπέργκομι. Δεν τους αντιμετώπιζε η άμυνα της ΑΕΚ πουθενά τους άφηνε να πάρουν όλη την ενέργεια του αγώνα και αν είχαν βοηθηθεί από την αμυντική λειτουργία της ομάδας τους θα την κέρδιζαν μόνοι τους.

Έμεινε ζωντανή για την Ευρώπη

Ο πρώτος γύρος των playoffs τελείωσε και όλα είναι ανοιχτά για ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΣ και έχει την δυνατότητα να γίνει η μόνη από τους τρεις που θα κερδίσει δύο φορές την ομάδα του Μεταξά.

Άρης και Παναθηναϊκός όμως έχουν κάνει σπουδαία αποτελέσματα και η ΑΕΚ για να καταφέρει να βγει Ευρώπη πρέπει να πάρει κι αυτή μεγάλες νίκες. Με την αμυντική λειτουργία που διαθέτει δεν φαίνεται εύκολο, όμως έμεινε ζωντανή.

Ο Περέα είναι καθαρό φορ

Κάτι τελευταίο το έγραψα και πιο πάνω. Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν πως το υποστήριζα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο παίκτης στον Παναθηναϊκό του Δώνη. Ο Περέα είναι σπουδαίο ταλέντο συνδυάζει ένα πολύ δυνατό κορμί, με ταχύτητα, δύναμη.

Ικανός να βγάζει τα στόπερ εκτός περιοχής και να τα τρέχει, κάλος στο κεφάλι κάτι που τον κάνει και επικίνδυνο μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Παίζει μόνιμα σε υψηλό τέμπο παίρνει κέρδος από την ενέργεια του αγώνα και βελτιώνεται μέσα στα ίδια τα παιχνίδια και όσο παίζει θα γίνεται ακόμα καλύτερος.

Ο Κολομβιανός δεν είναι περιφερειακός επιθετικός και ο λόγος που δεν έκανε διαφορά στον Βόλο, ήταν που τον έβαζαν στα άκρα. Ο Περέα είναι φορ, μόνο εκεί θα κάνει καριέρα. Είτε σε σχήμα με δίδυμο στην επίθεση είτε παίζοντας μόνος του στην κορυφή. Όλα του τα στοιχεία φωνάζουν, πως το παιδί είναι σέντερ φορ. Θέλει τον στόπερ στην πλάτη του, να τον βγάζει εκτός περιοχής για να πάρει μπάλες και να αποκτήσει ενέργεια.

Δεν είναι δημιουργός για να παίξει πίσω από τον φορ, ούτε κάποιος ακραίος ποδοσφαιριστής, να τον περάσεις στα άκρα για να κάνει ρήγματα. Θες το σώμα του και την ένταση του πάνω στα στόπερ. Αυτό ακριβώς που έκανε ο Μεταξάς και κατάφερε να εκτοξεύσει την αξία του. Έχει στοιχεία που βλέπουμε σε επιθετικούς σε υψηλό επίπεδο και όσο παίζει βελτιώνει και την ποιότητα του στα χτυπήματα.

Έκανε έγκλημα ο Παναθηναϊκός που τον έδωσε για 100 χιλιάρικα. Έχει κρατήσει ένα ποσοστό από την επόμενη του πώληση, όμως τα προσόντα του φώναζαν πως ο σύλλογος έπρεπε να επενδύσει πάνω του. Στην Ελλάδα όλοι θέλουν την εύκολη λύση. Ο Περέα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι που αν ο σύλλογος τον πίστευε και δούλευε μαζί του θα είχε λύσει το πρόβλημα του φορ και θα μπορούσε να τον πουλήσει πολύ ακριβά.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ