NBA

Βικτόρ Γουεμπανιαμά, o κόσμος δεν είναι έτοιμος για το τέρας που θα τερματίσει το μπάσκετ

Ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά
Ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά © 2022 JOHN LOCHER/AP IMAGES

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά, από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Δεν έχουμε αποδεχθεί ότι ο 18χρονος μπασκετμπολίστας-θαύμα από τη Γαλλία θα καταργήσει τη λογική και θα τερματίσει το άθλημα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Βράδυ Πέμπτης 7 Οκτωβρίου του 2022. Η EuroLeague έκανε πρεμιέρα με πέντε αγώνες στην Αθήνα, στη Λιόν, στο Τελ Αβίβ, στο Μόναχο και στη Βαλένθια, όμως όσους παικταράδες κι αν έβαζε στις οθόνες των φίλων του αθλητισμού, ένας τύπους που της γύρισε την πλάτη ήταν αυτός που την επισκίασε.

Η παγκόσμια κοινότητα του μπάσκετ είχε συντονιστεί στο ESPN και στο NBA App για να παρακολουθήσει τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά, που έδινε τη δεύτερη παράστασή του στο Χέντερσον της Νεβάδα, απέναντι στην G-League Ignite.

Δύο ημέρες πριν, ο 18χρονος που έχει ύψος κάπου μεταξύ των 221 και των 224 εκατοστών και άνοιγμα χεριών που προσεγγίζει τα 2μ.50, είχε σφυροκοπήσει τους αντιπάλους του με 37 πόντους. Στην πρώτη του εμφάνιση στις ΗΠΑ. Με το hype και την πίεση να μοιάζουν ικανά να τον συνθλίψουν.

Η γραμματεία σημείωσε πέντε μπλοκ αν και έκανε ΟΚΤΩ και ενώ η παράνοια άγγιξε επίπεδα που θύμισαν όσα γίνονταν για χάρη του ΛεΜπρόν Τζέιμς πριν από δύο δεκαετίες, εκείνος κράτησε το κεφάλι χαμηλά.

Τόσο χαμηλά, που όταν όλοι περίμεναν ότι θα λυγίσει, έκανε άλματα προς τα εμπρός για να χαρίσει ένα show που επισκίασε την πρώτη βραδιά της EuroLeague.

36 πόντοι
9/17 δίποντα
2/7 τρίποντα
12/16 βολές
12 ριμπάουντ
4 ασίστ
1 κλέψιμο
4 μπλοκ

Αυτός ήταν ο απολογισμός του. Κι αν κάποιος πει ότι "ok, τα έχουμε ξαναδεί αυτά τα νούμερα", θα έχει δίκιο. Πρέπει να τον παρακολουθήσεις. Πρέπει να δεις πώς κινείται, πώς ντριμπλάρει, πώς εκτελεί, από τι ύψος σουτάρει, πώς κυνηγάει το μπλοκ σε κάθε φάση στην άμυνα, πώς μιλάει συνεχώς στους συμπαίκτες του, πώς τους καθοδηγεί και τους εμψυχώνει.

Δεν αρκούν οι λέξεις για να περιγράψουν αυτό το παιδί, αυτό το φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί το άθλημα.

Έχουμε δει τον ΛεΜπρόν να χρίζεται διάδοχος των κορυφαίων στα 15 του. Έχουμε δει τον Ζάιον Γουίλιαμσον να μοιάζει με ένα τέρας της φύσης. Έχουμε δει πολλούς ταλαντούχους μπασκετμπολίστες να "γιγαντώνονται" από προβλέψεις και εκτιμήσεις ειδικών.

Δεν έχουμε ξαναδεί παίκτη σαν τον 18χρονο ψηλό της Μετροπολιτάν.

Ο ΛεΜπρόν τον αποκάλεσε alien.

Ο Στεφ Κάρι είπε ότι τέτοιοι παίκτες φτιάχνονται μόνο στα "εργαστήρια" του 2K και των μπασκετικών video games.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον αποθέωσε, άλλωστε τον είχε παρακολουθήσει πέρυσι στη Βιλερμπάν μαζί με τον αδελφό του, τον Κώστα.

Ο Greek Freak έκανε και μια πρόβλεψη που "δείχνει" προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει το μπάσκετ. "Το 2045 όλοι θα μοιάζουν με τον Βικτόρ" είπε ο Γιάννης μετά από το ιστορικό ματς των Χοκς με τους Μπακς στο Άμπου Ντάμπι.

Μπορεί να δημιουργηθεί ειδική έκδοση με "Είπαν για τον Γουεμπανιαμά". Μπορεί να δημιουργηθεί και ειδική έκδοση με εικόνες από φάσεις που θα τρελάνουν το μυαλό μας. Σαν την εκτέλεση του fadwaway τριπόντου από τη δεξιά γωνία. Ουδείς μπορεί να τον κόψει εκεί πάνω. Ουδείς μπορεί έστω να τον δυσκολέψει, να τον προβληματίσει, αν αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει μέρος του ρεπερτορίου του.

Ο Μουστάφα Φαλ, με τον οποίο συζητήσαμε το μεσημέρι της Τετάρτης (6/10) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μας εξηγούσε πως όσο εντυπωσιακό είναι το πακέτο των δυνατοτήτων του Γουεμπανιαμά, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι και η μενταλιτέ του. Ο Γάλλος σέντερ τον ξέρει, τον έχει αντιμετωπίσει, τον έχει παρακολουθήσει και αισθάνεται σίγουρος πως θα τον δει να κυριαρχεί στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου μπάσκετ. Σύντομα.

Το tanking και η ψυχρή πραγματικότητα

Την ίδια ώρα, οι οργανισμοί του NBA ψάχνουν για να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να τον αποκτήσουν στο NBA Draft 2023. Και οι 30. Από τους Σπερς, τους Ρόκετς, τους Μάτζικ και τους Πίστονς, μέχρι τους Λέικερς, τους Γουόριορς, τους Μπακς και τους Σέλτικς.

Πολλοί παράγοντες είναι έτοιμοι για ανελέητο tanking, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που πιστεύει ο κόσμος, ο μέσος fan του NBA. Ο Κομισάριος της Λίγκας ήθελε να πατήσει το "χάσε για ένα καλύτερο μέλλον" και γι' αυτό οι πιθανότητες για την πρώτη επιλογή δεν είναι πλέον πολλές.

Η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ, θα έχει 14% για το νούμερο ένα. Η ομάδα με το δεύτερο και το τρίτο χειρότερο ρεκόρ, θα έχουν επίσης 14% για την πρώτη επιλογή. Η τέταρτη (12.5%), η πέμπτη (10%) και η έκτη (9%) έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες για το... θαύμα, χωρίς πάντως να είναι και τόσο μακριά από την κορυφή. Καταλαβαίνει δηλαδή κάποιος ότι ακόμη και η επιλογή του tanking, πιθανότατα δεν οδηγεί στον Γουεμπανιαμά.

Το πάρτι στο παρασκήνιο και οι πιέσεις

Κι αν το 2023 NBA Draft βρίσκεται ακόμη μακριά, στο παρασκήνιο γίνεται... πάρτι. Ο ατζέντης του 18χρονου φαινομένου δήλωσε ότι πιέζεται από τους παράγοντες των ομάδων του NBA να τον αποσύρει από τα παρκέ για το υπόλοιπο της σεζόν που μόλις ξεκίνησε, ώστε ο Wemby να μείνει μακριά από το ρίσκο ενός σοβαρού τραυματισμού που θα γκρεμίσει τα πάντα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να του το ζητήσω, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί κάτι τέτοιο" ήταν τα λόγια του Μπουνά Εντιαγέ, που μίλησε στο ESPN σαν να είναι ο πατέρας, ο φύλακας-άγγελος αυτού του παιδιού που το SPORT24 παρακολουθεί εδώ και τρία χρόνια, από το βράδυ που τον είδε να ντεμπουτάρει στο EuroCup με την φανέλα της Ναντέρ σε ηλικία 15 ετών.

Όλα αυτά που μόλις διαβάσατε, ίσως ακούγονται υπερβολικά. Ίσως και να είμαστε υπερενθουσιασμένοι. Πραγματικά όμως, τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά δεν τον ανακαλύψαμε τα ξημερώματα της Τετάρτης ή το βράδυ της Πέμπτης.

Τον είχαμε δει, τον είχαμε απολαύσει στις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, είχαμε αποκαλέσει όνειρο το δίδυμο που έφτιαχνε με τον Κώστα Αντετοκούνμπο για το θέαμα που παρουσίασε πέρυσι στο ΟΑΚΑ, στο ματς του Παναθηναϊκού με τη Βιλερμπάν.

Πλέον, τον γνωρίζουν οι πάντες. Ψάχνουν να μάθουν γι' αυτόν όσα περισσότερα μπορούν. Το πραγματικό του ύψος, το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν. Το πραγματικό του βάρος, που ίσως και να μην πιάνει τριψήφιο αριθμό. Το πραγματικό άνοιγμα των χεριών του. Την πορεία του την τελευταία τριετία, το μονοπάτι που τον έβγαλε σε Ναντέρ, INSEP, Βιλερμπάν και πλέον στη Μετροπολιτάν.

Μιλάμε για έναν παίκτη που θα φτάσει στα 2μ.25 και: θα ντριμπλάρει σαν γκαρντ, θα παίζει ένας εναντίον ενός σε καταστάσεις isolation, θα καρφώνει τα πάντα, θα εκτελεί από κοντινή, μέση, μακρινή και πολύ μακρινή απόσταση σαν τον Κέβιν Ντουράντ, θα σκεπάσει τα καλάθια καλύτερα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Ρουντί Γκομπέρ (του οποίοι ρίχνει και 5-6 εκατοστά), θα πασάρει καλύτερα από τον μέσο δημιουργό.

Ένα πράγμα χρειάζεται. Να μείνει μακριά από σοβαρούς τραυματισμούς.

Που θα τον παρακολουθήσετε

Τη στιγμή που ο Γουεμπανιαμά αποχώρησε από τη Βιλερμπάν και από τη EuroLeague, πολλοί ένιωσαν έκπληξη. Εκείνος όμως ήξερε τι ήθελε να πετύχει. Η Μετροπολιτάν (θα την συναντήσετε και ως Μπουλόν-Λεβαλουά) δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και ο 18χρονος ψηλός μπορεί να κάνει μια καλή διαχείριση δυνάμεων, παράλληλα με την ατομική δουλειά, καθώς έχει ουσιαστικά έναν αγώνα κάθε εβδομάδα για το πρωτάθλημα της χώρας του.

Στις 15/10 θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη ΛεΜάν, στις 21/10 θα παίξει εντός έδρας με αντίπαλο την νεοφώτιστη Άντα-Μπλουά, στις 29/10 θα πάει στην Μπουργκ-εν-Μπρες, ενώ τον Νοέμβριο θα αντιμετωπίσει εντός τη Λιμόζ (4/11), εντός την Ναντέρ (20/4) και εκτός την Νανσί (26/11).

Προσπαθήστε να βρείτε κάποια μετάδοση, αν και μέσα από τα highlights έχετε καταλάβει για τι ταλέντο μιλάμε, για να παρακολουθήσετε πώς κινείται, πώς μιλάει και πώς συμπεριφέρεται σε όλο το σαραντάλεπτο.

TAGS NBA ΒΙΚΤΟΡ ΓΟΥΕΜΠΑΝΙΑΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ